„Draga redakcijo, zovem se Jana Stojanović i idem u treći razred OŠ ’Branko Radičević’ u Vladičinom Hanu. Živim sa mamom, tatom i bratom. Mama i tata ne rade nigde, ali se trude da nam priušte sve što nam treba. Znam da će mnogo dece da vam piše da izvučete baš njih, ali ja sam jedno dete sa skromnim željama…“

Tako nam je pisala mala Jana, naša prva dobitnica jesenjeg nagradnog kviza „Blic žene“ i „Forme Ideale“, kojim već tradicionalno dečacima i devojčicama širom Srbije ulepšavamo početak školske godine.

Miroslav Veselinović, monter „Forme Ideale“, pokazuje Jani kako da rasklopi ležaj
MIROSLAV VESELINOVIĆ, MONTER „FORME IDEALE“, POKAZUJE JANI KAKO DA RASKLOPI LEŽAJFOTO: MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Mama Tamara (41) popunila je nagradni kupon baš kako treba, pripremila fotografije sobe svoje ćerkice, a Jana je nacrtala svoju sobu iz snova. Tako naša tročlana komisija nije imala mnogo posla, pa se Janina velika želja ostvarila.

Čim smo posetili Stojanoviće, saznali smo da je Jana jednostavno rešila da dečja soba „Joy“ bude njena, mada su porodično planirali da se prijave za sva tri kola kviza. Odmah su nam pokazali i druga dva crteža koja je Jana, kao prava umetnica, nacrtala. I koverte su čak ispisali.

– Nije me slušala kad sam je opominjala da se ne nada mnogo, da tek treba kupon da pošaljemo. Zacrtala je da će ova prva soba biti njena – dočekuje nas nasmejana Tamara. A Jana nam otkriva koliko je nestrpljiva da uveče pozove drugare i komšije da se pohvali, da se zajedno igraju u njenoj novoj sobi.

Nikola Ružičić, PR menadžer kompanije „Forma Ideale“, uručuje poklone mami Tamari i Jani
NIKOLA RUŽIČIĆ, PR MENADŽER KOMPANIJE „FORMA IDEALE“, URUČUJE POKLONE MAMI TAMARI I JANIFOTO: MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Stojanovići nikome nisu rekli ni da su se prijavili za nagradni kviz. Kažu, nisu hteli da se raduju unapred.

– Kad su mi iz vaše redakcije javili da smo osvojili sobu, mislila sam da je šala. Umalo da zovem kasnije da proverim sve još jednom – priča nam Janina mama kako se tada u kući sve orilo.

Bolji poklon za početak nove školske godine i polazak u treći razred Jana nikako nije mogla dobiti. Uz to, njen stariji brat Aleksandar (19) upravo kreće na prvu godinu studija istorije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Tako cela soba ostaje samo sestrici. A još sada kad je sasvim opremljena stolom i stolicom za kompjuter, komodom, garderoberom, noćnim stočićem, zidnom policom i ležajem na razvlačenje, učenje će ići kao od šale. Mada, Jana je uveliko odličan đak, kako saznajemo, učiteljičina miljenica. Pored školskih obaveza, ona stiže i da već tri godine redovno ide na folklor.

Brat Aleksandar pomaže maloj dobitnici da uredi novu sobu
BRAT ALEKSANDAR POMAŽE MALOJ DOBITNICI DA UREDI NOVU SOBUFOTO: MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

– Znam da vam to mnogi kažu, ali ja zaista „Blic ženu“ čitam od prvog broja i zato je ovo naročita radost – priznaje mama Tamara, koja pamti kako je jednom prilikom otišla čak do Leskovca kako bi pazarila svoj omiljeni magazin s knjigom jer se odmah rasprodao u Hanu. I mada je autobuska karta bila skuplja od same knjige, kaže, vredelo je.

I dok Jana pomaže vrednim majstorima „Forme Ideale“, a Aca nas poslužuje tortom, mama priča da u njihovoj varoši nije lako odgajati decu.

Jana s nestrpljenjem čeka da monteri Miroslav, Goran i Miloš završe posao, pa da ugosti drugare
JANA S NESTRPLJENJEM ČEKA DA MONTERI MIROSLAV, GORAN I MILOŠ ZAVRŠE POSAO, PA DA UGOSTI DRUGAREFOTO: MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

– Han je mirno mesto, nema kriminala, deca sama idu do škole, ali nema ni posla.

Suprug Slađan (44), po struci mašinski tehničar, nadovezuje se i kaže kako im je jedini izvor prihoda to što on preko leta radi sezonske poslove.

– Davno sam nekoliko godina radio u jednoj štampariji. Sad sve stoji, nema industrije.

Tamara je nakon završene gimnazije već 21 godinu na birou. Gde god da zakuca na vrata, kažu joj da je prestara. Ali ne žali se mnogo, nema kad. Gaji baštu, važno joj je da deca jedu domaći paradajz, papriku…

Mama Tamara i Jana pripremile su kupone i koverte za sva tri kola nagradnog kviza, ali posrećilo im se već u prvom
MAMA TAMARA I JANA PRIPREMILE SU KUPONE I KOVERTE ZA SVA TRI KOLA NAGRADNOG KVIZA, ALI POSREĆILO IM SE VEĆ U PRVOMFOTO: MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Jedina briga sada im je da li će Aleksandar na početku studija dobiti mesto u studentskom domu u Nišu. Stan bi koštao mnogo.

Ipak, Stojanovićima osmeh ne silazi s lica. Njihova mezimica, čim su monteri završili svoje, razmešta knjige i igračke po svojoj novoj sobi. Tako smo je i ostavili, nasmejanu i zanesenu u poslu, sa željama da ostane vredna i istrajna. Jer pokazalo se da se onda svaka želja ostvari.

Nevena Dimitrijević za „Blic ženu“