Kada kandida podivlja: Evo šta je potrebno da uradite!

Principom bolje sprečiti nego lečiti možete mnogo postići u borbi protiv gljivica

Do kandidijaze – gljivične infekcije – dolazi kada se poremeti balans bakterija u našem organizmu. Kandida, koja je kod većine nas prirodan deo bakterijske flore, jednostavno podivlja. To je česta pojava nakon uzimanja antibiotika, jer su tada sve bakterije ubijene, a gljivice dođu na svoje. Propratna pojava je neugodan svrab i sirasti iscedak kremasto bele boje.

U apotekama možete kupiti kreme, kojima se problem gljivičnih infekcija rešava u par dana. Principom bolje sprečiti nego lečiti možete mnogo postići u borbi protiv gljivica. Ne nosite usku sintetičku garderobu, jer zbog toga koža ne može da diše. Još jedan savet je da spavate goli ili u spavaćici bez gaćica, jer tako intimna područja dobijaju više vazduha.

Da biste poboljšali situaciju sa bakterijskom florom, možete uraditi nekoliko stvari. Izbegavajte slatkiše, jer kandida obožava slatko, isto važi i za namirnice sa germom (hleb, kifle i sl.) jer kandida se time najviše hrani, a i sama je jedna vrsta kvasne gljivice. Pijte jogurt, ali ne voćne slatke jogurte. Postoje i vaginalne tablete sa mlečnim bakterijama, kao i razni gelovi koji održavaju balans genitalija. Svratite u obližnju apoteku i pitajte za savet.

Ne koristite običan sapun ili šampon za pranje genitalnih delova tela. Sapun za intimnu negu ne morate u potpunosti izbegavati, ali na dnevnoj bazi dovoljna će biti čista topla voda. Ne pokušavajte da ispirate unutrašnji, već samo spoljni deo vagine.

izvor.malezensketeme.com

 

Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije