Koji aktivni sastojci štite i jačaju kožu?

Na starenje i kvalitet kože najpre utiče naša genetika, ali i spoljašnji faktori kao što su izlaganje suncu, pušenje, stres, nedostatak sna. Kada birate proizvode za negu važno je da poznajete svoj tip kože i njene specifične potrebe, ali i da znate koji aktivni sastojci su prisutni u formulama, razumete njihove efekte i kako se kombinuju jedni sa drugima.

Sigurno ste mnogo puta čuli da već od 25. godine počinje starenje kože kada ona polako gubi kolagen, hijaluronsku kiselinu, jedrinu i svež izgled. Postavlja se pitanje kako je što duže zadržati da deluje zdravo i mlado.

Koža na licu je osetljiva i nežna zbog čega su joj potrebni aktivni sastojci u optimalnoj koncentraciji koji blagotvorno deluju na duboke strukture.

O ceramidima, hijaluronu i drugim sastojcima koji pomažu u poboljšanju izgleda tena i očuvanju mladolikosti, pričamo u ovom tekstu.

Ceramidi za kožu

Ceramidi su nezaobilazni aktivni sastojci u brojnim kozmetičkim proizvodima za negu kože. Oni podstiču prirodnu regeneraciju i poboljšavaju odbranu od štetnih uticaja i spoljašnjih agenasa. Veoma su sposobni da održavaju kožu mekom i elastičnom.

Ceramidi su deo lipida i formiraju barijeru koja štiti kožu od dehidracije i sprečava prodiranje stranih materija, bakterija i klica.

Osim zaštitne funkcije, obavljaju i druge zadatke u telu koji su važni za razvoj ćelija, prenos signala i imunološke reakcije.

Ako telo ne proizvodi dovoljno ceramida, koža postaje suva, ispucala i osetljiva. Razne kožne bolesti poput neurodermatitisa ili psorijaze nastaju kao posledica nedostatka ceramida.

Dobra krema sa ceramidima učiniće vašu kožu glatkom i mekšom zbog održavanja elastične veze između ćelija.

Ceramidni tretmani su indikovani za sledeće probleme kože:

  • Suva koža
  • Osetljiva i koža sklona crvenilu, zatezanju i svrabu
  • Neurodermatitis
  • Psorijaza
  • Znaci rozacee
  • Koža sklona aknama

Hijaluronska kiselina za lice

Naše telo je programirano da kontinuirano proizvodi, troši i sintetiše hijaluronsku kiselinu. Kako starimo količina hijalurona postepeno opada i smanjuje se sposobnost kože da održi optimalan nivo hidratacije.

Hijaluronska kiselina, kao prirodni sastojak kože, ponaša se kao sunđer koji upija vodu brišući bore i fine linije sa našeg lica i tako čini kožu hidriranom, svežom i glatkom. Hijaluron je poznat po tome da jedan njegov molekul vezuje i do 1000 molekula vode, što ga čini nezaobilaznim aktivnim sastojkom dobrog anti ejdž proizvoda.

Ovaj molekul prirodno prisutan u našoj koži, podstiče fiziološku proizvodnju kolagena i na površinskom nivou je u stanju da formira film koji sprečava disperziju vode.

Kad pređemo tridesetu, mi smo stalno u potrazi da nadoknadimo volumen hijaluronom koji će nam, sasvim sigurno, obezbediti rezultat svežine, manje umornog i dehidriranog lica.

Probiotici za kožu

Osim što deluju na ceo imunološki sistem i crevnu floru, probiotici imaju i povoljan uticaj na zdravlje kože. Probiotska kozmetika sve češće postaje popularna zbog svojih potencijalnih benefita za kožu.

Istraživanja su pokazala da određene vrste probiotika u kremama održavaju zdravu ravnotežu mikrobioma kože smanjujući upalne procese, akne, ekceme i druge kožne probleme.

Neke probiotske kreme sadrže biomimetičku vodu koja ima umirujuće i zaštitno dejstvo uz biljne ekstrate i ceramide.

Jasno je da su probiotici postali deo anti ejdž protokola i rutine jer najpre umanjuju oksidativni stres, a zatim povećavaju stavranje ceramida. Oni poboljšavaju barijernu funkciju kože smanjujući propustljivost spoljnih iritanata i čine je otpornijom.

Probiotici u sastavu proizvoda za negu lica održavaju optimalnu PH vrednost kože, pa je pojava akni i ekcema dovedena na minimum.

Kod oštećene i iritirane kože, probiotici pomažu proces zarastanja i revitalizacije.

Pantenol za lice

Suva, dehidrirana i iritirana koža zahteva dodatnu hidrataciju i aktivne sastojke koji imaju reparativni i antizapaljenski efekat. Pantenol, provitamin vitamina B5 (teksapantenol) u kombinaciji sa vitaminom C i ekstratom zelenog čaja umornoj i upaljenoj koži daje blistavost, hidrira je, umiruje uz fantastičan anti ejdž efekat.

Kao prirodna komponenta naših ćelija, pantenol blagotvorno deluje na dublje strukture kože, pa su i kozmetičke kuće postale svesne efekata ove aktivne supstance. Brojni proizvodi za negu sadrže baš ovu korisnu supstancu u svom sastavu.

Osim što pomaže hidriranju kože, pantenol deluje kao kapija koja zaključava vlagu, sprečava pucanje kože i stvaranje finih linija i bora.

Biljka kameleon

Ekstrat biljke kameleon ili „heart leaf“ je biljka bogata flavonoidima koji imaju brojne koristi za kožu. Flavonoidi imaju antioksidativna, antizapaljenska i antibakterijska svojstva. Listovi biljke tradicionalno se koriste u medicinske svrhe u Kini i Indiji za smirivanje upalnih procesa i čišćenje krvi.

U kozmetici ekstrat ove biljke često sadrže toneri, esencije i serumi za negu problematične i upaljene kože. Adstrigentna svojstva ove biljke čiste pore i regulišu višak sebuma, što je čini pogodnom za masnu kožu.

Ampula gelaste teksture koja sadrži 80% ekstrakta biljke kameleona pruža intenzivnu hidrataciju i štiti kožu od štetnih uticaja iz spoljne sredine.

U rutini nege kože kombinovanje aktivnih sastojaka štiti i jača kožu čineći je otpornijom na spoljne uticaje i oštećenja. Istovremeno se poboljšava njen izgled, tekstura i tonus.

Važno je prilagoditi odabir aktivnih sastojaka sopstvenim potrebama i tipu kože, uz pažljivo praćenje uputstava o primeni i eventualne reakcije kože.

Komentara
Očitavanje..