Kašalj kod dece

Kašalj je neprijatna pojava i javlja se u svim životnim dobima. Inače je kod dece češći nego kod odraslih. Mališani kašlju relativno često, ali roditelje brine uporan i glasan kašalj koji može da traje danima. Najviše je izražen noću pa dete ne može mirno da spava. Dešava se da se preko dana dete uopšte i ne zakašlje, ali zato čim zaspi, počinje buđenje, nekada i povraćanje uzrokovano kašljem. Svaki roditelj se bar jednom suočio sa ovakvom pojavom.

Zašto deca kašlju?

Uzroci kašlja su različiti, ali posledica je kašalj kao refleksni odgovor odnosno jedna vrsta odbrambenog mehanizma kojim disajni putevi žele da se oslobode. Kašalj se može ublažiti, ali leči se uzrok pa samim tim nestaje i kašalj kao posledica.

Najčešći uzrok kašlja jeste bakterijska ili virusna infekcija koja je zahvatila disajne puteve. Retko koja prehlada kod dece, koja imaju zapušen nos i curenje iz nosa, može proći bez kašlja, jer se sekret iz nosa sliva u grlo na koje se širi upala.

Uzrok kašlja može biti i alergija, jer ona može nastati i u detinjstvu. I kod alergija kašalj je udružen sa curenjem iz nosa i suzenjem očiju, ali je ovde uzrok neka čestica iz spoljne sredine, a ne prehlada.

Čak i kada dete nije alergično, ono može reagovati kašljem na uticaje iz vazduha kao što su duvanski dim, jaki mirisi, isparavanje nekih supstanci (boja, sprej).

Kašalj se javlja i kada se dete zagrcne jer je progutalo krupniji komad hrane ili čak strano telo (deo igračke, zemlja, pesak) kada treba hitno reagovati.

Suvi ili produktivni kašalj

Da biste lečili kasalj kod dece treba odrediti i vrstu kašlja. Suvi kašalj naziva se i neproduktivni. Ždrelo je nadraženo jer se sekret lepi za dušnik, a ne izbacuje pa je kašalj suv, neprijatan, stvara bol zbog nadraženog grla. Dete kašlje mnogo, ali nema šta da izbaci. Prehlade obično počinju ovim tipom kašlja, a posle par dana kada ,,sazri“ organizam, kašljem uspeva da izbaci sluz i to je vlažan, produktivan kašalj.

Kod manje dece je problem što ne umeju da iskašlju sekret pa se on duže zadržava.

,,Pseći lavež“ tip kašlja

Zvuk ovog dečjeg kašlja je specifičan i po sličnosti sa lavežom psa je i dobio taj naziv u svakodnevnom govoru. Ne treba posebno naglašavati da za sve u detetovom okruženju ovakav zvuk zvuči vrlo zabrinjavajuće. Ovakav kašalj stručno se naziva laringitis i javlja se najčešće kod dece mlađe od pet godina. Javlja se kad i prehlade i virusne infekcije, obično na proleće ili u jesen kada su promene temperature nagle.

Kako se leči kašalj kod dece?

Ako kašalj prati i povišena temperatura, ako dete diše otežano i opšte stanje organizma nije dobro, važan je pregled kod lekara. Videće da li je uzrok bakterijska ili virusna infekcija. Lekar će utvrditi da li kašalj ,,dolazi iz pluća“ a u skladu sa tim i koji lekovi su potrebni. Najčešće se primenjuju inhalacija, sirupi na biljnoj bazi ili takozvani antitusici. Iako ne leče uzrok kašlja, ovi lekovi ga smiruju i ublažavaju.

 

Komentara
Očitavanje..