Dr Ljiljana Čvorović, otorinolaringolog i šef Odeljenja za ORL u Kliničko-bolničkom centru „Zemun“, objašnjava da hronično zapaljenje sinusa osim virusa mogu da izazovu i gljivične infekcije, alergija, ali i anatomske devijacije, kao što je iskrivljena nosna pregrada.

Počinje curenjem iz nosa
POČINJE CURENJEM IZ NOSAFOTO: PROFIMEDIA

– Razlog upale može da bude i širenje bakterijske infekcije korena zuba na vilični sinus – kaže doktorka i navodi da na upalu

ukazuju sledeći simptomi:

• začepljen nos i zelenožuti sekret

• povišena temperatura

• osetljivost i otekline u području oko očiju, obraza, čela i nosa

• malaksalost

• oslabljeno čulo mirisa

• glavobolja i bolovi iznad obrva, obraza, između očiju u oko nosa, koja se pojačava kada se glava savije napred.

Upala sinusa može biti akutna ako traje kraće od mesec dana i hronična ukoliko traje duže od 12 nedelja.

Dr Čvorović pojašnjava da se ove dve vrste upala razlikuju samo po dužini trajanja i da su im simptomi isti. Ona naglašava da svaka akutna upala mora da se leči jer u suprotnom može da pređe u hronično oboljenje.

Antibiotici leče upalu
ANTIBIOTICI LEČE UPALUFOTO: PROFIMEDIA

– Akutnu upalu sinusa, koja ima jasne simptome i kliničke znake, dijagnostikuju i leče lekar opšte prakse i otorinolaringolog.

Rendgensko snimanje uglavnom nije neophodno. Akutna upala sinusa leči se antibiotskom terapijom i kapima za nos, a većina

lekara preporučuje i izradu antibiograma. Dodatak terapiji mogu da budu rastvori za negu sluznice nosa, lekovi za razređivanje sekreta u sinusima i izvlačenje sekreta iz sinusnih šupljina, ukoliko se sinusi slabo dreniraju. Hirurško lečenje kod akutnog sinuzitisa primenjuje se jedino ukoliko se bolest iskomplikuje – pojašnjava naša sagovornica.

Kada je reč o hroničnoj upali, doktorka ističe da je od velike važnosti utvrđivanje uzroka upale i snimanje sinusa skenerom.

– Alergijska hronična upala najčešće se leči konzervativno, izuzev ako se ne pojave komplikacije u vidu polipa, što nije retko.

Tek tada se pristupa hirurškim metodama lečenja, a najbolje rezultate daje endoskopska hirurgija – kaže dr Čvorović.

Topla kapa štiti sinuse
TOPLA KAPA ŠTITI SINUSEFOTO: PROFIMEDIA

Osobama koje su sklone upalama sinusa doktorka savetuje da se utopljavaju i da zimi obavezno nose kapu, kako bi zaštitili glavu od hladnoće. Takođe je dobro:

• preventivno koristiti rastvor morske vode ili fiziološke tečnosti kako bi se poboljšao lokalni imunitet nosa i sinusa

• izbegavanje kontakta s prehlađenim osobama jer se tako smanjuje mogućnost dobijanja respiratorne infekcije

• izbegavanje boravka na zagađenom vazduhu i u zadimljenim prostorijama

• redovno provetravanje prostorija u kojima se boravi, a naročito ako je vazduh u njima suv.

Ukoliko do upale ipak dođe, tegobe mogu da se ublaže:

• inhaliranjem parom kamilice

• stavljanjem toplih obloga preko nosa, obraza i očiju

• uzimanjem dosta tečnosti jer se tako omogućava razređivanje gustog sekreta u nosu i sinusima i olakšava njegovo izbacivanje.

Teške ali retke komplikacije

– Upale sinusa ne treba olako shvatati jer one mogu i da se iskomplikuju. To se mnogo češće događa u slučajevima zapuštenih upala koje se ponavljaju nego kod akutnog sinuzitisa. Komplikacije mogu da budu i veoma ozbiljne. Kada se infekcija proširi na oko, meninge ili mozak, neophodna je hirurška intervencija. Na sreću, to se dešava retko – kaže dr Čvorović.

Blci žena