ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Žene po smrti supruga žive OPUŠTENIJE i ZDRAVIJE – udovci više pate

Rezultati novog ispitivanja delimično se razlikuju od ranije poznatih.

Rezultati istraživanja naučnika sa Univerziteta u Padovi delimično su u suprotnosti s prethodnim koji su upućivali na to da brak ima pozitivan uticaj na zdravlje, da smanjuje rizik od srčanog napada i depresije, i da povećava izglede za preživljavanje raka.

Predvodnica istraživanja, dr Katerina Trevisan i članovi njenog tima kažu da su po rezultatima studije žene nakon suprugove smrti u manjem stresu i da su boljeg zdravlja nego ranije, za razliku od muškaraca na koje smrt supruge ostavlja negativne posledice jer su naviknuti tokom braka da se više na nju oslanjaju.

udovica-stara_0

Udovica u crnini Foto: Profimedia/ilustracija
Supruge, podsetila je dr Trevisan brinu o domaćinstvu, deci i zdravlju cele porodice zbog čega su često frustrirane i izloženije stresu. Veruju i da zbog navedenih faktora među neudatim ženama ima manje obolelih od depresije. Ista je studija pokazala i da su žene koje žive same manje teskobne od muškaraca koji žive sami, da su zadovoljnije i aktivnije na poslu.

Prema ranijim studijama osobe koje žive u braku žive duže od samaca i samica, ali istraživanje italijanskih naučnika sprovedeno na 2.000 ljudi starijih od 65 godina pokazalo je da se dosad prihvaćena teorija o pozitivnom uticaju bračnog statusa ne može u jednakoj meri primeniti na muškarce i na žene.

Po studiji italijanskih naučnika sprovedenoj u četverogodišnjem razdoblju na 733 Italijana i 1.154 Italijanke, udovice su za 23 odsto u manjem stresu od udatih žena.

 

SD

Komentara
Očitavanje..