Kako nam čitanje knjiga popravlja zdravlje: Ovih 9 stvari sigurno niste znali!

Pronađite dobar naslov i uživajte u nezaboravnoj avanturi

To ti je stvar sa knjigama. Dopuštaju ti da putuješ bilo gde, a da se ne pomeriš“, rekla je pisac Jumpa Lahiri.

 

I istina je. Kroz knjige upoznajemo potpuno nove svetove, sasvim nove dimenzije, širimo vokabular, a ujedno se dobro zabavljamo, a slobodno vreme koristimo kvalitetno.

Ali, da li ste znali da je čitanje knjiga dobro i za vaše zdravlje?

Pre nego što odaberete omiljeni žanr, skuvate kaficu i počnete da uživate u omamljujućem mirisu sveže štampanog, ili, još bolje, godinama starog papira, saznajte 9 načina kako čitanje knjiga utiče na naše zdravlje:

1.Smanjuje nivo stresa

Udubljivanje u kvalitetno i zanimljivo štivo nas opušta, odmara i čini da, bar nakratko, zaboravimo na probleme i svakodnevicu.

 

2. Održava mozak u formi

Čitanje knjiga je savršen trening za mozak! Tera nas na razmišljanje, stvaranje slika u glavi, donošenje zaključaka i otvaranje sasvim novih vidika.

 

 

foto: Shutterstock

3. Širi rečnik

Što više knjiga u životu pročitate, rečnik će vam biti bogatiji. Nijedan ljubitelj knjiga nema šanse da se obruka u društvu ili nađe u situaciji da ne može da učestvuje u razgovoru.

 

4. Poboljšava rad memorije

Čitanje knjiga je najbolja mentalna aktivnost, koja izoštrava um i povećava kapacitet pamćenja.

 

5. Razvija analitičke veštine

Sama radnja knjige tera nas da razmišljamo nekoliko koraka unapred, što u mozgu ostaje zapamćeno kao strategija, koja može da se primeni na svakodnevne situacije.

 

6. Poboljšava koncentraciju

Ovo se odnosi na čitanje papirnih knjiga, ne elektronskih. Na ekranu nam puno stvari odvlači pažnju, dok čitanje „prave“ knjige poboljšava sposobnost koncentracije.

 

foto: Profimedia

7. Snižava krvni pritisak

Isto kao i kada je reč o snižavanju nivoa stresa, čitanje knjiga vam pomaže da snizite i krvni pritisak. Fokusiranjem na radnju knjige zaboravljamo na svakodnevicu i probleme, što nassmiruje i opušta, a krvni pritisak se, sasvim logično, snižava.

 

8. Razvija empatiju

Nemoguće je čitati bilo koju knjigu, a ne razviti bilo kakvu vrstu emocije prema likovima. Slično kao i kod razvoja analitičkih veština, i empatija se prenosi sa knjiga na ljude u našem okruženju ili čak potpuno nepoznate ljude.

 

9. Čitanje knjiga je najveća i najjeftinija avantura

Čitanje knjiga je odličan način da „posetite“ i najudaljenije krajeve sveta. Iako možda niste u mogućnosti da ih fizički stvarno upoznate, mnoge knjige savršeno prikazuju i prenose stanje, kulturu i duh nekog grada ili države, tako da možete da imate realnu sliku i bez putovanja.

(B.Marković, Stil.kurir.rs)

Foto Profimedia
Izvor/Autor Stil.Kurir
Komentara
Očitavanje..