Razlozi zašto treba da izbegavate suplemente folne kiseline!

Dosadašnja istraživanja su pokazala da adekvatan unos folne kiseline pomaže u prevenciji urođenih mana i poremećaja, kao što su oštećenja neuralne cevi, spina bifida ili rascep nepca.

Već duži niz godina stručnjaci preporučuju povećanje unosa folne kiseline putem suplemenata i namirnica obogaćenih folnom kiselinom.

ju-300x211

Ali, rezultati nekoliko istraživanja su pokazali da sintetski oblik folne kiseline može uzrokovati neželjene posledice, kao što su:

1. povećan rizik od nastanka raka pluća
2. povećan rizik od nastanka raka dojke
3. povećan rizik od nastanka raka prostate
4. povećan rizik od nastanka kognitivnih poremećaja kasnije u životu

U većini tih istraživanja naučnici su pratili preporučenu dnevnu dozu folne kiseline – 400 miligrama dnevno. Ustanovili su da što je doza folne kiseline veća, to je veći i rizik od nastanka navedenih medicinskih stanja.

Naučnicima još uvek nije jasan način na koji suplementi folne kiseline ugrožavaju zdravlje, ali su ustanovili da je nivo folne kiseline u krvi previsok kod osoba koje je unose putem suplemenata, u odnosu na one koje je unose putem namirnica.

Savet:

Stručnjaci savetuju da folnu kiselinu unosite putem namirnica kao što su tamno zeleno lisnato povrće, brokoli, mahunarke, pomorandže, žitarice i meso. Zapravo, osobe čija je ishrana raznolika nemaju potrebu za unosom folne kiseline putem suplemenata.

Ako niste sigurni unosite li adekvatnu količinu folne kiseline, svakako se obratite lekaru koji će napraviti test krvi. Ovo je posebno važno za trudnice i žene koje planiraju trudnoću.

 

Komentara
Očitavanje..