Ispovest jedne Milke: Stidela sam se svojih belih fleka na telu

Da li ste primetili da vam je koža šarena na određenim delovima tela? Ali ne da vam je izašao osip, već kao da imate bele mrlje? Verovatno imate vitiligo! Da li ste čuli nekad za ovu dijagnozu?
Milka D. već godinama živi sa ovim problemom. Bele mrlje su joj se najpre javile po šakama i to u njenim tridesetim godinama.

A photo posted by Natalee (@natalee1904) on

– U početku sam uvek držala ruke u džepove i bilo me je sramota da se rukujem sa ljudima. Bojala sam se da će me gledati kao nekog ko ima zaraznu bolest, a pored toga ni estetski nije izgledalo lepo. Znate kakve smo mi žene, nalakiramo nokte, stavimo prsten i svima se hvalimo kako imamo uredne ruke. To je za mene prošlost – priča Milka.

Ona dodaje da ni sama nije znala o čemu se radi, dok nije otišla kod lekara. Mislila je da je dobila reakciju na neku biljku, s obzirom na to da je dugo vremena radila u bašti.
– Kada mi je rekao da imam vitiligo nisam ni znala šta je to, ali mi je zvučalo strašno. Valjda kao i svaka druga nepoznata reč u medicini. Onda sam dobila detaljan opis bolesti i ukapirala sam da to nije nešto sa čime ne mogu da živim. Kasnije je počelo da mi se širi po kolenima i čelu, a primetila sam i na intimnom delu tela, ali prihvatila sam sebe takvu kakva jesam i ponašala se kao da nemam nikakve nedostatke na koži. Osim tog izgleda, ne osećam ništa što bi ukazivalo da imam neku dijagnozu. Vitiligo ne svrbi, ne suši se, ne peruta se… bukvalno se ne dešava ništa, osim što se formiraju nepravilne fleke na telu – objašnjava Milka.

Vitiligo je stanje u kojem koža gubi melanin, pigment koji određuje boju kože, kose i očiju. Javlja se kada ćelije koje proizvode melanin umru ili više ne proizvode melanin, što uzrokuje pojavu belih mrlja nepravilnog oblika na koži. Stručan naziv ovog stanja je leukodermija, a tačan uzrok ove bolesti još uvek nije poznat. U najčešćem slučaju je nasledno, ali može da se javi i zbog ponovljene opekotine od sunca, traume ili emocionalnog stresa, kako naglašavaju dermatolozi.

Ova bolest nije zarazna, a može da se javi u bilo kojoj životnoj dobi. Najčešće se mrlje javljaju na rukama, vratu, kolenima i člancima, mada nije izuzeto da se jave na svim delovima tela. Još uvek nije pronađen lek koji bi pigment vratio, a ukoliko vam estetski smeta najbolji način je da određenom šminkom kamuflirate izbelele delove tela. Takođe, ne preporučuje se sunčanje, kako se ne bi stvorila velika razlika između mrlja i zdrave kože, jer deo bez melanina ne može da pocrni.

Najpoznatija dama koja ima vitiligo je manekenka Vini Harlou, koja je, čini se više pažnje javnosti dobila upravo zbog vitiliga. Ona hrabro korača modnim pistama, bez problema stane isped fotoaparata da pozira i samouvereno priča o svom telu. Ona je pravi primer da ova dijagnoza ne bi trebalo da uznemirava.

Žena

Komentara
Očitavanje..