Ako ste ikada posle doručka osetili da vam nedostaje energije, onda svakako nešto ne radite kako treba. Ne brinite, zato smo tu mi da vas posavetujemo. Svaki obrok dobro isplanirajte i nećete imati nikakvih problema sa svojim organizmom.

Pecivo je odličan izbor
PECIVO JE ODLIČAN IZBORFOTO: PROFIMEDIA

Unošenjem nekih od sledećih namirnica bićete snažni kao sportisti u najboljoj formi.

DORUČAK – osposobite telo za rad:

Izdvojite vreme i spremite bogat doručak
IZDVOJITE VREME I SPREMITE BOGAT DORUČAKFOTO: PROFIMEDIA

Ovsena kaša

Ne samo da će vam dati energiju za ceo dan, već će vas zaštititi od dijabetesa tipa 2. Puna je vitamina i antioksidanata, a čuva i od bolesti srca.

Jaja

Veoma su zdrava i slobodno možete da ih pojedete nekoliko za doručak. Ako to uradite, biće mnogo manje šanse da se u toku dana prejedete.

Hleb

Znamo da bi hleb trebalo izbegavati, ali raženi je savršen za doručak. Pun je vitamina, minerala, proteina i vlakana. Ovakvim doručkom poboljšaćete nivo šećera u krvi.

Krompir

Jedan je od najkaloričnijih obroka, zato je najbolje jesti ga ujutro. Pun je vitamina C i B6, a sadrži i kalijum koji je neophodan za srce. Pečeni krompir je pravi izbor.

Sir

Ako pojedete nekoliko listića ujutro, bićete siti satima nakon toga. Veoma je kaloričan, pa nije ni čudo što ga vegeterijanci jedu umesto mesa.

Slatkiši

Dezert rano ujutro će poboljšati energiju koja se doprema do vašeg mozga. Ako vam se jede torta – uradite to ujutro, mnogo je bolje nego pred spavanje. Kada se slatkiši jedu kasno obično se lakše pretvaraju u masti.

Mahune

Grašak ili pasulj, takođe, mogu biti odličan doručak. Oni su puni gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Pomažu telu da kontroliše metabolizam.

RUČAK – skladištenje energije:

Spremite meso za ručak
SPREMITE MESO ZA RUČAKFOTO: PROFIMEDIA

Voće

Obavezno pojedite jednu jabuku sredinom dana. Takođe, dobro je grožđe puno glukoze, koja pomaže mozgu da funkcioniše. Banana će pomoći vašem mozgu da se oporavi posle teškom mentalnog ili fizičkog rada.

Pirinač

Pun je ugljenih hidrata, pogotovo braon pirinač. Izvor je fosfora, magnezijuma i vitamina B6. Smanjuje rizik od raka i dijabetesa tipa 2.

Meso

Mesni odrezak ili šnicla je savršena u vreme ručka. Između ostalog, telu je potrebno pet sati da ga svari, pa je loš izbor za večeru. Izvor je proteina, koji su čoveku neophodni. Takođe, sadrži gvožđe, cink i nezamenljive aminokiseline. Vitamini A, B i D će vaše kosti i zube učiniti čvršćim.

Pasta

Ako volite pastu, pojedite je za vreme ručka. Ovo nikako nije dobar izbor za večeru. A, da bi bila hranljivija, spremajte je sa povrćem umesto sa mesom.

VEČERA – zadržite energiju i lakoću:

Spremite laganu večeru
SPREMITE LAGANU VEČERUFOTO: PROFIMEDIA

Mlečni proizvodi

Mnogi od nas jogurt i mleko piju za doručak, ali oni su savršeni za vreme večere – pogotovo mleko. Poboljšaće vaš probavni sistem i učiniće da se opustite pre odlaska u krevet.

Riba

Nju možete da jedete uvek. Oni koji žele da izbegnu gojenje trebalo bi da je izaberu za večeru. Najbolje su niskomasne poput tune, bakalara i skuše.

Piletina

Belo meso sadrži veoma malo masti i holesterola. Lako se vari, a bogato je proteinima i vitaminima. Piletina sadrži fosfor, kalijum, gvožđe i triptofan koji snižava stres i poboljšava san.

Povrće

Takođe, možete ga jesti celoga dana. Najbolje je da ga kuvate, a ne pržite, jer će tako sačuvati više vitamina. Šargarepe, celer, patlidžan ili tikvice mogu biti vaš izbor za večeru.

A, sada, navalite!

(brightside.me)

J. P. P.