Ja sam muškarac iz Srbije i neću da vam uvijam: Ženi je mesto u kuhinji i MORA da zna da kuva! POMIRITE SE SA TIM!

Može li neko da mi objasni kada i zašto je rečenica „ja ne znam da kuvam“ postala IN i bez ikakvog opravdanja i dalje priče se uporno gura svima pod nos. Guranje sarme pod isti je daleko delotvornije, i ima trajnije dejstvo u odnosu. Nejasno? Okej, da vidimo.

Ako treba da prevrnem čitavu istoriju kako bih dokazao da žena jednostavno treba da zna da kuva, uradiću to. Osim što neprestano nešto brčkaju po kuhinji, naše babe izričito tvrde da muškarca držiš uz sebe seksom, decom i kuhinjom. Kako su prve dve stvari donekle i povezane, na kuvanje su svi zaboravili. A muškarac pati, skučen negde u tamnom uglu kuhinje i glođe suvi vrat u pola hleba. Konzerve i gotova jela nam pune kante, podgrej u mikrotalasnoj i otvori flašu vina. Ili još gore – naruči nešto da večeramo.

Ne živim u pećini da ne primetim kako su se stvari promenile u poslednjih 300 godina, i da žene sada imaju karijeru i milion drugih obaveza. Ne znam ko vam brani? Samo napred. Ali, ako jedna uspešna i obrazovana žena ne vidi najjednostavniju stvar (da je muškarac gladan) onda džaba sve škole i diplome, okači ih pored varjače koju nikada ne koristiš. Ili još bolje, napravi kompromis – nađi muškarca koji zna da kuva. O šporetu se priča kao o NLO-u, svi znaju šta je ali niko nije video uživo niti sme da priča o tome. I svi su kul jer kolektivno tonemo u rupu bez dna.

Neobjašnjiva odbojnost žena prema spremanju hrane podgreva se šovinističkom politikom da im je mesto kuhinji, a to rezultira samo jedno – ostadosmo svi gladni. Inat se vrti u nedogled i posle se na sudu udaramo u glavu i pitamo gde je zapelo. Zamislite situaciju, bez ikakvog mudrovanja baš onaku kakva jeste: U Srbiji i dalje muškarac donosi tu neku veću zaradu od koje svi otkinu po parče a njemu se kraj radnog dana svede na supu iz kesice i nudle sa iseckanim viršlama. Iskreno, je l’ to u vašoj glavi u redu?

Muškarac koji te voli i zna da je osećanje uzvraćeno, nikada neće reći da loše kuvaš (jer zna da ćeš početi da dramiš pa ćeš sa kuvanja skrenuti na temu od pre 13 godina koje se samo ti sećaš). Ili još gore – da treba da naučiš ako ne znaš. On će ćutati i verovatno će sve manje biti na ručku, pa na večeri, pa u kući. Da, to znači baš ono što ste pomislile čitajući – muškarci jesu đubrad. Ali zašto im davati povoda da se sami još više ukanale? Zar ne može sa tog Instagrama ponekad da se skrene na deo o hrani i receptima, prepiše par stvari i iznenadi čovek kojeg volite? Kuvanje ste pretvorile u tabu-temu i kada vam neko samo pomene tu reč kao da imate poseban receptor za vređanje. I još jedno, siguran sam da većina koja tvrdi da ne zna da kuva zapravo nikada nije ni probala.

Dajte mi odgovor ko je kriv zbog toga što ste prestale da kuvate, ja ću mu presuditi. Ne nanosite nam bol i ako već ne možete da nam čujete srce, poslušajte stomak. Stvar je u običnom i ljudskom shvatanju, brizi o onima do kojih vam je stalo. To što bespotrebno od komarca pravite magarca a od obične musake nemoguću misiju neće doneti nikome dobro.

Kud’ nestade čitav smisao za normalan život i vezivanje osoba kroz hranu, tipa Maza i Lunja? Okej ovo je malo patetično ali žene to ste vi – emotivne i romantične muze svojih jačih polovina koje svoju ljubav ispoljavaju uvek i svuda, a naročito u kuhinji. Kvazi glumice „ja sam antitalenat za kuhinju“ a poslednji put je bila u istoj kada je kao mala lizala fil sa viljuške – molim da mi se ne obraćaju.

Stefan Milenković

Foto Profimedia
Izvor/Autor ŽENA BLIC
Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije