Kako pobediti neugodni bol u vratu i ramenima

Bolovi u vratu i ramenima su veoma česti i mogu imati različite uzroke. Oni uglavnom nisu previše opasni, ali su zato veoma neugodni i ometaju svakodnevno normalno funkcionisanje. Sedenje u istom položaju duže vreme, na primer na poslu uz računar, najčešći je uzrok ukočenih mišića vrata i propratne napetosti i bola koji se šire duž vrata i ramena. 

Akutna bol nije za zanemarivanje

Ipak, potrebno je razlikovati blagu i uglavnom bezopasnu bol od one akutne koja može biti opasna. Ako patite od neizdržive boli, trebalo bi da potražite mišljenje lekara koji će vas uputiti na dalje analize. Takođe, valjalo bi da potražite stručnu pomoć ako uz bol imate i neki od narednih simptoma:

  • pulsirajuća bol koja se širi od ramena na ruke,
  • utrnulost i nedostatak snage u dlanovima i ruci,
  • promene u mokrenju i probavi,
  • nemogućnost da bradom dotaknete prsa,
  • ako uz sve imate glavobolju, temperaturu, vrtoglavicu, osećate slabost ili ste osetljivi na svetlost,
  • ako su vam natečeni limfni čvorovi i teško gutate.

Naravno, ne bi trebalo da trpite nikakvu neugodnost, bila ona opasna ili ne, pogotovo u današnje vreme kada je lečenje neuroloških stanja široko rasprostranjeno i svima dostupno. 

Bol u vratu i ramenima

Koji su osnovi uzroci za neprijatne bolove u vratu i ramenima

Bol u vratu može biti veoma neugodan i oštar, a često se širi na predeo ramena i leđnih lopatica. Može se proširiti u jednu ili obe ruke, glavu ili niz kičmu. Da biste mogli da pomognete sebi, morate prvo da otkrijete koji je uzrok bola. Bol u vratu može biti uzrokovan životnim stilom (dugo sedenje, spavanje na lošem jastuku i sl.), povredom, ali i određenim bolestima (npr. artritis i meningitis).

Ukočeni mišići vrata

Dugotrajno opterećivanje vratnih mišića tokom vožnje ili sedenja sa nagnutom glavom unapred može izazvati ukočenost vrata. Mišići vrata, pogotovo oni u zadnjem delu, se usled dugotrajnog opterećenja prvo umore, a zatim i ukoče. 

Ako zanemarite vratobolju i nastavite s preteranim opterećenjem može se razviti hronična bol, koja ume da bude izuzetno neugodna. U tim situacijama čak i one male stvari kao što je čitanje u krevetu u neergonomskoj pozi mogu uzrokovati bol.

Istrošeni zglobovi

Kao i svi drugi zglobovi u telu, tako se i vratni zglobovi mogu istrošiti s godinama i uzrokovati bolove. Proces starenja svakako ne možete zaustaviti, ali se pravilnom ishranom i unošenjem svih potrebnih minerala i vitamina ovaj proces može malo usporiti.

Povrede vrata

Povrede vrata mogu biti veoma nezgodne i uzrokovati brojne probleme u budućnosti. Brz i nagao udarac odpozadi, obično u automobilskoj nesreći, može da izazove nepravilan trzaj glave prema napred, pa prema nazad čime se meko tkivo u vratu rasteže i dovodi do oštećenja koja mogu biti uzročnik bola.

Kako otkloniti bol u vratu i ramenima

Najčešći uzrok bolova u vratu je nepravilni položaj tela, pa je zato najučinkovitija prevencija pravilno držanje. Glava mora biti uspravna, u ravni sa kičmom, a ramena što opuštenija. Ovih nekoliko navika vam može pomoći kada je u pitanju samostalno otklanjanje bola u vratu i ramenima:

Redovno vežbanje

Jedan od preduslova za otklanjanje neprijatnog bola u vratu i ramenima jeste redovna fizička aktivnost, kao i istezanje između ostalog. Ovo su neke osnovne vežbe za vrat i ramena koja mogu pomoći u borbi protiv bola:

  • Opustite ruke, a zatim podižite i spuštajte ramena, prvo jedno pa drugo, zadržavajući ih par sekundi u najvišem i najnižem položaju.
  • Kružite lagano i opušteno glavom, prvo u jednom smeru pa u drugom. Opustite vrat tako da osetite zatezanje.
  • Nagnite glavu napred i pustite je da visi. Pritom budite maksimalno opušteni. Ako osetite zatezanje u vratu znači da dobro radite. Nakon ove vežbe osetićete olakšanje u vratu.

Korišćenje anatomskog jastuka

Anatomski jastuk pruža vratu dodatnu potporu, pa su mišići vrata opušteni i nisu pod tenzijom. Anatomski jastuk vas prisiljava da spavate na boku ili leđima, a ne na stomaku, što se nikako ne preporučuje jer je kod spavanja na stomaku kičma zarotirana.

Pravilno sedenje

Važno je da na poslu ili kod kuće prilagodite sebi i svojoj visini sto i stolicu, ali i računar tako da vam monitor bude u visini očiju, pa nećete morati da naginjete glavu. Kolena treba da budu malo niže od kukova kako bi više težine bilo na stopalima. Ako imate naslon za ruke koristite ga, tako ćete smanjiti napetost u ramenima

Dovoljno odmora

Dobro bi bilo da s vremena na vreme legnete kako bi se vrat odmorio. Hronični umor može biti veoma nezgodan i može prouzrokovati brojne nelagodnosti. Takođe, na radnom mestu, ako sedite dugo u istoj pozi, kada god možete ustanite, napravite nekoliko koraka i istegnite se ako je moguće. Nemojte samo preterivati sa odmaranjem jer i dugotrajno ležanje može rezultirati ukočenim vratom.

Kao što smo već rekli, povremeni bolovi u vratu i ramenima ne moraju biti opasni, ali mogu remetiti svakodnevnu rutinu. Zato, ako primetite pojavu bola u vratu i ramenima, pokušajte da promenite svoj način života i vežbajte. Ako bol ne prestaje ili se pogoršava, svakako se javite lekaru.

Foto Pixabay
Izvor/Autor Avokado
Komentara
Očitavanje..