Sigurno su i do vas došle priče o voskiranju jabuka, baš kao i do mene. O tome slušam dugo, ali me je oduvek mrzelo da proverim o čemu se tu zaista radi. Međutim, konačno sam bila dovoljno dokona i radoznala da proverim te priče. Vratila sam se iz radnje sa punom kesom voća, pri čemu su jabuke dominirale po pitanju brojnosti.

Isprobala sam svaku voćku koja mi je došla pod ruku
ISPROBALA SAM SVAKU VOĆKU KOJA MI JE DOŠLA POD RUKUFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Napunila sam činije vrelom vodom i krenula da spuštam jabuke, s planom da ih ostavim par minuta. Ne znam šta sam očekivala, ali u svakom slučaju su rezultati nadmašili sva moja očekivanja.

Namerno sam ostavila delove jabuka da vide izvan vode kako bih mogla da vidim eventualne razlike, ali rezultati su me ostavili bez teksta.

Razlika je baš uočljiva, zar ne?
RAZLIKA JE BAŠ UOČLJIVA, ZAR NE?FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Čak i kada sam ih povadila iz vode, razlika je vremenom postajala sve uočljivija.

Šta kažete, kakva razlika u boji zar ne?
ŠTA KAŽETE, KAKVA RAZLIKA U BOJI ZAR NE?FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Iznenađena tim rezultatima, rešila sam da isto uradim i sa limunom i pomorandžama. Na pomorandžama je razlika vidljiva, nažalost ne i kamerom već samo telefonom, dok je limun ostao mrtav hladan na moj eksperiment.

 

Da li je u pitanju samo vosak, pitala sam Miroslava Otaševića, inženjera prehrambene tehnologije sa sajta „Šta jedem?“.

 

– U pitanju je prehrambeni vosak koji se, pored na voće, stavlja i u karamele, bombone i još neke prehrambene proizvode. Problem je u tome što neki proizvođači stavljaju prirodni, pčelinji vosak a drugi „pčelinji“ vosak koji je zapravo hemija – kaže mi Miroslav Otašević.

Jabuka se ispod voska guši
JABUKA SE ISPOD VOSKA GUŠIFOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Parafin, cerezan, loj i tome slično su falsifikati pčelinjeg voska. U kućnim uslovima, naravno, nemoguće je utvrditi razliku. Ono što je najveći problem, čak i ukoliko je vosak prirodan, je činjenica da se jabuka „guši“ ispod voska i gubi na svojim zdravim svojstvima. Jabuka mora da diše, a vosak joj to, kao spoljni konzervans, ne dozvoljava – kaže Miroslav.

Vosak se uglavnom, kaže mi, skida toplom vodom, makar najveći deo voska, a uvek možete da dodate i sodu bikarbonu kako biste bili mirniji. Međutim, šta onda imate od ugušene jabuke? I postoji li rešenje za to? Kako on kaže, jedino rešenje je kupovati provereno domaće, neprskano.

U suprotnom, osuđeni smo na „ugušene“ jabuke, gde god ih nabavljali i kako god ih prali.

T.G.