REŠITE SE MIGRENE: Naučnik dokazao da je SAMO jedna stvar dovoljna da se oslobodite glavobolje

Gojaznim ljudima, koji ujedno pate od migrene, gubitak kilograma mogao bi da olakša glavobolju i druge simptome u vezi sa migrenom, pokazuje novo italijansko istraživanje.

– Kada osoba izgubi na telesnoj težini, broj dana u mesecu sa migrenom se smanjuje, kao i bol i trajanje napada glavobolje – tvrdi vodeći istraživač doktor Klaudio Pagano.

debljina

debljina
Foto: Profimedia

Njegov tim je pregledao rezultate 10 različitih studija koje su uključivale ukupno 473 pacijenta sa migrenom. Analiza je pokazala da je gubitak težine povezan sa velikim smanjenjem učestalosti, trajanja i bola migrena.

Prednosti su bile slične, bez obzira na to da li je smanjenje težine postignuto hirurškim zahvatom ili promenama u ishrani i vežbanju.

Nameće se zaključak da ako patite od migrenskih glavobolja i ukoliko ste gojazni, gubitak težine će da poboljša kvalitet ličnog, porodičnog i društvenog života, kao i rad i produktivnost na poslu.

Doktor Pagano ističe da gubitak težine takođe smanjuje intenzivnost simptoma povezanih sa gojaznošću, uključujući dijabetes, hipertenziju, bolesti srca, moždani udar i respiratorne bolesti.

Foto Shutterstock
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..