Simptomi bolesti bubrega kod dece i odraslih

Budući da se veliki broj ozbiljnih zdravstvenih poremećaja otkriva tek u poodmakloj fazi, kada se mnogo teže leče, veoma je važno obratiti pažnju na signale koje nam telo šalje. Simptomi bolesti bubrega i mokraćnih kanala mogu se prepoznati dosta rano, stoga ako krenemo na vreme sa terapijom do ozdravljenja dolazimo i znatno brže.

Osim medikamentoznog lečenja koje nam određuje lekar, u velikoj meri nam mogu pomoći i pripravci od lekovitog bilja, različiti čajevi za bubrege i drugi preparati. Ukoliko se bolesti bubrega kod odraslih i dece otkriju na vreme, fitoterapijom možete učiniti puno da se neprijatne tegobe saniraju u samom startu. U nastavku saznajte kako se bolovi u bubrezima najefikasnije leče prirodnim putem.

SADRŽAJ ČLANKA
1 Kakva je uloga bubrega u organizmu
1.1 Koji su simptomi bolesti bubrega najčešći
1.2 Neobjašnjiv bol u ledjima u predelu bubrega
1.3 Bolovi u bubrezima uzrokuju mučninu i povraćanje
1.4 Kako se problemi sa bubrezima mogu sprečiti
1.5 Lečenje bubrega prirodnim putem

Kakva je uloga bubrega u organizmu
S obzirom na to da bubrezi obavljaju brojne vitalne funkcije u organizmu, treba maksimalno voditi računa o njihovom zdravlju. Ovi organi pomažu u uklanjanju štetnih – otpadnih materija iz organizma, pa se tako kroz njih na dnevnom nivou filtrira i izluči neverovatnih 180 l tečnosti. Gotovo 99 procenata izlučene tečnosti vratiće se u krvotok, dok se u proseku litar i po urina izbacuje svakodnevno.

Oni regulišu proizvodnju eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), luče hormone koji kontrolišu krvni pritisak i pomažu u proizvodnji jednog oblika vitamina D, koji je važan za zdravlje kostiju jer sprečava rani nastanak osteoporoze. Slabljenje kostiju je itekako zastupljeno kod žena koje su u menopauzi, stoga povedite računa o redovnom unosu D vitamina, ali se isto tako potrudite da duže boravite na Suncu, kako biste nadoknadili njegov deficit.

Takođe, bubrezi pomažu da se u krvi održava optimalan balans vode i koncentracije minerala, kao što su natrijum, kalijum i fosfor. Bolesti bubrega kod odraslih često se ne otkriju na vreme, jer ne poklanjamo dovoljno pažnje na signale koje nam telo šalje, pa i ne regujemo na vreme. Međutim, ukoliko primetite neki od sledećih simptoma, obavezno se obratite lekaru.

Koji su simptomi bolesti bubrega najčešći
Boja urina je drugačija

Prvi simptomi bolesti bubrega jesu promena boje urina koji se svakodnevno izluči ili je posredi učestalo mokrenje. Ne treba zanemariti ni sledeće znake: često ustajanje najmanje jedanput tokom noći zbog uriniranja, tamniji je urin nego inače, penušav je ili se primećuje krv u mokraći.

Takođe, ako osećate konstantan pritisak u bešici, otežano mokrite, ili osećate bol ili peckanje tokom uriniranja, obavezno se obratite vašem lekaru.

Oticanje stopala i šaka

Uloga bubrega je da ukloni otpadne materije i višak tečnosti iz organizma. Jedan od simptoma bolesti bubrega koji ukazuje na to da je nastao poremećaj ove funkcije jeste taloženje tečnosti u telu, usled čega otiču stopala, šake ili zglobovi. Takođe, kada pritisnete kožu na nekoliko sekundi, ostaće rupica, koja se polako povlači.

Malaksalost i vrtoglavica često prate oboljenja bubrega

Kada bubrezi ne obavljaju svoje funkcije kako treba, postoji i velika šansa da se često osećate umorno i bez energije. Dva glavna uzroka ovih simptoma jesu anemija i akumulacija otpada u organizmu.

Zdravi bubrezi luče hormon eritropoetin koji pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca što prenose kiseonik. Bolesti bubrega uticaće na to da se luči manje tog hormona, što na kraju uzrokuje smanjen broj krvnih zrnaca.

Takođe, kada bubrezi ne rade kako treba, vašem telu je teže da se reši toksina i otpadnih materija, što uzrokuje gubitak apetita i manjak I energije. Treba imati u vidu i to da anemične osobe imaju vrtoglavice, jer mozak ne dobija dovoljno kiseonika.

Neobjašnjiv bol u ledjima u predelu bubrega
Neobjašnjivi bol u leđima, kao i u bočnim delovima stomaka, mogu biti simptomi nedijagnostikovanih bolesti bubrega ili bubrežne infekcije. Kada bubrezi ne rade kako treba, osetićete bol, ukočenost i nakupljanje tečnosti u zglobovima.bolesti bubrega simptomi i znaci
Kamenje u bubrezima mogu izazvati bol u donjem delu leđa i preponama. Policistična bubrežna bolest, nasledni poremećaj koji se manifestuje u vidu cista punih tečnošću na bubrezima, može uzrokovati bol u donjem delu leđa, u boku ili u stomaku. Ako osetite jake grčeve koji se šire od donjeg dela leđa do prepona, odmah se konsultujte s lekarom.

Osip i svrab kao simptomi oboljenja bubrega

Iznenadni osipi, iritacije i svrab kože mogu biti simptomi određenih bubrežnih oboljenja. Nepravilan rad bubrega uzrokuje gomilanje otpada i toksina u organizmu, zbog čega nastaju kožni problemi. Još jedan rezultat lošeg rada ovih organa jeste disbalans kalcijuma i fosfora u krvi, zbog čega se javlja izrazit svrab. Ako inače zdrava koža počne da vas svrbi ili se ospe, obavezno posetite doktora.

Amonijačni zadah iz usta

Bolesti bubrega kod dece i odraslih mogu izazvati metalan ukus ili amonijačni zadah u ustima. To se dešava jer loš rad organa uzrokuje povećanje nivoa uree u krvi, koja se u pljuvački razlaže na amonijak, uzrokujući loš zadah, poznat i kao amonijačni. Takođe, može uzrokovati “metalni” ukus u ustima, zbog čega će i hrana imati poprilično drugačiji ukus.

Bolovi u bubrezima uzrokuju mučninu i povraćanje
Mučnina, povraćanje i nedostatak apetita česti su simptomi u slučaju osoba koje boluju od neke bolesti bubrega, a najizraženiji su ujutru. Naime, kada bubrezi ne mogu da filtriraju štetne toksine iz krvi, to dovodi do akumulacije viška azota i uree u krvotoku. Ovo stimuliše gastrointestinalnu mukozu, uzrokujući mučninu i povraćanje. Ako i nakon uzimanja lekova i dalje osećate mučninu i povraćate, posavetujte se sa lekarom pre nego što se stanje pogorša.

Konstantan osećaj hladnoće je čest simptom

Ovo je još jedan simptom anemije, koju izazivaju bolesti bubrega. Možda ćete osećati neobjašnjivu hladnoću i jezu, čak i kada ste u toploj prostoriji gde je temperatura iznad prosečne. Ako vam je uglavnom hladno, a osećate i vrtoglavicu i slabost, konsultujte se sa doktorom.

Nedostatak vazduha ukazuje na bubrežna oboljenja

Reč je o još jednom pokazatelju da je nastao poremećaj u radu bubrega. Nepravilan rad tih organa dovodi do nakupljanja tečnosti u plućima. Nedostatak daha može nastati i usled anemije koju uzrokuju bolesti bubrega. Uz to, ako ovi organi ne filtriraju kalijum iz krvi i on se nagomila, to može uzrokovati poremfećaj srčanog ritma.

Sada kada znamo koji su sve simptomi bolesti bubrega, kako se manifestuje bol u bubrezima, reći ćemo nešto više i tome šta ovim organima najviše škodi.

Kako se problemi sa bubrezima mogu sprečiti
Zadržavanje mokraće je štetno

Čim osetite potrebu za uriniranjem, to i učinite. U suprotnom, dugotrajno zadržavanje mokraće predstavlja idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija koje mogu uzrokovati upalu i različite bolesti bubrega. Takođe, ako vam to pređe u naviku, može se javiti i inkontinencija.(nevoljno oticanje urina)

Nedovoljan unos tečnosti tokom dana

Ako ne pijete dovoljno vode i tečnosti, bubrezi ne samo što ne mogu da obavljaju svoju funkciju, tj. da filtriraju krv, već se u njima, kao i u ćelom organizmu, talože toksini koji izazivaju razna oboljenja. Stoga pijte najmanje 1,5 -2 litra dnevno.

Ishrana kod bolesti bubrega bez previše soli

Bubrezi metabolišu čak 95 procenata soli koje unesemo u organizam. Veliki procenat soli u hrani i napicima znači i više posla za ove organe, a posledica je nakupljanje viška vode u telu i povećanja krvnog pritiska. Takođe, istraživanja pokazuju da velike količine soli u ishrani povećavaju nivo proteina u urinu, što predstavlja jedan od vodećih uzročnika bolesti bubrega kod odraslih .

Previše analgetika je štetno za bubrege

Istraživanja su pokazala da velike količine analgetika redukuju cirkulaciju krvi i otežavaju rad bubrega. Takođe, mogu da izazovu akutnu bubrežnu insuficijenciju ili hronični intersticijalni nefritis.

Ne uzimajte previše proteina kroz hranu

Proteini su veoma važni za zdravlje, ali ako preterujete sa konzumiranjem mesa i ostalih namirnica koje ih sadrže u visokom procentu, činite veliku štetu bubrezima. Naime, jedna od uloga ovih organa jeste i izlučivanje azota, koji se javlja kao produkt varenja proteina. Dakle, više proteina u ishrani znači i veće opterećenje, kada lakše dolazi do pojave bolesti bubrega kod dece i odraslih osoba.

Izbegavajte alkoholna pića da biste sprečili tegobe

Čašica alkohola s vremena na vreme neće škoditi, ali ako ove napitke konzumirate u većim količinama dolazi do povećanja mokraćne kiseline, koja se taloži te uzrokuje oštećenje bubrega.

Lečenje bubrega prirodnim putem
Pripremili smo vam četiri proverene čajne mešavine, koje su odlična preventiva i dopuna medikamentoznoj terapiji kod bolesti bubrega. Napomena: pre primene bilo kog čaja, neophodno je da se najpre posavetujete i konsultujete sa stručnim licem.

Recept br.1

Pomešati jednake količine bosiljka, koprive, listova peršuna i poljske preslice, pa četiri velike kašike ove mešavine preliti sa litrom tek ključale vode i ostaviti poklopljeno da miruje dobrih 5 minuta. Procediti i piti lekoviti čaj u toku dana umesto vode.
Čajna mešavina za bubrege br.2

Pomešati po 4 supene kašike lista breze i lista uve, po 3 tri velike kašike kukuruzne svile, vranilovke i lista koprive, 2 kašike lista borovnice i kašiku sitnice, pa supenu kašiku ove mešavine preliti sa šoljom (2dl) provrele vode i ostaviti poklopljeno da odstoji tridesetak minuta. Procediti i piti 2-3 solje nezaslađenog čaja dnevno.
Ovo mešavina je odlična preventiva za bolesti bubrega i infekcije mokraćnih kanala.

Recept br. 3

Pomešati jednake delove koprive, troskota, preslice, uve, korijandera, kukuruzne svile i komorača, pa kašičicu mešavine preliti sa 2,5 dl – ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji do tri minuta. Procediti i piti po solju nezaslađenog čaja ujutru pre doručka, pre ručka i pre spavanja.
Čajna mešavina br.4

Pomešati jednake delove kukuruzne svile, peteljki trešanja i lista breze, pa kašičicu mešavine preliti sa 5 decilitara kliučale vode i kuvati svega 60 sekundi. Ostaviti poklopljeno da se malo prehladi, dodati malo sode bikarbone, pa nakon 10-15 minuta procediti. Po želji zasladiti domaćim medom i konzumirati tri puta dnevno, uvek pre jela.

 

Komentara
Očitavanje..