Kako da dvorište pretvorite u raj za uživanje?

Ispijanje prve jutarnje kafe uz nežni povetarac ili popodnevno čitanje knjige ispod krošnje drveta – šta radije birate?

Ukoliko živite u kući sa dvorištem, možete birati aktivnosti u kojima uživate na otvorenom, jer zaista postoji širok spektar njih. Kako biste baš u svakoj aktivnosti uživali i iskoristili pun potencijal vaše okućnice, važno je da je adekvatno uredite, te kreirate pravi raj za relaksaciju.

Ako želite da saznate kako da dođete do tog cilja i kreirate oazu u dvorištu, nastavite sa čitanjem našeg teksta i pronađite inspiraciju!

Baštenski nameštaj kao centralni kutak za opuštanje

Baštenski nameštaj je centralno mesto u vašem dvorištu.

Na njemu ćete sedeti sa prijateljima i ispijati osvežavajuća pića, dremati u poslepodnevnim časovima i provoditi trenutke sa najbližima. Stoga je važno da prilikom kupovine odaberete idealne komade nameštaja koji odgovaraju na vaše zahteve.

Važno je da za svoju kupovinu odaberete pouzdanu prodavnicu čija ponuda baštenskog nameštaja sadrži komade različitog dizajna, veličine, kreirane od raznovrsnih materijala i širokog opsega cena.

Na taj način moći ćete da odaberete baštensku garnituru ili udobne ležaljke po cenama koji odgovaraju vašim finansijskim mogućnostima.

Baštenski nameštaj

Baštensko cveće i biljke za dvorište – kreirajte prostor u kome ćete uživati

Jedan od najlepših delova svakog dvorišta zasigurno su biljke. Njihov odabir zavisi pre svega od vaših želja, ali i od uslova koje imate u dvorištu. Pre svega, ovde mislimo na nivo svetlosti koji bi trebalo da vam bude glavna smernica prilikom odabira biljaka i određivanja mesta njihove sadnje.

Takođe, ako želite da vaše dvorište tokom cele godine blista u različitim bojama, odaberite letnje cveće, biljke koje cvetaju na jesen, ali i zimsko cveće, te uživajte u vašoj prirodnoj oazi tokom cele godine!

Baštensko cveće koje je najpoznatije i koje će krasiti vašu baštu prelepim bojama i mirisima su ruže, muškatle, ukrasne koprive, lale, hrizanteme, hortenzije, lavanda, itd.

Travnjak – podšišana trava je pola posla

Kada govorimo o dvorištima prekirivenim travom, jedan od osnova za lep izgled eksterija jeste uređen travnjak. Stoga su neke od stavki na koje ne smete da zaboravite redovno košenje i održavanje trave.

Nemojte zaboraviti da je i njoj potrebno zalivanje, posebno tokom sušnog perioda, pa je idealno rešenje da nabavite prskalice za travu koje će pomoći da dovedete travnjak do perfekcije i postignete onaj poznati izgled mekanog tepiha intezivno zelene boje.

Živa ograda – sjajna izolacija od buke i zagađenja

Osim travnjaka i vama omiljenog cveća, jedan od sjajnih načina da od dvorišta napravite prirodnu oazu jeste živa ograda. Nekoliko je biljaka koje vam mogu pomoći da kreirate živu ogradu, a jedna od najzahvalnijih jeste bršljan.

Ovu biljku intezivno zelenih listova možete jednostavno orezivati, a ona će za nekoliko godina kreirati pravi omotač oko ograde i zaštititi vas od buke, ali i od zagađenja, te je idealan izbor za sve koji žive u gradu, a posebno u prometnim ulicama.

Dekoracija – detaljima podignite izgled na viši nivo

Jedan od završnih, ali ne i manje važnih koraka prilikom opremanja dvorišta i kreiranje pravog raja za uživanje jeste dekoracija.

O ovom segmentu treba posebno da promislite, jer je upravo dekoracija ta koja doprinosi finalnom izgledu vaše bašte.

Koji efekat želite da postignete?

Da li ste ljubitelji rustičnog eksterijera, minimalizma ili elegancije?

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da izgled vašeg dvorišta dovedete do perfekcije!

Ukoliko volite minimalizam, nećete imati puno posla oko uređivanja dvorišta. Dovoljno je da zasadite nekoliko žbunastih biljaka na kojima preovladava zelena boja, odaberete jednostavne velike saksije u sličnim nijansama i vaše dvorište je uređeno!

Za minimalistički izgled ne zaboravite da uvek podšišate travu i održavate biljke i urednost dvorišta na visokom nivou.

Ukoliko ste pak ljubitelji zanimljivog dizajna i rado se upuštate u “uradi sam” projekte, onda vam predlažemo da pustite mašti na volju i kreirate pravu bajkovitu atmosferu u dvorištu.

Iskoristite polomljene saksije za kreiranje aranžmana, ne bacajte stari bicikl, već ga prefarbajte i iskoristite kao postolje za cveće, a jedan kutak bašte ostavite za “uradi sam” fontanu od kamena.

Mnogo je načina da iskoristite stare predmete za dekoraciju dvorišta, ali se tom prilikom trudite da ostanete u istom stilu i sličnom koloritu, kako vaš eksterijer ne bi delovao neukusno.

Kako da oterate insekte iz svog dvorišta i maksimalno se opustite?

Čak i kada dvorište u potpunosti sredimo, odaberemo idealan baštenski nameštaj, uredimo travnjak i zasadimo omiljeno cveće, postoji moogućnost da užitak ne bude na vrhunskom nivou.

Pitate se zbog čega?

Naravno, govorimo o insektima, a pre svega o komarcima, koji izuzev dosadnog zujanja, svojim ujedima mogu da učine boravak na otvorenom prilično neprijatnim iskustvom.

S obzirom na to su tokom vrelih letnjih dana, upravo večeri najprijatnije za boravak u dvorištu, svako od nas želi da bez dosadnih insekata uživa u svom kutku na otvorenom.

Kako to da postignete?

Postoji nekoliko načina.

Jedan od najefikasnijih i najpoznatijih su svakako preparati i aparati koji odbijaju insekte. Savetujemo vam da ih smestite u kutku gde vam je postavljen baštenski nameštaj, mesto gde najviše boravite. Osim toga, određene biljke idealni su repelenti za komarce.

Jedna od takvih biljaka je lavanda, koja će u vaše dvorište donositi prijatne mirise, svojim nežno ljubičastim cvetovima krasiti baštu, ali i terati komarce.

Stoga je predlog da saksije sa lavandom smestite u blizini vašeg kutka za odmor, te uživate u toplim prolećnim i letnjim danima bez dosadnih uljeza!

Nadamo se da ste pronašli inspiraciju u našem tekstu!

Foto Pexels Pexels
Komentara
Očitavanje..