Prošle su dve decenije otkako je princeza Dajana poginula u Parizu. Tužan jubilej se u Velikoj Britaniji obeležava mesecima unazad. I upravo taj jubilej je povod što je na površinu isplivalo toliko nepoznatih detalja o čuvenoj lejdi Di. Neki od njih su povezani sa njenom ulogom majke, dok je objavljivanje ostalih detalja izazvalo brojne kontroverze. Pitanje i da li je trebalo da takvi podaci ugledaju svetlo dana.

Sve ono što što se dosad pojavio u javnosti ukazuje na to da se na priču o Dajani ne može staviti tačka. Ali je takođe, priču o princezi od Velsa značajno promenilo.

DOGAĐAJI KOJI PPRATE JUBILEJ

AGENT MI5 PRIZNAO NA SAMRTI: UBIO SAM DAJANU!

Misteriju oko saobraćajne nesreće u kojoj su Dajan i njen verenik Dodi al Fajed, izgubili živote, mnogi su pokušavali da razreše.

Iako se godinama govori da iza tragedije stoji britanska tajna služba, svedočenje bivšeg agenta britanske obaveštajne agencije MI5 Džona Hopkinsa, u junu ove godine, bilo je neočekivano.

Svedočenja agenta MI5 menja sve?
SVEDOČENJA AGENTA MI5 MENJA SVE?FOTO: YOUTUBE

Hopkins (80) je na samrti oktrio da je od 1973. do 1999. učestvovao u 23 ubistva, uključujući i ubistvo Dajane. Kao razlog svog priznanja, naveo je to da ne želi da umre, a da ne ispriča istinu.

Dajana je, prema njegovim rečima, bila jedina žena i jedina osoba povezana sa kraljevskom porodicom koju je ubio. Zastrašujući niz izjava nastavio je rečima da je ubistvo princeze naredio britanski dvor.

„Dajana je znala previše kraljevskih tajni. Moj šef mi je rekao da ona mora da umre. Primio je naređenje direktno od princa Filipa i morali smo to da uradimo tako da sve izgleda kao nesreća. Sledeća faza zavere na na visokom nivou odnosila se na medije koji su, takođe, odradili svoj deo posla“, ispričao je Hopkins.

Tvrdnje da je ubistvo naredio princ Filip ranije je iznosio Mohamed al Fajed, otac Dodija al Fajeda, koji je uporno zastupao teoriju da se u Parizu nije dogodila nesreća.

Ove godine su ponovo postali aktuelne i brojna tumačenja o nepravilnosti same istrage nakon udesa. U policijskim izveštajima ima niz nelogičnosti, dok „sitnica“ da je lekarska ekipa na teren izašla čak 17 minuta nakon poziva, nije mogla da prođe nezapaženo.

DOKUMENTARNI FILM „DAJANA, NAŠA MAJKA“

Najsvetlija strana jubileja jeste prikazivanje dokumentarnog filma „Dajana, naša majka: njen život i zaostavština“. Glavni akteri su sinovi pokojne princeze, Vilijam i Hari.

Njihove ispovesti ne ostavljaju ni trunke dileme, nijedno otvoreno pitanje. Dajana je ulogu majke obavljala predano i sa mnogo ljubavi.

Vilijam i Hari govore o majci sa mnoog ljubavi
VILIJAM I HARI GOVORE O MAJCI SA MNOOG LJUBAVIFOTO: PROFIMEDIA

Dokumentarac Aj-Ti-Vija doneo je nikada viđene fotografije princeze i njenih sinova. Ono što je rastužilo sve one koji su pogledali film (u našoj zemlji je prikazan 6.avgusta na kanalu „Nacionalna geografija“) bile su Vilijamove i Harijeve izjave o poslednjem telefonskom razgovoru sa majkom. Nazvala ih je nekoliko sati pre nesreće.

„Hari i ja smo očajnički žurili da kažemo: „Ćao, čujemo se kasnije…“ Da sam znao šta će da se desi, ne bih bio toliko nezainteresovan ni povodom toga ni povodom bilo čega drugog. Ali taj poziv mi je urezan u sećanje, duboko“, rekao je Viliajm, prenosi „AP“.

Hari je dodao:

„Dok se sećam toga, teško je, mnogo je teško. Moraću da se na neki način sa tim nosim do kraja života. Znam sada da je to bio poslednji put da ću pričati sa mojom mamom. Koliko bi drugačije taj razgovor izgledao da sam imao i najmanji nagoveštaj da će poginuti te noći“.

O Dajani je pričao i Elton Džon, koji je bio njen veliki prijatelj
O DAJANI JE PRIČAO I ELTON DŽON, KOJI JE BIO NJEN VELIKI PRIJATELJFOTO: PROFIMEDIA

Nakon promocije filma društvene mreže su preplavili komentari podrške upućeni Dajanin sinovima (Hari je pozvao producenta i rekao mu je da je zaplakao gledajući pojedine delove).

Iste reakcije su izazvale i Vilijamove reči da svih ovih godina oseća da je majka uz njega, a da je taj osećaj bio najjači na dan njegovog venčanja. Otkrio je da deci, Džordžu i Šarlot, stalno priča o njihovoj baki, i da je siguran da bi ih ona, da je živa, volela najviše na svetu.

Ovo nije prvi put da su njih dvojica pričali o majci. Poslednjih godina često u javnost govore koliko je jak udarac za njih bila majčina smrt i koliko su se teško borili sa njenim odlaskom.

U čast majke Dajane pokrenuli su godišnju dodelu „Dajana nagrada“.

Nagrade koje nose Dajanino ime dodeljene su u maju ove godine u Londonu
NAGRADE KOJE NOSE DAJANINO IME DODELJENE SU U MAJU OVE GODINE U LONDONUFOTO: PROFIMEDIA

SPORAN DOKUMENTARAC „DAJANA: SOPSTVENIM REČIMA“ : KO JE BIO NJENA NAJVEĆA LJUBAV?

Još jedan dokumentarac je izazvao veliko interesovanje.

Film koji je u Americi prikazan još 2004. godine, i koji se može pogledati na Jutjubu, premijerno je 6. avgusta prikazan i u Velikoj Britaniji, uprkos protivljenju Dajaninog brata Čarlsa Spensera i njenih prijatelja koji film ocenjuju kao čistu provokaciju.

„Čanel 4“ se nije obazirao na te kritike i pustio je film u etar. A u filmu čiji je autor Piter Setelen (koji je bio Dajanin profesor dikcije) i koji je zapravo kolaž Dajaninih snimaka i intervjua nastalih od 1992. do 1993, princeza iznosi detalje njenog nesrećnog braka sa Čarlsom, otkriva da nikada nije imala podršku kraljice Elizabete, kao i da je planirala da osamdesetih pobegne iz Bakingemske palate i to sa telohraniteljem Barijem Manakijem.

Princeza Dajana 1992. godine
PRINCEZA DAJANA 1992. GODINEFOTO: PROFIMEDIA

U Makanija je bila ludo zaljubljena. I to otkriće je imala neverovatna odjek u britanskoj javnosti.

„Kada sam imala 24 ili 25 godina, bila sam jako zaljubljena u nekoga ko je radio u obezbeđenju. Ali on je ubrzo uklonjen, a onda je i ubijen. Morao je da ode, a tri nedelje kasnije poginuo je u nesreći sa motorom. On je bio najveća ljubav koju sam ikada imala“, ispričala je u filmu.

Seriju Dajaninih više nego iskrenih izajava nastavile su i priče o Čarslu. Princeza otkriva da ga je pre venčanja videla samo 13 puta, da je na nju na drugom susretu navalio „poput osipa“, da nije bio dosledan u udvaranju i da su seks imali jednom u tri nedelje.

O odnosu sa Elizabetom je, između ostalog, ispričala:

„Otišla sam kod vrhovne dame i rasplakala se. Pitala sam je šta da uradim, a ona mi je rekla: „Ne znam. Nema nade za Čarlsa“.

Važno je napomenuti da je drugi Dajanin telohranitelj Ken Vorf poručio da bi Dajana želela da se film prikaže.

VILIJAM: MOJU MAJKU SU PLJUVALI DA BI DOBILI FOOTGRAFIJU

Dok se tačan datum godišnjice Dajanine smrti približava (31. avgust), odzvanja još jedna izjava njenog sina Vilijama koja je pre nekoliko meseci osvanula u „Dejli mejlu“.

„Ako ste princeza od Velsa i majka, mislim da nije primereno da vas juri 30 tipova na motorima koji vam blokiraju put, pljuju vas da bi vam izmamili reakciju i teraju ženu da se rasplače u javnosti kako bi došli do fotografije“.

Odjekuje i izjava Dajaninog vozača Kolina Tebuta koji je nedavno, gostujući u emisiji „Dobro jutro, Britanijo“, otkrio šta se dešavalo u bolnici u koju je Dajana odvezena nakon nesreće. Ćutao je sve ove godine, a onda progovorio.

„U sobi je bilo veoma toplo, otišao sam do prozora i video ljude na krovu. Nabavio sam neke ventilatore. Dok sam šetao okolo, trepavice i kosa princeze su se pomerale. Pogodilo me to. Morao sam da se okrenem, razmislim malo o svemu tridesetak sekundi i da zatim nastavim“, ispričao je Tebut koji je prozore prekrio ćebićima kako niko ne bi video šta se unutra dešava.

STIŽU I MEMOARI KOJI KAŽU DA JE DODI FAJED UŽIVAO U KOKAINU

Dajana i Dodi al Fajed u Sen Tropeu, 22. avgusta 1997. samo devet dana pre nesreće
DAJANA I DODI AL FAJED U SEN TROPEU, 22. AVGUSTA 1997. SAMO DEVET DANA PRE NESREĆEFOTO: PROFIMEDIA

Slučajno ili ne, ali se za ovaj septembar najavljuje obajvaljivanje memoara Marka Flejšmana, „Unutar Studija 54“, u čijem centru je Dajanin verenik. Prema ovoj knjizi, Dodi je bio zavisnik od kokaina i njaviše je uživao na zabavama u ilegalnim gej klubovima.

Priče izviru, nove se očekuju već sutradan. Kao da su mnogi čekali ovu godišnjicu, pa da kažu ono što su dugo skrivali. Šta je istina, a šta senzacija, saznaće se.

J.I./J.M.