ISCRPLJENI STE I BEZVOLJNI? Ovo je osam najverovatnijih razloga zašto ste STALNO UMORNI

Ukoliko stalno osećate umor i iscrpljenost, to ne mora uvek biti posledica nedostatka sna. Ukoliko se svakog dana osećate kao da vam je neko izvukao svu energiju, spava vam se i nemate volje ni za šta, ovo može biti posledica ovih osam stvari.

1. Poremećaj rada štitne žlezde

Štitna žlezda luči hormone koji reluglišu razmenu materija. Ukoliko usporeno radi, organizam ne dobija dovoljno trijodtironina i tiroksina, puls se usporava i zbog toga osećamo umor. Međutim, i ubrzan rad štitne žlezde može da dovede do iscrpljenosti. Tada naše ćelije bespotrebno troše previše kiseonika, a posledice su ubrzan rad srca, uznemirenost i iscrpljenost.

Savet: Prekontrolišite hormone štitne žlezde u krvi.

DETOKS NIJE POTREBAN ORGANIZMU! Ovo je PRAVA ISTINA o devet najpoznatijih mitova o ishrani!

2. Nedostatak gvožđa

Polovina ženske populacije pati od nedostatka gvožđa, a moguća posledica je hronična anemija. Crvena krvna zrnca ne isporučuju dovoljno kiseonika preostalim ćelijama u organizmu, a posledice su umor, slabija koncentracija i podložnost prehladama. Nedostatak gvožđa može biti posledica obilnih menstruacija, obilnog krvarenja na porođaju, ili ishrane siromašne gvožđem.

Savet: Trudite se da unosite gvožđe kroz ishranu. Ima ga u mesu, hlebu, povrću i mahunarkama.

Najbolje je da te namirnice kombinujete s namirnicama bogatim vitaminom C, jer on podstiče apsorpciju gvožđa u gastrointestinalnom traktu.

3. Koristite sredstva protiv alergije

Osim što ublažavaju alergijske reakcije, mnogi antihistaminici dospevaju u nervne ćelije mozga, izazivajući umor.

Savet: Uzimajte ih neposredno pred spavanje.

Šta ljubav zapravo radi našem mozgu i zašto su muškarci GORI od žena posle raskida

4. Ne unosite dovoljno tečnosti

Ljudi koji ne piju dovoljno vode loše spavaju, pokazuje istraživanje Medicinskog fakulteta Perelman Univerziteta Pensilvanije. Naučnici su analizirali navike 4.500 ispitanika i dokazali da uzročno-posledična veza spavanja i uzimanja tečnosti liči na vrzino kolo: Ko slabo spava, preko dana pije malo vode, a ko unosi malo tečnosti, lošije spava.

Savet: Pijte najmanje 1,5 litar vode dnevno.

5. Imate dijabetes

Hormon insulin pomaže ćelijama u organizmu da iskoriste glukozu iz krvi i pretvore je u energiju. Dijabetes tipa 2 remeti ovaj mehanizam, pa se pacijenti osećaju umorno i bez energije.

Savet: Ako sumnjate da iza vašeg umora stoji dijabetes, zakažite pregled kod lekara koji će vas poslati na pregled krvi.

5 grešaka koje žene čine kada kupuju cipele sa visokim štiklama

6. Nedovoljno se krećete

Umorni ste i ne želite fizičke akivnosti? I ovde postoji opasnost da upadnete u začarani krug. Studija nezavisne internacionalne mreže lekara i naučnika “Cochrane Collaboration” iz 2012. pokazala je da sportovi izdržljivosti ublažavaju iscrpljenost, čak i ako je izazvana kancerogenim oboljenjem.

Savet: Prekinite začarani krug! Ako nemate snage da vežbate, počnite od šetnje na svežem vazduhu.

7. Patite od nedostatka vitamina B12

Nedostatak vitamina iz grupe B može da izazove anemiju, a simptomi su umor, slaba koncentracija i bledilo. Ljudski organizam može da skladišti vitamin B12 u jetri i da živi od zaliha nekoliko godina. Budući da ga ima u mnogim namirnicama životinjskog porekla, vegani su naročito izloženi pojačanom riziku od nedostatka. Nedostatak vitamina B12 takođe može biti posledica poremećaja apsorpcije u crevima.

Savet: Vitamina B12 ima u lososu, jajima i siru, a vegani ga mogu uneti preko algi ili kiselog kupusa.

Četiri komada OVOG voća dnevno će vam PREPORODITI organizam

8. Pili ste kafu

Od kafe očekujemo da nam da energiju, u najboljem slučaju, istog trena. Pritom mnogi ljubitelji ovog napitka zaboravljaju da kofein ima odloženo dejstvo. Ako popijete kafu posle podne, dejstvo ćete osetiti tek kad odete na spavanje, što može da poremeti ritam budnosti i spavanja.

Savet: Posmatrajte kada kafa počinje da deluje na vas. Ako je to slučaj tek nekoliko sati nakon što ste je popili, onda je nemojte piti posle podne.

Foto Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..