ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Žene po smrti supruga žive OPUŠTENIJE i ZDRAVIJE – udovci više pate

Rezultati novog ispitivanja delimično se razlikuju od ranije poznatih.

Rezultati istraživanja naučnika sa Univerziteta u Padovi delimično su u suprotnosti s prethodnim koji su upućivali na to da brak ima pozitivan uticaj na zdravlje, da smanjuje rizik od srčanog napada i depresije, i da povećava izglede za preživljavanje raka.

Predvodnica istraživanja, dr Katerina Trevisan i članovi njenog tima kažu da su po rezultatima studije žene nakon suprugove smrti u manjem stresu i da su boljeg zdravlja nego ranije, za razliku od muškaraca na koje smrt supruge ostavlja negativne posledice jer su naviknuti tokom braka da se više na nju oslanjaju.

udovica-stara_0

Udovica u crnini Foto: Profimedia/ilustracija
Supruge, podsetila je dr Trevisan brinu o domaćinstvu, deci i zdravlju cele porodice zbog čega su često frustrirane i izloženije stresu. Veruju i da zbog navedenih faktora među neudatim ženama ima manje obolelih od depresije. Ista je studija pokazala i da su žene koje žive same manje teskobne od muškaraca koji žive sami, da su zadovoljnije i aktivnije na poslu.

Prema ranijim studijama osobe koje žive u braku žive duže od samaca i samica, ali istraživanje italijanskih naučnika sprovedeno na 2.000 ljudi starijih od 65 godina pokazalo je da se dosad prihvaćena teorija o pozitivnom uticaju bračnog statusa ne može u jednakoj meri primeniti na muškarce i na žene.

Po studiji italijanskih naučnika sprovedenoj u četverogodišnjem razdoblju na 733 Italijana i 1.154 Italijanke, udovice su za 23 odsto u manjem stresu od udatih žena.

 

SD

Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije