Pored toga, laička uputstva za zaustavljanje krvarenja povećavaju gubitak krvi i pogoršavaju stanje pacijenta. Nikako ne primenjujte laička uputstva.

– Rašireno je verovanje da u slučaju krvarenja treba podići levu ruku i zabaciti glavu unazad, što, umesto zaustavljanja krvarenja, dovodi do slivanja krvi u ždrelo, pa osoba guta krv. Kada krv dospe u želudac, izaziva tešku mučninu usled velike količine gvožđa u hemoglobinu.

Pacijent je izrazito bled zbog mučnine, pa izgleda kao da je iskrvario više nego što jeste – upozorava dr sc. med. Branka Mikić, otorinolaringolog.

Zato najpre treba otkriti uzroke krvarenja iz nosa, koje delimo na lokalne i opšte.

– Lokalni uzroci su vidljivi prilikom pregleda. To su prošireni kapilari na nosnoj pregradi, lake povrede od udarca u nos ili prelom

kosti nosa, zapaljenje nosne sluznice, teška alergijska reakcija, polipi kod trudnica, benigni i maligni tumori nosa, sinusa i epifarinksa (gornjeg sprata ždrela), kao i oštećenje sluznice nosa zbog lokalne primene lekova (kapi i sprejovi za nos) ili narkotika.

U opšte uzroke pak spadaju akutne virusne bolesti kao što je grip, ali i dečje bolesti izazvane virusima malih boginja, varičela…

Krvarenje izazivaju i hronične bolesti

Kod osoba srednjeg i starijeg životnog doba epistaksa se javlja kod skokova krvnog pritiska, pa je tada važno i lokalno zaustaviti krvarenje i dati terapiju za hipertenziju, te pacijenta uputiti kardiologu.

– Odmah treba isključiti upotrebu aspirina i nesteroidnih antireumatika (ibuprofen, diklofen). Kardiološki bolesnici su često na terapiji lekovima za sprečavanje zgrušavanja krvi, tzv. antikoagulansima, ili na aniagregacionoj terapiji, pa je zbog kontrole krvarenja bitno prilagoditi dozu ovih lekova.

Često krvarenje iz nosa imaju i hematološki pacijenti, oni koji pate od hemofilije, leukoze, trombocitopenije, anemije.

– Pacijenti s teškim oboljenjima bubrega, naročito oni na dijalizi, takođe su skloni ponovljenim epizodama epistakse – objašnjava doktorka Mikić.

Prva pomoć u tri koraka

Pomozite sebi na pravi način
POMOZITE SEBI NA PRAVI NAČINFOTO: PROFIMEDIA

Kad primetite da ide krv na nos vama ili nekom pored vas, primenite ove korake bez panike. Energično izduvajte nos da izbacite ugruške.

Krvarenje se neće pojačati, ugrušak na površini otvorenog krvnog suda zapravo smeta. Prstima stisnite nos kao štipaljkom, pritisnite nosna krilca uz nosnu pregradu i držite tako 5–7 minuta. Tako se najčešće zaustavljaju lokalna krvarenja.

Umijte se hladnom vodom i stavite mokar peškir oko vrata i na čelo. Ovo naročito pomaže ukoliko se krvarenje javilo usled visoke telesne ili spoljne temperature.

Panika dodatno diže krvni pritisak, a krvarenje se tad još više pojačava.

Violeta Nedeljković za Blic ženu