Koliko je limunada zdrava za naš organizam

Mnogi limun nazivaju jednom od najzdravijih namirnica na svetu, prvenstveno zbog velike količine vitamina C, ali i ostalih nutrijenata kao što su bioflavonoidi, pektin, folna kiselina, vitamin A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan…

U nastavku teksta otkrićemo vam pet zdravstvenih problema koje rešava limunada.

1. Bubrežno kamenje

Nastaju kada urin sadrži previše soli, a nedovoljno ostalih supstanci poput citrata.

Kako limunov sok sadrži limunsku kiselinu (oko osam posto) najbolje je za bolju filtraciju bubrega dnevno popiti pola šoljice ceđenog soka limuna razređenog sa sedam šoljica vode. Osim toga, trebalo bi da smanjite unos soli i jedete manje porcije mesa i ribe i pijete dovoljno tečnosti.

2. Artritis

Mokraćna kiselina se u većini tkiva, pa tako i u zglobovima, kristališe u više od 95 posto slučajeva kao natrijumov urat što uzrokuje artritis.

Da bi se olakšala bol, ukočenost i stalne upale, sok od limuna može biti vrlo koristan. Iscedite sok od pola limuna u čaši vode i popijte ga pre doručka. Pijte još jednu čašu razređenog limunovog soka pre ručka, večere i pre odlaska na spavanje.

3. Zatvor

Može biti prouzrokovan brojnim faktorima, uključujući ne-uzimanje dovoljno tečnosti, vlakana ili uzimanje previše mlečnih proizvoda.

Za lečenje zatvora limunovim sokom izmešajte kašičicu soka s čašom tople vode.Dodajte kašičicu meda i pijte svaki dan.

4. Osetljiv želudac

Muči li vas gorušica, podrigivanje i nadutost, trebalo bi da uzmete nešto što će pomoći probavi, a to su kiseline u limunovom soku.

Pomešajte sok od pola limuna i pola kafene kašike sode bikarbone u čaši vode.

5. Grlobolja

Limunska kiselina i vitamin C iz soka daje limunu antibakterijska svojstva što pomaže ublažavanju upale. Limunov sok takođe jača imuni sistem. Sledeći put kad osetite nadraženo grlo, pokušajte sebi da olakšate muke i oterajte viruse – limunadom.

Iscedite sok od limuna u šoljicu. Napunite je toplom vodom i dobro promešajte. Ispirajte grlo razređenim sokom od limuna nekoliko puta tokom dana.

Komentara
Očitavanje..