Kada je pravo vreme za kićenje novogodišnje jelke?

Ko je voleo seriju „Otvorena vrata“ dobro se seća momenta kada Katarina Anđelić aka Cakana, kiti jelku za Prvi maj, praznik rada. Odvažno, uvereno i onako, svojstveno njoj, odgovara svima jednu najveću istinu, a to je da ne može njoj niko da određuje kada će kititi jelku i šta će uz nju vezivati, tj. proslavljati. Ima li veće istine od te? Teško!

Jelke za Novu godinu kitimo, skoro pa svi, kao neku tradiciju koja je nastala mnogo ranije, a kroz decenije i vekove se menjala da bismo došli do toga da imamo veštačke jelke za koje se takmičimo da budu što bolje i što lepše okićene. Izgleda da se svi takmiče sami sa sobom, jer je poenta nadmašiti lepotu dekoracije iz prethodnih godina.

A kada je vreme da se jelka okiti? Kada god osetite potrebu za promenom i za osvežavanjem prostora, ali i svoje energije. Jelka i novogodišnja dekoracija zaista imaju neku moć, dodaju malo magije svakom danu, trenutku, donose euforiju koja prija, pa možete je okititi slobodno i u sred jeseni, a onda i menjati dekoraciju shodno dolaženju zime i praznika. Sunce i jelka deluju čudno zajedno, bar većini, ali već kada dođu prvi hladni dani, njeno vreme postaje pravo, ako tako želite. I dok se premišljate da li je vreme baš sada, hajde da malo vidimo kako su to jelke za Novu godinu uopšte nastale i šta jelka govori o vama kada je uredite.

Istorija kićenja jelke za Novu godinu

Postoji više verzija priče, legendi o nastanku novogodišnjeg ili božićnog drveta. Ono što je u najvećoj meri poznato jeste da jelka u svom obliku najviše odgovara božićnom drvetu koje kite katolici, što je svet prihvatio kao glavni deo novogodišnje dekoracije. Ali, okićeno drvo ima utemeljenost u religiji, ali i u vremenu paganizma. Tada se drvo kitilo voćem, nekim trakama, ručno pravljenim ukrasima, kako bi se božanstva umolila za dobro zdravlje, plodnu zemlju i sveukupni napredak. 

Veoma zanimljiva legenda, koja potiče iz Rusije, kaže da su u noći rođenja Isusa Hrista ispred pećine došli bor, jela i kedar. Njihova želja je bila da u tom momentu daruju novorođenče onim čim imaju. Kedar je darovao mirišljave iglice, bor je u znak sreće i kao dar ponudi šišarke, a jela je ostala uplakana nemajući šta da daruje. Tada se spustio anđeo noseći zvezdu kao poklon od jele, te od tada, prema legendi, svetleća zvezda ili anđeo čine vrh jelke. Tako jelke za Novu godinu imaju mnogo varijanti priča o svom nastanku, ali je najvažnije da postoje i ulepšavaju sve oko sebe. 

Okićeno drvo se od pamtiveka, u raznim kulturama i kroz razvoj civilizacije, pojavljivalo kao veoma bitno. Ukršavanje ostalih delova doma, prostorija, ulica, zgrada, došlo je isključivo kao tekovina savremenog sveta i razvoja filmske industrije i tehnologije. 

Šta jelka govori o vama?

Kroz sagledavanje toga kako izgledaju, jelke za Novu godinu mogu mnogo otkriti o onome ko ju je ukrasio.

Ako volite pravo drvo i trudite se da koristite više boja, da pravite ukrase sami, da neki budu čak i jestivi, onda ste tradicionalni tip. U svemu vidite značaj praznika, okupljanja, pa je jelka samo deo tradicionalne proslave koja se uči u domu i prenosi s kolena na koleno.

A šta ćemo sa štrasom, šljokicama i jelkom koja je Nova godina sama po sebi? Takva jelka pripada ekstrovertnim tipovima ličnosti, onima koji su otvoreni u svakom odnosu, nekada malo drčni, ali vrlo transparentni i malo ekstravagantni.

S druge strane, savršene, veštačke jelke, koje jedva odaju utisak veštačkog materijala, govore o tome da ste perfekcionista. Pa čak i onda kada su to samo jelke za Novu godinu, one moraju da budu toliko savršene da se čini da su prirode i da ih je ukrašavalo hiljade dekoratera.

I za kraj, ostavljamo alternativne jelke za Novu godinu koje nemaju drvo, iglice, već su napravljene od nekih drugih materijala. One otkrivaju da ste inovativni, savremeni i uvek korak ispred svih.

Foto Pixabay
Komentara
Očitavanje..