Najefikasnije metode lečenja policističnih jajnika

Policistični jajnici su jedan od najčešćih hormonskih poremećaja kod žena reproduktivne dobi. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), policistični jajnici utiču na oko 6-18% žena u reproduktivnoj dobi širom sveta.

Postoje studije koji sugerišu da je prevalencija policističnih jajnika povećana tokom vremena. Kao razloge za to neki stručnjaci navode promene u načinu života, kao što su ishrana i fizička aktivnost. A moguće je i da nije reč o faktičkom povećanju broja slučajeva, već o povećanoj svesti o ovom poremećaju i unapređenoj dijagnostici. Policistični jajnici svakako važe za čest hormonski poremećaj, koji može značajno uticati na kvalitet života žene, narušavajući njeno fizičko i emocionalno blagostanje.

Najbolje objašnjenje problema policističnih jajnika pročitajte na stručnim portalima ovde.

Terapija policističnih jajnika

Policistični jajnici se ne mogu potpuno izlečiti, ali se simptomi mogu uspešno kontrolisati. Lečenje je usmereno na upravljanje simptomima i smanjenje faktora rizika za komplikacije kao što su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti. Ovo stanje može dovesti do različitih simptoma – od nepravilnih menstrualnih ciklusa, povećanog rasta malja na telu, akni, gojaznosti, problema sa plodnošću, pa sve do emocionalnih problema kao što su anksioznost i depresija.

Lečenje policističnih jajnika lekovima i medicinskim procedurama

U zavisnosti od težine simptoma, pridruženih stanja (poput insulinske rezistencije ili gojaznosti), kao i reproduktivnog doba i ciljeva žene, terapija policističnih jajnika može obuhvatiti različite pristupe i metode i uključivati više različitih medicinskih stručnjaka. Kontrola simptoma zahteva individualni pristup, a ovo su neke od praksi koje se obično koriste u lečenju policističnih jajnika:

  • Promene u načinu života – Redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana mogu pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa, smanjenju telesne mase (ako je potrebno) i poboljšanju opšteg zdravlja.
  • Lekovi za regulisanje ciklusa – Oralni kontraceptivi se često koriste za regulisanje menstrualnog ciklusa, smanjenje nivoa androgena (muških hormona) i poboljšanje simptoma kao što su akne i hirzutizam (pojačana maljavost).
  • Lekovi za stimulaciju ovulacije – Ženama koje imaju problema sa plodnošću mogu se preporučiti lekovi koji stimulišu ovulaciju kako bi se povećala šansa za trudnoću.
  • Lekovi za smanjenje insulinske rezistencije – Metformin se ponekad koristi za smanjenje insulinske rezistencije i poboljšanje nivoa šećera u krvi, posebno kod žena sa policističnim jajnicima koje imaju i insulinsku rezistenciju ili dijabetes tipa 2.
  • Hirurške intervencije – U retkim slučajevima, može se razmotriti hirurško lečenje policističnih jajnika, kao što je laparoskopska ovarianka dijatermija (LOD), koja može pomoći u poboljšanju ovulacije kod žena koje ne reaguju na druge terapije.

Prirodno lečenje policističnih jajnika

Postoje neki prirodni načini koji mogu doprineti kontroli simptoma policističnih jajnika. Međutim, pre nego što počnete da koristite suplemente ili biljne preparate, uvek je najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da je to bezbedno i da nema kontraindikacija ili rizika od neželjenih efekata. U nastavku saznajte nekoliko prirodnih pristupa koji su se pokazali korisnim za mnoge žene.

Zdrava ishrana

Ishrana bogata vlaknima, voćem, povrćem, celovitim žitaricama i proteinima može pomoći u regulisanju nivoa insulina i poboljšanju simptoma policističnih jajnika.

Redovna fizička aktivnost

Vežbanje može pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa, smanjenju telesne mase i poboljšanju opšteg zdravlja.

Meditacija i tehnike opuštanja

Ove tehnike mogu pomoći u smanjenju stresa, koji može imati negativan uticaj na simptome policističnih jajnika.

Dodaci ishrani

Neke žene su primetile poboljšanje simptoma policističnih jajnika uzimanjem određenih suplemenata kao što su inozitol, omega-3 masne kiseline, cink i vitamin D, ali je važno da se o tome konsultujete sa lekarom pre početka uzimanja.

Biljni preparati

Neke biljke, poput cimeta, đumbira i kurkume, imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u kontroli simptoma policističnih jajnika, ali je važno koristiti ih sa oprezom i uz savetovanje sa stručnjakom.

Kom doktoru da se obratim za simptome koje imam?

Kontrola simptoma policističnih jajnika može zahtevati konsultaciju sa različitim lekarima i stručnjacima, u zavisnosti od simptoma i potreba pacijentkinje.

Ginekolozi su ključni u dijagnostikovanju i lečenju policističnih jajnika. Oni mogu propisati lekove za regulisanje menstrualnog ciklusa, smanjenje nivoa androgena i poboljšanje plodnosti.

Endokrinolozi se bave hormonskim poremećajima i mogu pomoći u upravljanju insulinskom rezistencijom i drugim metaboličkim problemima povezanim sa policističnim jajnicima.

Nutricionisti mogu pomoći u planiranju ishrane koja može pomoći u regulisanju telesne mase, poboljšanju insulinske rezistencije i smanjenju simptoma policističnih jajnika.

Žene koje imaju problema sa plodnošću usled policističnih jajnika mogu se obratiti reproduktivnom endokrinologu za lečenje neplodnosti i podršku tokom procesa začeća. Za žene sa simptomima kao što su akne i hirzutizam, dermatolog može biti uključen u lečenje i upravljanje ovim stanjima. Kako policistični jajnici mogu imati emocionalne posledice, kao što su anksioznost i depresija, psihološka podrška psihologa ili psihijatra može biti od velike pomoći.

Da li policistični jajnici nestaju nakon što žena uđe u menopauzu?

Nakon menopauze, funkcija jajnika opada i prestaje proizvodnja estrogena i progesterona, što može rezultirati smanjenjem simptoma policističnih jajnika. Međutim, sama dijagnoza policističnih jajnika ne “nestaje” nakon menopauze, jer se odnosi na anatomske karakteristike jajnika koje mogu ostati i nakon prestanka menstrualnih ciklusa.

Simptomi povezani sa policističnim jajnicima, kao što su nepravilni menstrualni ciklusi, hirzutizam, akne i problemi sa telesnom masom, mogu se poboljšati nakon menopauze zbog smanjenja nivoa androgena i estrogena. Ipak, važno je napomenuti da se pojedini simptomi policističnih jajnika, poput insulinske rezistencije, mogu zadržati i nakon menopauze.

Komentara
Očitavanje..