Izazovi žena preduzetnica: Kako se suočiti sa svim problemima?

Samostalno pokretanje i vođenje posla je težak zadatak za svakoga ko odluči da zakorači u poduzetničke vode, ali se i dalje čini da nemaju svi iste uslove i mogućnosti. Statistički, iako je danas mnogo više žena u poslu, većina kompanija je još uvek u vlasništvu muškaraca, a vodeće pozicije su i dalje većini žena nedostižne.

Još uvek je normalno da žene za isti rad budu manje plaćene, i to ne samo u nerazvijenim zemljama. Društveni stereotipi i patrijarhalni sistem koji su duboko ukorenjeni predstavljaju neke od glavnih prepreka svakoj poslovnoj ženi, jer ih u startu sprečavaju da krenu ka poslovnom uspehu ravnopravne svojim muškim kolegama.

Radite na samopouzdanju

Na poslu je samopouzdanje često važnije od dodatnih znanja ili veština.

Ne dozvolite da vam stereotipno okruženje poljulja veru u sebe samo zato što unapred očekuju da nećete uspeti, nego obrnite stvari u svoju korist. Dobar način prezentacije vaše firme, pravilno vođenje poslovnih sastanaka i kvalitetno organizovanje prezentacija će vam dati dodatnu prednost.

Ako ste samouvereni kada je reč o govorima u javnosti, radite na tome da predstavite svoju firmu i proizvode ili usluge koje nudite na najbolji mogući način koji će privući najviše korisnika. Sa druge strane, ako se osećate uplašeno ili nesigurno, isprobajte neke jednostavne tehnike i vežbe koje vam mogu pomoći da se osetite snažnije i samouverenije.

žena koja radi za laptopom

Kreirajte prostor za rad

Put do uspeha je trnovit i pun iznenađenja, zbog čega je važno izraditi detaljan poslovni plan i obezbediti adekvatne uslove za rad. Na taj način minimizirate moguće rizike i nalazite se na pravom putu ka željenom cilju. U skladu s branšom i prirodom poslovanja odaberite pravu lokaciju i opremite kancelariju prema svojim poslovnim potrebama.

U današnje vreme je teško zamisliti svakodnevno funkcionisanje bez računara i propratnih stvari koje nam olakšavaju rad, a kvalitetni toneri za laserske štampace i sitni kancelarijski materijal su neizostavan asortiman svakog modernog poslovnog prostora.

Udobnost i funkcionalnost prostora se podrazumevaju, pa ne zaboravite na udoban namještaj i praktične police za odlaganje dokumenata, a neopodna bela magnetna tabla je nešto što svaka bolje opremljena kancelarija u današnje vreme mora da ima.

Ignorišite predrasude

Ako ste pohađali neku poslovnu obuku ili seminar, verovatno ste primetili da su većina učesnika muškarci.

Broj žena na vodećim pozicijama je značajno manji u odnosu na njihove muške kolege, a čak i one na vrhu teško privlače pažnju javnog mnjenja i potrebno im je mnogo više truda da budu shvaćene ozbiljno. Ova statistika nalazi svoje izvorište u već spomenutim preovladavajućim društvenim predrasudama.

Preduzetnice na svom putu nailaze na nedovoljnu podršku i poštovanje saradnika i kolega, zbog čega im je samopouzdanje oslabljeno i često sumnjaju u vlastite kvalitete i znanje. Ne dozvolite da se vama dogodi isto i kontinuirano radite na unapređenju sebe i svojih poslovnih sposobnosti i uspeh neće izostati.

Pronađite balans između porodice i posla

Roditelji poduzetnici često imaju problema da pronađu dovoljno vremena za posao i za porodicu, kao i da ga ravnomerno raspodele kako niko ne bi trpeo. Pronalaženje načina da odvojite vrijeme za oboje je ključno za postizanje te nedostižne ravnoteže između posla i privatnog života. Teške odluke i konstantno usklađivanje su stvari sa kojima ćete morati da se suočite pre nego što pronađete svoj ritam. Strah od narušavanja porodične dinamike je savršeno prirodan i legitiman, ali pokušajte da ga nadvladate blagovremenim planiranjem.

Ako detaljno isplanirate dnevnu ili nedeljnu rutinu i dobro organizujete svoje vreme, sigurno ćete pronaći uspešno rešenje za usklađivanje porodice i posla.

Radite na sebi

U današnje vreme je nemoguće zamisliti uspešan posao bez kontinuiranog procesa učenja jer se gotovo sva tržišta neprekidno menjaju, prate trendove i fluktuiraju u skladu sa zakonima ponude i potražnje. Sticanje novih veština je neophodno, a mnogobrojne edukacije i seminari mogu da vam ponude potrebna znanja i sertifikate. Pronađite nešto što će koristiti vašem poslovanju i izdvojiti vas od konkurencije, pa upotrebite ove resurse u svojoj firmi. Od boljeg organizovanja poslovanja, preko zapošljavanja pravih ljudi za posao, do veština upravljanja timom, postoje mnoge nove i korisne stvari koje možete naučiti. Izaberite neku od kvalitetnih obuka koje pokrivaju različite segmente i koje će vam pomoći da naučite veštine potrebne za izgradnju preduzetničkog poslovanja.

Iako nije jednostavno, uz konstantan rad i nešto strpljenja, žene preduzetnice mogu da pronađu svoje mesto u užurbanom korporativnom svetu.

Foto Pexels unsplash
Komentara
Očitavanje..