Ljuljuškanje u bebinom ritmu – zašto bebe obožavaju ljuljanje?

Bebe vole da se ljuljaju. Ljuljuškanje su osetile još u majčinom stomaku, a prvo što roditelji urade kada uzmu bebu u naručje upravo je to nežno i blago ljuljanje.

Podrazumeva se da su svi pokreti sa bebom u naručju, u kolicima, u kolevci nežni, pažljivi, bez ikakvog cimanja i naglih pokreta.

Od kolevke do moderne njihalice

Kolevka za bebe je stari izum koji potvrđuje ono što su ljudi instinktivno otkrili, da bebi pokreti ljuljanja itekako prijaju. Sedeći pored bebine kolevke često su se uspavljivali i roditelji. Novo vreme donelo je moderne i usavršene kolevke – takozvane njihalice za bebe.

Postoji više različitih modela, a u njih možete smestiti bebu dokle god ne počne samostalno da sedi. Najčešće je to do nekih 8, 9 kg bebine težine.

Koji su razlozi da bebi i sebi nabavite ovu korisnu spravu, pročitajte u daljem tekstu.

Uspavljivanje

Nije retkost da beba zaspi čim je udobno smeste u auto. Vožnja podseća baš na pokrete koje proizvode i njihalice. Ne možete stalno da budete napolju u vožnji, naročito sa bebom. Zato bebu smestite u njeno udobno sedište kod kuće i ljuljuškanje može da počne.

Vrlo je moguće da će njihalica postati deo rituala uspavljivanja bebe. Ipak treba napomenuti da je za bebu najbolje da spava u krevetu pa je premestite kada se uspava.

Beba je bezbedna

Beba može biti pored vas u svakom trenutku, čak i dok obavljate različite poslove. Možete raditi na računaru, kuvati ili jednostavno popiti kafu, a da ste bezbrižni jer je beba bezbedno smeštena.

Sistem pojaseva koji se prilagođavaju, ravno i široko postolje sprečiće bilo kakvo prevrtanje bebe. Naravno, njihalica mora da stoji na ravnom i da vam bez obzira na svu sigurnosr, beba uvek bude na oku i pored vas.

Zabava

Njihalica je jedna od prvih bebinih zabavnih sprava. U njoj će biti srećna i nasmejana ili će spokojno zaspati jer se ritam ljuljanja može podešavati. Njihalice proizvode različite oblike vibracija prilagođene ritmu koji bebama odgovara. Beba može i da se igra jer većina modela ima igračke na luku koji je sastavni deo njihalice. Pored toga noviji modeli imaju i specijalne dodatke- muziku i različite zvučne efekte koji se uključuju i isključuju po želji pa u njima može uživati (ili ne) cela porodica.

Praktično rešenje

Njihalice se lako splapaju i rasklapaju i možete ih poneti svuda, tako da služe i kao nosiljke. Navlaka i igračke se lako skidaju, mogu se oprati u mašini tako da uvak budu čiste. Mehanizam koji pokreće ljuljanje i zvuk nije zahtevan, radi na struju ili baterije i jednostavno se uključuje i isključuje.

Zašto ljuljanje umiruje bebe?

Može se reći da je to ljuljanje bebe instinktivno. Bebe su se ljuljale u nosiljkama na leđima majki dok su one obavljale svakodnevne poslove i kretale se.

Ispitivanja i iskustvo su pokazali da ljuljuškanje bebe umiri, da manje plaču, a da su im čak i otkucaju srca smireniji. Uz glas roditelja, naročito majke i povremeno uz neku blagu i prijatnu muziku, ljuljuškanje će postići da beba bude srećna i da plače samo kada je gladna ili mokra.

A kako ljuljanje zapravo deluje na bebu? Kao i bilo koja vrsta pokreta – a naročito ritmičkih, ljuljanje stimuliše delove nervnog sistema koji upravljaju ravnotežom i pomaže bebi da oseti svoje telo (ovaj osećaj je nalik onom koji odrasli mogu imate kada im utrne neki deo tela, pa ga dodiruju i štipaju da bi vratili osećaj da je sve ok). Takođe ljuljanje stimuliše delove nervnog sistema koji su zaslužni za kasnije uspravno hodanje,motoriku itd.

Dakle, ljuljanje, nežno drhtanje i jednostavno nošenje pomaže ovim delovima nervnog sistema da sazre i takođe pomaže da se beba smiri/uveri.

Različite bebe žude za različitim količinama ljuljanja, a takođe preferiraju različite vrste kretanja (postoje bebe koje to uopšte i ne vole).

Ljuljuškanje u dobro dizajniranoj njihalici može da pruži preko potreban odmor umornim roditeljima. Međutim, ljuljanje i kretanje zasnovano na dodiru imaju dodatnu prednost jer pomažu bebi da kontroliše otkucaje srca, disanje i hormone stresa – što takođe može pomoći da se objasni zašto bebe često mnogo lakše zaspu u našim rukama.

Foto Pixabay
Komentara
Očitavanje..