Kada kandida podivlja: Evo šta je potrebno da uradite!

Principom bolje sprečiti nego lečiti možete mnogo postići u borbi protiv gljivica

Do kandidijaze – gljivične infekcije – dolazi kada se poremeti balans bakterija u našem organizmu. Kandida, koja je kod većine nas prirodan deo bakterijske flore, jednostavno podivlja. To je česta pojava nakon uzimanja antibiotika, jer su tada sve bakterije ubijene, a gljivice dođu na svoje. Propratna pojava je neugodan svrab i sirasti iscedak kremasto bele boje.

U apotekama možete kupiti kreme, kojima se problem gljivičnih infekcija rešava u par dana. Principom bolje sprečiti nego lečiti možete mnogo postići u borbi protiv gljivica. Ne nosite usku sintetičku garderobu, jer zbog toga koža ne može da diše. Još jedan savet je da spavate goli ili u spavaćici bez gaćica, jer tako intimna područja dobijaju više vazduha.

Da biste poboljšali situaciju sa bakterijskom florom, možete uraditi nekoliko stvari. Izbegavajte slatkiše, jer kandida obožava slatko, isto važi i za namirnice sa germom (hleb, kifle i sl.) jer kandida se time najviše hrani, a i sama je jedna vrsta kvasne gljivice. Pijte jogurt, ali ne voćne slatke jogurte. Postoje i vaginalne tablete sa mlečnim bakterijama, kao i razni gelovi koji održavaju balans genitalija. Svratite u obližnju apoteku i pitajte za savet.

Ne koristite običan sapun ili šampon za pranje genitalnih delova tela. Sapun za intimnu negu ne morate u potpunosti izbegavati, ali na dnevnoj bazi dovoljna će biti čista topla voda. Ne pokušavajte da ispirate unutrašnji, već samo spoljni deo vagine.

izvor.malezensketeme.com

 

Komentara
Očitavanje..