Japanke otkrile tajnu mladosti: Primenite samo 6 sjajnih saveta

Za lep izgled, vitko telo i relativno dug život, Japanke najviše mogu da zahvale sledećih savetima…

Dugovečnost stanovnika Japana već duže vreme intrigira naučnike širom sveta. Japanci kažu da je tajna u njihovim životnim navikama.

Evo kojih navika se stanovnici ove azijske države pridržavaju!

Zaboravite na desert

Japanci na kraju obroka piju zeleni čaj, za razliku stanovnika drugih zemalja koji vole da se zaslade nakon ručka. Ukoliko ipak ne možete bez slatkiša, jedite ih u prepodnevnim satima, najbolje uz jutarnju kafu i, naravno, ne preterujte u količini. Smanjenjem količine slatkiša ćete redukovati i rizik od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

Ne preterujte u hrani

Na japanskom ostrvu Okinava živi najviše stogodišnjaka, koji tvrde da je tajna njihove dugovečnosti tome da se ne zasite potpuno tokom obroka. Prestanite da jedete pre nego što osetite da ste potuno siti. Tako ćete održati vitku liniju i sačuvati zdravlje.

Jedite suši

Ova hrana je važan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su značajne za funkcionisanje mozga i zdravlje srca. Japanci jedu između 80 i 100 grama ribe dnevno. Stručnjaci smatraju da je ishrana bogata ribom jedan od ključnih faktora zbog kojih stanovnici ove azijske zemlje ređe imaju problema s povišenim holesterolom i srčanim oboljenjima.

Krećite se

Japanci savetuju da manje vremena provedete u sedećem položaju, a da više pešačite. Naime, stručnjaci kažu da dva sata pešačenja na dan produžava život za sedam godina.

Ne izbegavajte „dobre“ bakterije

Brojne studije su pokazale da „dobre“ bakterije jačaju imunitet. U Japanu su na jelovniku fermentisane namirnice koje ubrzavaju rast zdravih bakterija u crevima.

Idite redovno na lekarske preglede

Na kraju, stanovnici Japana savetuju da je preventiva veoma važna. Zbog toga bi trebalo bar jednom godišnje da idete na kompletne lekarske preglede.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Komentara
Očitavanje..