Dokazano: Raskid boli kao da vas neko peče vatrom!

Svaka žena i svaki muškarac kojima je ikad slomljeno srce, zna da je raskid jako bolna stvar, a sada se pojavilo i istraživanje koje potvrđuje i tačno koliko boli kad nas neko ostavi.

Istraživanje koje je objavljeno u Los Anđeles Tajmsu, otkrilo je da naš mozak ne zna za razliku između psihičkog i fizičkog bola, što znači da, kad nas neko ostavi, zaista osećamo bol koji se može uporediti sa onim fizičkom.

Univerziteti Mičigen, Kolumbija i Kolorado za ovo istraživanje su okupili 40-ak ljudi koji su nedavno ostavljeni i snimili ih skenerom mozga. Svaki od učesnika morao je da gleda fotografiju osobe koja ih je ostavila i ponovo proživi bol koji osjeća zbog raskida.

Tokom gledanja slika, subjekti su proživeli bol intenziteta 8 od 10 na laboratorijskoj skali bola. Istraživači su taj intenzitet uporedili sa bolom koji bismo osećali da nas neko opeče užarenom šipkom. Ako se takav psihički proces nastavlja, kao što to obično biva, naš mozak registruje da nas zaista nešto peče, kao da smo u vatri, samo ne može da utvrdi zašto.

Iako ovo istraživanje pokazuje da postoji velika sličnost između psihičkog i fizičkog bola, pokazuje i jednu veliku razliku. Ako nam, na primer, vrata automobila pričepe prst, osećaćemo ljutnju i nelagodu, ali znaćemo tačno otkud ta nelagodnost proizlazi. Kad je reč o raskidu, naš mozak će osećati isti bol, ali neće moći tačno da odredi izvor, što nas čini još više zbunjenim.

izvor.index.hr

Komentara
Očitavanje..