Kupovina za ljubimca – ovo treba da nabavite svom ljubimcu čim dođe u vaš dom

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu ili udomljavanje ljubimca, treba da znate da će vam to biti jedna od najboljih odluka u životu ako ste i sami ljubitelji životinja.

Najveći broj ljudi se odlučuje za pse, s obzirom na neizmernu ljubav i vernost koju pokazuju, ali su takođe čest izbor mačke, papagaji, hrčci ili kornjače. 

Kakav god da bude vaš izbor, morate biti maksimalno posvećeni prilikom brige o vašem ljubimcu, naročito tokom njegovog odrastanja. 

Mi smo u skladu sa tim želeli da podelimo nekoliko saveta o tome šta će vam biti potrebno od opreme, hrane i ostalih stvari kada ljubimac dođe u vaš dom, a savremeni pet shop-ovi nude mogućnost da baš sve kupite online, bez odlaska u prodavnicu i čekanja u redovima! Širok asortiman online pet prodavnica možete pogledati ovde i brzo i lako nabaviti sve svom ljubimcu. 

Šta sve treba da kupite ljubimcu, saznajte u nastavku teksta!

Hrana koja će biti potrebna vašem ljubimcu

Vašem ljubimcu će biti potrebna kvalitetna hrana puna korisnih nutrijenata za razvoj i energiju tokom čitavog dana.

Kao što je ljudskom organizmu zarad boljeg kvaliteta zdravlja potrebna raznovrsna i izbalansirana hrana, ništa drugačije nije ni kod pasa.

Nikako ne smete napraviti grešku i svom ljubimcu servirati bilo šta, već se fokusirati na preporučene proizvode od strane stručnjaka. Tokom dugogodišnjeg razvitka kao posebne vrste, psi su osim prirodnog nagona za mesom naučili da zadovolje svoje potrebe i unosom biljne hrane.

Jedan od osnovnih nutrijenata za ishranu pasa jesu proteini i oni bi trebalo da čine sastavni deo obroka, tako da im možete servirati sveže ili termički obrađeno meso. Pa ipak, najbolje je odlučiti se za pečeno meso zbog uništavanja bakterija, koje potencijalno postoje u hrani.

Iako je meso najbolji izvor proteina, hrana za pse mora da sadrži i ugljene hidrate, kalcijum, bakar, jod, gvožđe. Takođe, nikako nemojte zaboraviti kako je vašem ljubimcu za nesmetano funkcionisanje potrebna mast, a najbolje je odlučiti se za goveđu ili svinjsku.

Ishrana pasa mora biti raznovrsna i šarenolika, pa se potrudite da obroci budu puni svih navedenih nutrijenata.

Osim toga, obavezno nabavite i granule za pse kao odličan dodatak ishrani, zato što se u njima takođe nalaze potrebni nutrijenti. Kupite kreativno dizajnirane posude za hranu i vodu od netoksičnih materijala u kojima će vaš ljubimac uživati tokom obroka.

Kutak za odmor od celodnevnog igranja

Vaš pas će na početku svog razvoja i tokom perioda kada je štene imati naročito veliku potrebu da se igra i zabavlja tokom celog dana.

Usled gubitka energije stvoriće se želja za spavanjem ili izležavanjem, tako da će vašem ljubimcu biti potreban njegov lični kutak za tako nešto, dok je na vama da mu to omogućite.

Neće mu biti potreban veliki prostor za tako nešto, odvojite deo vaše spavaće ili dnevne sobe gdje ćete postaviti ležaljku za pse, sa jastukom i ćebadima tako da može uživati i osećati se sigurno i komforno.

Igračke za zabavu i razvoj

Vašem ljubimcu će naročtio tokom odrastanja, ali i kasnije biti potrebna konstantna zabava, sa tim da se postavlja pitanje kako je omogućiti na pravi način?

Nabavite im prilagođene igračke, koje će služiti kao sredstvo emocionalnog, mentalnog i psihološkog razvoja. Sigurno ste primetili kako psi imaju potrebu za stalnim žvakanjem stvari, zbog čega im se zubi razvijaju pravilno i dobijaju na čvrstini.

Nabavite igračke pogodne teksture za njihove zube i naučite ih da je to ono što mogu žvakati, pa ćete ujedno sačuvati svoje lične stvari i nameštaj.

Igračke takođe pomažu i kao neka vrsta emocionalne podrške najčešće pred spavanje kada im se javlja potreba za lizanjem i grickanjem stvari. Potrebno je da ovi elementi za zabavu budu jednako sigurni pored korisnosti, kako ne bi naudili zubima pasa i u slučaju da progutaju njen deo.

Ove stvari za zabavu pasa im pomažu u razvijanju emocionalne inteligencije i socijalizacije tako što ih koriste kao poziv na igranje sa drugim psima ili sa svojim vlasnikom.

Kupanje psa

Oprema za održavanje higijene

Bez obzira da li živite u kući ili stanu, jedna od stavki koju morate staviti na listu za kupovinu potrebnih stvari jeste oprema za održavanje higijene ljubimaca. Ukoliko svog psa redovno kupate, ne samo da će biti negovaniji i lepšeg mirisa, već ćete ga rešiti problema sa buvama i drugim parazitima.

Koristite isključivo šampone za pse i trudite se da im pena ne ulazi u uši i usta. Nakon sušenja i feniranja sledi četkanje dlake koje je još važniji postupak za održavanjem higijene, naročito kvaliteta dlake. 

Nabavite četku u skladu sa tipom dlake vašeg ljubimca i tako ćete pozitivno uticati na cirkulaciju u površinskom sloju kože i usputno ukloniti eventualne ostatke prašine ili prljavštine.

Takođe, obavezno održavajte higijenu usne duplje i ušiju posebnim četkicama i preparatima za ovu svrhu. I za sam kraj, ali i najvažnije, pobrinite se da vaš pas nema problema sa krpeljima i buvama koje mogu biti prenosioci mnogih bolesti i izazvati svakodnevne smetnje.

Zato koristite praškove, sprejeve i šampone specijalno namenjene za uklanjanje ovih parazita i omogućite vašem psu bezbrižnost.

Iako smo se tokom teksta najviše fokusirali na sve ono što je potrebno imati kao osnovni deo opreme i namirnica za pse, ništa manju negu ne zaslužuju ni drugi kućni ljubimci. Nadamo se da smo vam dali korisne savete, koje ćete primeniti u nezi prema životinjama koju one neizmerno zaslužuju!     

Komentara
Očitavanje..