Kako izgleda vađenje umnjaka i šta treba da znate pre intervencije?

Uloga umnjaka nije samo estetski važna. Oni rastu od 18 do 25 godine, vilicu uokviruju i daju joj oblik, a mogu pomoći pravilnom raspoređivanju zuba i desi se da tek u tim godinama dobijemo neodoljiv osmeh. Ipak, ako ne izrastu kako treba mogu da stvore dosta problema viličnoj kosti, pa je ponekad jedino rešenje da se oni izvade.

U naredinim redovima pročitajte sve je potrebno da znate kad krenete na vađenje umnjaka kod zubara.

Zašto treba izvaditi umnjake?

Impaktni umnjaci su zubi koji zbog nedovoljno mesta u vilici ne mogu pravilno da izrastu, i uklanjaju se upravo zbog problema koje mogu da naprave.

Takvi zubi izrastu do pola, nekada iaoko prisutni budu jedva vidljivi, mogu da dovedu do komplikacija iz sledećih razloga:

∙ Teško ih je oprati četkicom i popraviti pa se zato na njima taloži karijes;

∙ Ako krvare, umnjaci mogu krv da prenesu i na zub pored i izazovu infekciju;

∙ Zbog praznog prostora između dva zuba taloži se hrana što dovodi do razvoja bakterija;

∙ Pojavljuju se ciste koje mogu da defomišu viličnu kost zbog čega je neophodna operacija.

Žena se drži za zub jer oseća bol
Isolated shot of pretty cute blonde girl in blue clothes touching her cheeks with her hands, showing how big they are. Funny female mocking and posing against studio wall.

Da li je operacija vađenja umnjaka bolan proces?

Ovakve vrste intervencija se obavljaju pod lokalnom anestezijom, pa se sam bol ne oseti, a utisak je kao kod vađenja bilo kog drugog zuba. Dejtvo anestezije traje nekoliko sati nakon operacije, i za to vreme nećete osećati nikakvu vrstu bola.

Ono što je važno napomenuti je da dokle god njeno dejstvo traje, ne sme ništa da se jede, jer zbog nedostatka bilo kakvog osećaja u ustima se može povrediti jezik.

Koliko dugo traje vađenje umnjaka?

Sama operacija vađenja umnjaka obično traje između 20 minuta i pola sata. Ipak zbog faktora kao što su položaj zuba i oblik usne duplje, intervencija može trajati i duže. Sve vreme operacije ćete biti pod anestezijom tako da nećete osetiti apsolutno ništa.

Po završetku stomatolog će vam ranu ušiti i preko nje staviti gazu koju u ustima morate držati 15-20 minuta. Kad anestezija počne da popušta moguće je da se jave i blagi bolovi i blag otok, ali to su normalne posledice ovakvih intervencija koje ne treba mnogo da vas plaše.

Kako teče oporavak nakon vađenja umnjaka?

Stomatolozi će vam preporučiti da nakon ovake operacije što više odmarate i mirujete, naročito prvih 2-3 dana. U suprtonom može doći do krvarenja.

U periodu oporavka i uz obavezne konsultacije sa doktorom možete:

∙ Piti lekove protiv bolova koji u sebi ne sadrže acetil-salicilnu kiselinu;

∙ Stavljati hladne obloge na obraz neposredno nakon operacije kao i dan posle, u periodu od po 20 minuta sa pola sata pauzama između. Činjenica da u ovom periodu možete jesti sladoled koliko volite je posebno privlačna;

∙ Cigarete treba izbagavati dan nakon operacije jer duvanski dim usporava koagulaciju.

Šta je preporučjivo za jelo nakon intervencije vađenja umnjaka?

Prvih par sati nakon intervencije, sve dok dejstvo anestezije traje ne treba jesti ništa. Nakon toga, posebno prvi dan posle operacije jedite mlaku hranu, jer će previše topla izazvati krvarenje. Naravno, možete raslađivati ranu sladoledom ili rashlađenim voćnim jogurtima.

Da li se proces vađenja umnjaka može raditi za vreme trudnoće?

Drugo stanje je veoma osetljiv period za svaku ženu. Ako planirate trudnoću, najbolje da se sve stomatološke preglede i potencijalne intervencije urade pre samog začeća.

U slučaju da se dok ste u drugom stanju ipak desi neki problem, hitne intervencije se mogu obavljati sve vreme trudnoće, ali je preporuka da se sačeka drugi trimestar, zbog perioda organogeneze koja se dešava na početku trudnoće.

Sem toga, zbog čestih pojava mučnina u prvom trimestru postoji bojazan da trudnica ne bi lako podnela stomatološku intervenciju.

Svakako se konsultujte sa svojim stomatologom koji će vam preporučiti najbolju opciju za vas.

Da li je moguće vađenje umnjaka bez operacije?

Obično, rutinsko vađenje umnjaka bez operacije se može uraditi kada su zubi potpuno ili samo delimično izbili. Sama procedura traje koliko i operacija, 30-45 minuta uz obaveznu lokalnu anesteziju.

Oporavak traje kraće nego kada se umnjaci vade operativnim putem. 

Kakva su iskustva pacijenata nakon vađenja umnjaka?

Kao i kod svake operacije, ma koliko ona rutinska bila, iskustva su individualna. Neko će lakše podneti intervenciju i brzo se oporaviti, dok će neko drugi sve podneti malo teže, pa će i sam proces oporavka trajati duže.

Iskustva su različita i u velikoj meri zavise od položaja i zdravlja umnjaka, da li je nikao u potpunosti, pravilno ili na stranu, od celokupnog zdravstvenog stanja pacijenta kao i starosne dobi pacijenta.

Ono što jeste sigurno je olakšanje koje se oseća nakon završetka celog procesa.

Ukoliko se javi intenzivan bol, otok koji se povećava, pojačano krvarenje ili vam rana izgleda čudno, upaljeno i crveno, obavezno se javite svom stomatologu.

U velikom broju slučajeva, ukoliko ste u pravim rukama, operacija umnjaka prolazi sasvim bez kontraindikacija, zato uvek birajte proverenu stomatološku kliniku kako biste ovu intervenciju obavili bez bolova, brzo i jednostavno.

Foto Freepik Freepik
Komentara
Očitavanje..