„UčestOvala sam na revijama u Madridu i Milanu. U Italiju sam otišla zbog saradnje sa Đorđem Armanijem i ta saradnja je već sada tradicija. Svake sezone radim za kuću „Armani“. Pored toga, brojni drugi klijenti su iskoristili moj boravak u Milanu, pa sam radila još neke poslove, ali je primarni razlog odlaska tamo svakako bio Armani“, kaže nam manekenka.

Đurđu je svetsku karijeru počela nakon jedne revije u Beogradu na kojoj ju je zapazio italijanski modni agent. Uočio je njen modni potencijal. I nije potrajalo dugo, a ona je već počela da niže modne uspehe, ostvarivši saradnju sa prestižnim modnim kućama i dizajnerima, poput pomenutog Đorđa Armanija, „Dolče&Gabane“, Kristijana Diora, Lanvina, Oskara de la Rente, „Prade“, „Versačea“.

Kaže da nikada nije imala tremu zbog saradnje sa tako značajnim modnim imenima.

„Brinula sam jedino da li ću se uspavati, da li ću uspeti da dam sve do sebe, da li će mi se dopasti fotograf kako bismo što lakše sarađivali. A svi oni sa kojima sam sarađivala su uspevali da me iznova i iznova iznenade time koliko su bili nonšalantni, koliko su im mnoge stvari bile nebitne. Dešavalo se da smo najbolju fotografiju dobijali na nekom ručku, slika bi tek tako nastala. Imala sam zaista čast da radim sa profesionalcima, koji imaju prepoznatljivo ime, ali koji su pre svega veliki ljudi. Bilo je inspirativno učiti od njih“, dodala je Đurđa koja je rođena Pančevka.

TAJNE NJENOG IZGLEDA SU JEDNOSTAVNE

Od Beograda, Njujorka, Pariza, Milana… Đurđa je radila naprestižnije revije, izložena brojnim pogledima, ali je izgled i briga o njemu najčešče nije mnogo opterićavala.

„Kada su me sa 16 godina pronašli i kada su mi rekli da moram još malo da smršam, to jeste tada bilo opterećenje jer znate, kada imate toliko godina, vi jedete picu, burgeri su vam najbolji prijatelji. Ali vrlo brzo, čim odrastete, vi naučite da volite sebe, pa kažete: „Ako želim da imam porodicu, decu, unučiće, ako jednostavno želim da živim dugo, onda moram da se zdravo hranim, moram da se bavim sportom kako bi moje telo moglo da isprati sve ono što želim da uradim“. I ta briga o sebi ne opterećuje iako je tačno da danas imamo veoma malo vremena za to“, ističe Đurđa i dodaje da je važno da izdvojimo poneki trenutak samo za sebe, za meditaciju, trčanje, jogu.

Veoma je ležerna i kada je stil odevanja u pitanju.

„Volim da kažem da je moja jednostavnost u oblačenju proizašla iz moje lenjosti. Ne volim toliko da se sređujem, pa je manje uvek bolje. Ali svakako moj stil prati neku moju estetiku“.

Odelo je bilo odličan izbor
ODELO JE BILO ODLIČAN IZBORFOTO: RAS SRBIJA

U BEKSTEJDŽU JE UVEK DOBRA ŽURKA

Đurđu manekenstvo ni na koji način nije razočaralo, uživala je na svakoj reviji, a često je najbolji provod bio u bekstejdžu.

„Veoma je zabavno iza piste. To izgleda kao veliki odmor u srednjoj školi ili ćaskanje ispred fakulteta koje traje sve dok ne objave svetlosnim ili zvučnim siginalom da je vreme za izlazak na pistu. Priča se tada za minut završi“.

Ističe da su prijateljstva u modnim krugovima česta pojava, uprkos mišljenju da među manekenkama vlada oštra konkurencija.

NAJTEŽI MOMENAT NA PISTI

Pored sjaja i glamura koje joj je donela moda, bilo je u njenoj karijeri i teških izazova, doslovno teških.

„Nekoliko godina zaredom sam zatvarala Diorovu reviju, a 2008. sam dobila da nosim haljinu tešku 65 kilograma, a ja sam imala tada nekih 60 kilograma. A izgledala je tako prozračno i lepršavo, kao leptir. Sećam se da sam se njihala i pokušavala da stignem do kraja. „Ne smeš da padneš, nećeš ustati“, govorila sam sebi. I u jednom momentu sam izgubila ravnotežu. Samo se u sali čulo: „Ha“. Uspela sam da ne padnem (smeh). Bilo je tu i dosta andrenalina, ali niko u publici nije znao koliko je bila teška ta haljina“, otkriva nam Đurđa.

ON JE NJENA VELIKA ŽELJA

Uradila je toliko toga u karijeri. A volela bi da radi reviju Džona Galijana.

„Posle Diora on radi za modnu kuću „Maison Margielari“. Drugačija je sada njegova estetika, ali mi se veoma dopada“, poručuje.

Đurđa ostaje u svetu manekenstva, ali je veoma posvećena i master studijama psihologije rada koje je upisala nakon studija diplomatije.

Kaže da zbog modne karijere nije imala priliku da poput svojih vršnjaka uživa u studentskim danima i da sada želi da to nadoknadi.

ONE SU PREMA NJENOM MIŠLJENJU NAJVEĆE CARICE

Svojim uspesima inspiriše mnoge manekenke koje tek ulaze u svet mode, a ona ima dva favorita kada su moda i stil u pitanju.

Savršeno obučena od glave do pete: Marija Tarlać
SAVRŠENO OBUČENA OD GLAVE DO PETE: MARIJA TARLAĆFOTO: RAS SRBIJA

„To je Marija Tarlać koja je apsolutna carica. Volim Rijanu koja je tako kul kada izađe u pidžami i stavi sav onaj nakit. Ma ona je carica, svađam se ja sa onima koji je kritikuju (smeh)“.

ĐIĐI I KENDAL?

Na listi omiljenih nije pomenula nove modne svetske zvezde, Điđi Hadid i Kendal Džener, ali smatra da su one opravdano na mestu na kom se nalaze.

Điđi Hadid i Kendal Džener pre tri meseca u Njujorku
ĐIĐI HADID I KENDAL DŽENER PRE TRI MESECA U NJUJORKUFOTO: PROFIMEDIA

„Smatram da njih kritikuju jer su one naglo postale popularne. To vam je isto kao sa računom za struju. Ako iznenada dobijete preveliki račun, za vas će to biti nepravedeno. Ali verujem da njih dve imaju i kvalitete, a ne samo veliki broj pratilaca na društvenim mrežama i da ih sa razlogom brojni brendovi angažuju. Način na koje su one došle do popularnosti koji neki ocenjuju kao nepravdu, možda nije način koji bih ja odabrala, ali ih svakako ne bih kritikovala“, naglašava Đurđa.

I danas kada se okrene i pogleda svoju karijeru, kaže da biti vrhunska manekenka nije ništa teže nego baviti se uspešno bilo kojom drugom profesijom jer svaki posao i daje i uzima. Kada Đurđa sabere i oduzme dobitke i gubitke, u velikom je plusu.

J.M.