Ako imate visok krvni pritisak:

Pre svega se smirite – Panika i strah će samo pogoršati situaciju.

Neka vam glava bude podignuta – Položaj tela treba da bude polusedeći.

Pojedite čen belog luka – Alicin, hemijsko jedinjenje nađeno u belom luku, pomaže u smanjenju hipertenzije tako što opušta krvne sudove.

Odmah pojedite čen belog luka, provereno pomaže
ODMAH POJEDITE ČEN BELOG LUKA, PROVERENO POMAŽEFOTO: PROFIMEDIA

Ako možete, pojedite bananu – Banane su bogate kalijumom, važnim mineralom koji kontroliše balans tečnosti u telu i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Ukoliko se javi krvarenje iz nosa – Zabacite glavu i stavite led na koren nosa.

Obezbedite pristup svežem vazduhu – Otvorite prozore i raskomotite se.

 

Ako vam je pritisak nizak:

Povećajte unos soli – Uzmite čašu vode i dodajte pola kašičice soli u nju. Popijte prema potrebi ili dva puta na dan.

Uzmite med – Ukoliko osećate vrtoglavicu usled niskog krvnog pritiska, izmešajte dve supene kašike meda u vodi i dodajte prstohvat soli u to te popijte odmah. Ovaj napitak će delovati jako brzo na povećanje vašeg krvnog pritiska.

Čaj pre podne – Pritisak mogu da podignu i čajevi od ruzmarina, koprive ili gloga, a preporučuje se i zeleni. U narodnoj medicini čaj od ruzmarina je verovatno najpoznatiji prirodni lek za podizanje niskog krvnog pritiska. Mogu da se popiju od dve do tri šolje ovog napitka dnevno, a priprema se tako što se jedna kašičica ruzmarina prelije šoljom ključale vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Ovaj čaj ne treba piti kasno po podne ili uveče, jer povećava budnost.

Povećajte unos vode – Popijte 8-10 čaša vode tokom dana i pritisak će vam garantovano biti viši. Dajte prednost mineralnim vodama, najbolje onim sa više natrijuma.

Popijte 8-10 čaša vode tokom dana i pritisak će vam garantovano biti viši
POPIJTE 8-10 ČAŠA VODE TOKOM DANA I PRITISAK ĆE VAM GARANTOVANO BITI VIŠIFOTO: PROFIMEDIA

Šaka koštunjavog voća – Voće i semenke podstiču rad žlezda, sužavaju krvne sudove i poboljšavaju cirkulaciju. Možete da pojedete šaku koštunjavih plodova i semenki dnevno, recimo badema, lešnika, oraha ili semenki bundeve.

R.N.