Dijeta Uspavana lepotica – bajkovito ime, pogubne posledice: Nakon 4 meseca JOJ JE UNIŠTILA ŽIVOT

Da bi smršale, žene su spremne čak i na ovaj izuzetno opasan potez – i jedna od njih rešila je da podeli svoje iskustvo.

„Žene se okreću sedativima da bi smršale„, „Žene su spremne da prespavaju život samo da bi izgubile kilograme“, neki su od naslova koji se sve češće mogu pročitati u medijima. A o čemu se radi? O novoj dijeti sa pogubnim posledicama, i sa bajkovitim imenom.

U pitanju je dijeta „Uspavana lepotica“, a sastoji se u redovnom i svakodnevnom uzimanju sedativa kako bi se izbeglo unošenje hrane. Strani lekari već imaju i novo ime za ovaj trend – u pitanju je narkoreksija i izuzetno je opasna.

– Ime možda jeste novo, ali suština svakako nije. Pre desetak godina i sama sam prolazila kroz istu stvar. U to vreme dečko mi je poginuo u saobraćajnoj nesreći, a u isto vreme sam prebačena na znatno lošiju poziciju na poslu. Bila sam van sebe od očaja i činilo mi se da pod kontrolom mogu da držim samo svoju težinu. I tako sam počela da vežbam dva sata dnevno, pritom ne unoseći u telo više od 1.000 kalorija. Kako bih na takvom režimu već oko četiri umirala od gladi, tada sam i uzimala sedative. Jedino je san mogao da mi odagna tu jezivu glad – kaže novinarka časopisa „Women’s Health“.

Mršavljenje

Kako ona dalje objašnjava, ta njena „dijeta“ trajala je puna četiri meseca.

– Ironično ili ne, ali ta dijeta mi je izuzetno usporila metabolizam i istovremeno mi jačala depresiju – zaključuje na kraju novinarka.

– Ono što retko ko zna o poremećajima u ishrani je da obično oni počinju sa dobrim namerama osobe da poboljša svoje zdravlje, ali ako im se previše prepustimo tome, polako odlazimo u drugu krajnost, a poremećaji u ishrani su obično jako, jako destruktivni – objašnjava lekarka Rejčel Salk.

A šta je bilo sa novinarkom? Posle četiri meseca je, kaže, shvatila da će prespavati život, a to malo budnih sati provesti u depresiji, pa je potražila pomoć psihologa, a nakon toga i nutricioniste. Sada je, kaže, zdrava, srećna i mirno spava bez ikakve pomoći.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..