Kako da dekorišete prostoriju u boho stilu?

Boho stil u dekoraciji enterijera podrazumeva kombinaciju unikatnih marokanskih printova, paletu neutralnih nijansi, kao i raznovrsno saksijsko cveće i sobne biljke. Ovaj način uređivanja često nosi i naziv “boemski stil”, a povezuje se sa nekonvencionalnim načinom života i hipi elementima iz 60-ih godina prošlog veka.

U produžetku teksta saznajte na koje sve načine možete uvrstiti boho elemente u uređenju vašeg kutka!

#1 Oplemenite prostor kristalima i kamenjem za boho efekat

Jedan od najefektivnijih načina da uredite vaš prostor u ovom boemskom stilu jeste da uključite ukrasno kamenje i kristale u proces ukrašavanja. Drago i poludrago kamenje, poput ametista, gorskog kristala, topaza i ružičastog kvarca će uneti notu mističnosti u vaš eneterijer.

Određeni kristali i minerali, prema alternativnoj medicini, mogu kreirati opuštajuću i prijatnu atmosferu što je od primarnog značaja ukoliko želite da postignete boho efekat. Možete se opredeliti za tirkizni akvamarin koji “otklanja” negativnu energiju ili šareni ahat koji uspostavlja harmoniju.

Pored ukrasnih kristala na policama ili stočićima za kafu, možete se odvažiti i odlučiti se za sledeći korak – ukrašavanje celog zida prirodnim kamenom. Dekorativni efekat prirodnog kamena će u potpunosti osvežiti i transformisati vaš prostor. Neutralne nijanse kamenja će se odlično uklopiti sa standardnim boho bojama poput braon, zelene, narandžaste i krem.

Intenzivni tonovi i jarke boje su manje zastupljene jer se akcenat stavlja na pozitivnoj i umirujućoj atmosferi.

#2 Uvrstite sukulente i saksijsko cveće za boemski stil uređenja

Svoju maštu i kreativnost možete ispoljiti tako što ćete kultivisati začinsko bilje, dekorativno cveće ili pak poneko tropsko voće. Boho enterijer podrazumeva nesvakidašnju dekoraciju, pa umesto da uzgajate standardne ruže, orhideje ili petunije, predlažemo da uzmete u obzir sadnice kaktusa ili fikusa.

Puzavi fikus je posebno popularna biljka za dekorisanje enterijera jer je možete okačiti na zidne police u famoznim pletenim visećim saksijama. Takođe, možete i samostalno kreirati saksije u kojima ćete uzgajati odabrano bilje i na taj način dodeliti vašem prostoru još ličniji otisak.

Što više zelenila, to bolje – primarno boho pravilo uređenja prostora podrazumeva prkošenje minimalizmu, te se očekuje da vaša prostorija sadrži minimalno 5 različitih biljaka kako biste kreirali pravu malu zelenu oazu.

Dekorativni kamen

#3  Iskoristite sveće i sobne lampione za isticanje boho stila 

Boho ambijent podrazumeva prigušena svetla, a to ćete najlakše izimitirati tako što ćete uvrsiti sveće ili različite tipove svećnjaka. Osvetljenje će učiniti da vaša prostorija izgleda skockanije, ali i u isti mah toplije – imaćete potpuno novi doživljaj kada predveče budete čitali omiljenu knjigu, uživali u čaši omiljenog pića ili gledali najdraži film.

Pored sveća, sobu možete ukrasiti i sobnim lampionima koji će uneti posebnu draž. Veličinu lampiona možete prilagoditi kvadraturi sobe, te se možete opredeliti za više malih u nizu koje možete okačiti na zid ili prozor, ili jedan poveći lampion, koji može biti centralna tačka prostorije.

Himalajske lampe su takođe vrlo popularan izbor prilikom dekorisanja prostorije u boho stilu. One su najčešće stone lampe, koncipirane od oko 80 minerala. Pored toga što su odličan dekor, ove lampe nude i zdravstvene benefite – pospešuju koncentraciju, omogućuju lak san, neutrališu električni smog koji se stvara oko električnih aparata i utiču na smanjenje simptoma astme i alergija.

#4 Unesite dašak vedrine uz odabir odgovarajuće tkanine za boho dekor

Boje u boho stilu su umerenije, ali one neretko uključuju zanimljive i unikatne printove. Vašu prostoriju možete ukrasiti autentičnim jastučnicama, tepihom i zavesama. Tepih treba da bude jedan od centralinih fragmenata sobe, te je potrebno da se prvo odlučite za mustru i boje tepiha kako biste dalje dekorisali sobu. Topliji tonovi će se sjajno slagati sa drvenim podnim oblogama, a hladniji tonovi sa prirodnim kamenom ili mermernim pločicama. 

Predlažemo da odaberete print tepiha sa 3 različite nijanse – nakon toga možete pronaći manje jastučnice za kauč ili fotelju koje će sadržati kombinaciju ovih tonova.

Za “raskošan i ušuškan” efekat prostorije, odaberite zavese od nekoliko slojevitih materijala koji će dodatno uokviriti prostoriju. Ukoliko je izvodljivo, savet stručnjaka nalaže da pokušate da pronađete zavese sa printovima kao što su oni na tepihu.

Takođe, zidni tepisi su još jedan od upečatljivih boho elementa koje možete uvrstiti u vaš dekor. Njih možete okačiti umesto slike ili police, a vaš sobičak će dobiti novu dozu topline. Zbog obilja različitih dezena i printova, mnogi boho stil ubrajaju u eklektiku, međutim treba imati na umu da je eklektika umetnost spajanja više stilova, dok je boho individualni način uređenja.

Nadamo se da su vam ovi saveti bili korisni, koliko i zanimljivi, te da ćete se i sami odvažiti da redizajnirate svoj kutak u ovom autentičnom i unikatnom stilu i kreirate svoju oazu mira.

Komentara
Očitavanje..