Erektilna disfunkcija kod mlađih muškaraca: uzroci i rizici

Erektilna disfunkcija, poznata i kao impotencija, je stanje u kojem muškarac ima poteškoće u postizanju i održavanju erekcije dovoljne za seksualni odnos.

Ovo stanje može biti frustrirajuće i stresno za muškarce, što može uticati i na kvalitet njihovih veza. Iako se češće javlja kod starijih muškaraca, mlađi muškarci takođe nisu pošteđeni.

Koji su to psihološki faktori koji utiču na pojavu ED?

Psihološki faktori su jedan od glavnih uzroka pojave erektilne disfunkcije kod mladih. Stres, anksioznost, depresija i drugi mogu uticati na sposobnost muškarca da postigne i održi erekciju.

Stres je glavni okidač za sve bolesti i može da izazove niz fizičkih i psiholoških reakcija koje utiču na erektilnu funkciju. Stres povećava nivo kortizola, hormona koji je povezan sa smanjenom seksualnom željom, povećanim nivoom anksioznosti i smanjenom nivou testosterona. Osim toga, stres takođe može uzrokovati suženje krvnih sudova u penisu, što može smanjiti protok krvi i dovesti do erektilne disfunkcije.

Anksioznost može uticati na muškarčevu sposobnost da se opusti i uživa u seksualnom odnosu, dok depresija može smanjiti muškarčevu želju za seksom i njegovu sposobnost da se fokusira na seksualni odnos.

 Osim toga, strah od neuspeha, nesigurnost i emocionalni pritisak mogu uticati na muškarčev libido. Strah dovodi do nervoze i anksioznosti, što prouzrokuje da muškarac ne može dovoljno da se opusti i uživa u seksualnom odnosu sa svojom partnerkom.Nesigurnost u vezi sa telom, performansom i drugim faktorima takođe može uticati na muškarčevu seksualnu funkciju.

Kako i na koji način loše navike mogu uticati na pojavu ED?

Loše navike, kao što su pušenje, konzumiranje alkohola i droga, mogu imati značajan uticaj na pojavu erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Pušenje cigareta je najgori porok a i pokazalo se da može da ima uticaja na pojavu ED. Nikotin u cigaretama može oštetiti krvne sudove u penisu, što može dovesti do suženja i smanjenja protoka krvi. Ovo smanjenje protoka krvi u penisu može uzrokovati probleme sa postizanjem i održavanjem erekcije.

Konzumiranjem alkohola, takođe je utvrđeno da se smanjuje protok krvi do polnog organa, te na taj način muškarac ne može postići i održati erekciju. Prekomerno konzumiranje alkohola može uzrokovati hormonalne promene koje mogu negativno uticati na muškarčevu seksualnu funkciju.

Gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti, predstavljaju biolest današnjice i pokazale su se da isto mogu uticati na pojavu impotencije. Gojaznost može dovesti do smanjenog nivoa testosterona i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, što su faktori koji mogu uticati na seksualnu funkciju. Nedostatak fizičke aktivnosti takođe može smanjiti protok krvi u penisu i negativno uticati na muškarčevu erektilnu funkciju.

Nada uvek postoji čak i kod ovog problema

Postoje razni načini na koje muškarci mogu da reše problem sa erektilnom disfunkcijom, a koji način je najbolji za njih zavisi od uzroka problema i drugih faktora koji mogu uticati na njihovo zdravlje.

● Promena životnog stilaPromena loših navika može itekako uticati na poboljšanje samog života a ujedno i poboljšati seksualnu funkciju.

● Psihološka pomoć: Ako su psihološki faktori uzrok erektilne disfunkcije, možete potražiti pomoć psihologa ili seksualnog terapeuta kako bi rešili svoje probleme. Terapija može pomoći da prevazižete anksioznost, stres i druge probleme koji mogu uticati pojavu impotencije.

● Terapija vakuum pumpom: Vakuum pumpa je uređaj koji se stavlja na penis i radi tako što stvara vakuum koji pomaže u povećanju protoka krvi u penisu. Ovo može pomoći muškarcima da postignu erekciju.

● FSWT – Usmerena terapija- U pitanju je najnovija metoda u lečenju erektilne disfunkcije. Radi se o neinvazivnom načinu koji podrazumeva primenu udarnih talasa, niske frenkvencije koji direktno se aplikuju u polni organ.

U svakom slučaju, važno je da muškarci razgovaraju sa svojim lekarom o svojim problemima kako bi dobili odgovarajuću dijagnozu i terapiju. Lečenje može biti efikasno, ali je važno da se reši osnovni uzrok.

Foto Freepik
Komentara
Očitavanje..