Zašto je dojenje važno?

Dojenje predstavlja nezamjenjivu ključnu ulogu u pravilnom razvoju novorođenčadi istovremeno donoseći brojne zdravstvene prednosti i emocionalnu bliskost između majke i deteta. Osim što pruža idealnu hranu bogatu nutrijentima i antitelima, dojenje takođe smanjuje rizik od infekcija, alergija i hroničnih bolesti kod beba.

Osim toga, majčino mleko poboljšava mentalni razvoj i povećava otpornost na bolesti kod deteta. Za majke, dojenje može smanjiti rizik od raka dojke i jajnika, pomažući im da se brže vrate u formu nakon porođaja. S obzirom na sve ove prednosti, podsticaj dojenja i stvaranje podrške za majke koje žele dojiti svoje bebe  ima ključnu ulogu u unapređenju zdravlja i blagostanja novih generacija.

Dojenje je prirodna pojava za hranjenje bebe tokom prvih nekoliko godina života, a naročito tokom prvih 5 meseci kada beba isključivo jede mleko i ne unosi čvrstu hranu.

Stručnjaci preporučuju da se dete na ovaj način hrani jer je to najbolji izvor vitamina i minerala i najzdravija opcija za detetovo odrastanje. Ipak, nije uvek jednostavno i lako uspostaviti laktaciju, ali ni dete naviknuti da doji jer mora da se uloži dosta truda da bi se to postiglo.

Majčino mleko je uvek sveže, na optimalnoj temperaturi i sa elementima koji su bebi u tom trenutku potrebni. Zbog toga svaki pedijatar preporučuje da svaka mama treba da doji bebu ako za to ima mogućnosti.

Majčino mleko je nemoguće imitirati

Iako su istraživanja vršena, tačna formula majčinog mleka nikada nije otkrivena jer se sastav menja u skladu sa uzrastom i potrebama bebe. Nutrijenti ne samo što je hrane, oni blagotvorno deluju i na bebine organe za varenje, ali i mozak, imunitet, sprečava alergije, smanjuje rizik od razbolevanja, stvara čvrstu emocionalnu vezu u najranijem dobu i još dosta toga.

Dojenje ima dobar uticaj i na mame jer ono dokazano smanjuje stres, brže se mršavi, mame imaju šansu da se brže i oporave jer se tokom dojenja ispušta oksitocin koji će takođe podstaći matericu na oporavak, ali i sniženja krvnog pritiska što takođe doprinosi oporavku.

Telo majke prepoznaje potrebe deteta pa se kroz mleko povećavaju pojedini elementi da bi dete bilo sito i zdravo u svakom trenutku. I tako, sve dok je dojenje uspostavljeno, a lekari preporučuju da traje i duže od 2 godine, dokle god to dete želi.

Aptamil 1 – dodatak hrani koji treba imati tokom prvih 6 meseci bebinog života

Pedijatri preporučuju da se u prvu opremu za bebe uključe i flašice, cucle i dodatak ishrani kakav je Aptamil 1 cena je pristupačna, a kvalitet odličan pa roditelji mogu da se pouzdaju u odličan dodatak dojenju, ako za to postoje potrebe.

Lako se pravi, postoje i verzije „liquid“ gde je hrana već sastavljena, ali i opcije za bebe sklone jakim grčevima, alergijama, prevremeno rođenoj deci i onoj koja ima netoleranciju na laktozu.

Pedijatar će dati preporuku o konkretnoj vrsti što će roditeljima obezbediti dobar dodatak i užinu, ako to u nekom momentu zatreba. Adekvatna mešavina za bebe i lako varenje, dug period ispitivanja i kreiranja formule i uz sve to Aptamil 1 cena je tek nešto viša od 1000 dinara pa se roditeljski budžet neće opterećivati, a svaki roditelj će pri ruci imati najbolju hranu za bebe.

Dojenje ili izmlazanje u flašicu?

Kada vašem detetu ponudite hranjenje na flašicu, otkrićete mu jedan sasvim novi svet jer ne mora da se mnogo trudi, a hrana će lagano izlaziti.

Ipak, sve dok postoji mogućnost, proces dojenja treba nastaviti jer ne samo da je lakši za mamu, već obezbeđuje i pravilnu regulaciju proizvodnje mleka kada ga beba izvlači za svoje potrebe. Zato je važno da se insistira na pravilnom hranjenju od prvog dana rođenja i obavezno tokom prve godine života.

Telo žene je predodređeno za reprodukciju i kao što se menja tokom trudnoće zarad razvoja bebe, tako se i priprema za važnu ulogu i nakon rođenja.

Većina mama uspeva da uspostavi laktaciju i doje bebu bez ikakvih poteškoća. To je najbolji izbor u svakoj situaciji. Ipak, pri otpustu iz porodilišta će vam pedijatri i sami reći da bi trebali da imate i Aptamil 1 ili neki drugi kvalitetan dodatak ishrani u slučaju bilo kakvih vanrednih potreba tokom najranijeg životnog perioda bebe.

Već sa 5 meseci se uvodi čvrsta hrana, ali dojenje ostaje važan deo svakodnevnog jelovnika za brz i kvalitetna psihofizički razvoj mališana.

Foto Pexels
Komentara
Očitavanje..