Mane i prednosti farbanja kose!

Da bi održale lep, svež i privlačan izgled, dame farbaju kosu i brinu o izgledu svoje frizure, koja dosta utiče na njihovo samopouzdanje i sigurnost. Ponekad, farbanje kose se nužno vezuje i za neke velike životne promene, koje u osnovi imaju zadatak promene kvaliteta života.

Iz tog razloga, jako je važno da se farbanjem postigne dobar rezultat, ne bi li sve to imalo pravi efekat. Desi se često da, kada kosa posle farbanja ne ispadne onako kako smo to očekivali, dođe do kontra efekta i opšteg nezadovoljstva žene.

Samo oni koji su se ikada upustili u avanturu farbanja kose, zaista znaju koliko je to težak i mukotrpan posao, koji zahteva potpunu i komplatnu negu u kontinuiranom periodu, da bi sve to izgledalo onako kako treba. Najveći svedok tome jesu plavuše, tačnije dame koje svoju boju održavaju u svetlijoj nijansi, pa je često potrebno upotrebiti i neke jače supstance (blanš) da bi boja ispala onako kako su je zamislile.

Farbanje kose ima svoju svetlu i svoju tamnu stranu, koja se direktno i indirektno može odraziti na zdravlje. Kao posledica farbanja kose, najčešće se javljaju brojne alergijske reakcije po koži, osip različitog stepena i narušen kvalitet samih vlasi, koje posle teških tretmana zaista znaju da budu dosta oštećene. Kod kose koja je lošijeg kvaliteta, usled korišćenja teških hemikalija, često pored navedenog dolazi i do pojačanog opadanja kose. Sada ćemo rešiti dilemu koja dugo muči sve pripadnice lepšeg pola i dati odgovore na pitanja vezane za opadanje kose usled čestog farbanja. Budite tu u nastavku.

Devojka farba kosu

Da li kosa više opada kada je farbamo?

Pre nego što počnemo da govorimo o posledicama farbanja kose, moramo naglasiti da postoji više vrsta i načina na koji možemo da promenimo boju kosi. Industrijske boje nisu jedini izbor kada je ova radnja u pitanju. Na tržištu su dostupne brojne farbe prirodnog porekla koje su zapravo manje štetne od industrijskih. Osim toga, mnoge od njih mogu se napraviti i u toplini svog doma, pa je njihova štetnost u tom slučaju smenjena na minimum.

Da li od farbe opada kosa? Odgovor je da!

Obično dolazi do oslabljenog kvaliteta kose usled čestog farbanja. Naročito kada se koriste industrijske boje, koje su jake i pune štetnih hemikalija, pa kosu sistemski i postepeno ugrožavaju u korenu. Prvo se opadanje manifestuje manjim i neprimetnim opadanjima, koje bitno ne narušava izgled same frizure, da bi kasnije to opadanje prešlo u stanje koje rezultira gubitkom kose po celoj površini glave. Štetni sastojci iz farbe, toliko uništavaju strukturu dlake, deluju direktno na koren i sami rast novih vlasi.

Ipak, nije sve baš ni tako crno. Mnoge žene godinama unazad farbaju svoju kosu, i još uvek su zadržale njen kvalitet, što će reći da je moguće i održati svoju kosu lepom i svežom uz često tretiranje i farbanje. Mnogo zavisi od same jačine i kvaliteta kose, farbe koju nanosite, koliko je često nanosite, da li kosu dodatno negujete i prehranjujete, redovno šišate i jednom rečju vodite računa o njoj. Kada lepo sklopite sve kockice i dovoljno joj pažnje posvetite, budite sigurni, rezultat neće izostati.

Osip i iritacija na koži usled farbanja

Najčešća reakcija kože na farbu jeste alergijska reakcija po koži koja se može i ne mora nužno javiti usled češtog korišćenja. Inače se pre svake upotrebe farbe za kosu savetuje kratak alergo test da se vidi da li koža reaguje na neku od sustanci ili ne.

Često je prisutan i svrab kože glave, crvenilo, otvaranje ranica po koži, peckanje tokom samog procesa farbanja, a neretko dolazi i do osipa u vidu crvenih tačkica po koži. U tim slučajevima, potrebno je isključiti upotrebu farbi koje do toga dovode i preći na prirodnu varijantu ili potpuno ukidanje istih.

Mnogi stručnjaci kažu, da farba za kosu može uticati i na zdravlje, tačnije disajne puteve, zbog visoke koncentracije amonijaka koji sadrži u sebi. On ima jak i oštar miris, pa može nadražiti respiratorne puteve. Imajte to na umu ako ste već imali ili trenutno imate problema sa disanjem i respiratornim organima.

Da ne bi smo govorili samo o tamnoj strani, red je da pomenemo i koje su to benefiti koje nam farbanje kose može doneti. Nemojte misliti da oni ne postoje.

Devojka sa pink kosom

Lep, osvežen i privlačan izgled!

Nama, ženama je ovo ustvari najbitnije. Retko koja žena razmišlja o posledicama kada želi da promeni boju kose. Tada je bitno samo ono što silno i jako želi, a to je da bude negovana, lepa i privlačna, kako sebi, tako i drugima. Uređena kosa je odvajkada bila simbol lepote i odraz nege svake žene. Sve drugo pada u vodu, ako je postignut zacrtani cilj.

Promena dužine, oblika i boje kose za ženu je strašan pomak u samopouzdanju i samosvesti o svojoj privlačnosti. I sve dok je tako, ne treba joj rušiti snove i seći krila, makar sve to kasnije i donelo neke od gore navedenih posledica. Ona će o tome razmišljati kada dođe vreme za to.

Razmišljajte o tome i da od farbanja kose možete imati ponekad čak i korist. Način na koji je farbate i koliko često to radite, dosta utiče na očuvanje njenog kvaliteta. Pravilnim nanošenjem još jednog sloja boje preko dlake, možete je makar na kratko učvrstiti i ojačati u strukturi. Kosa farbanjem dobija svetlucav i sjajan izgled, jaču dlaku celom dužinom, koja je samim tim otpornija na uticaje iz spoljašnje sredine. koje je mogu oslabiti.

Jake zime, niske temperature i vetrovi, kao i jako sunce, zaista loše utiču na kvalitet kose i same dlake. Farba joj pomaže da bar na trenutak bude sa spoljašnje strane zaštićena od direktnog uticaja svega što smo naveli. Svakim ponovnim nanošenjem farbe i još jednog sloja preko, dodatno je štiti, ojačava i pomaže joj da se izbori sa uticajima spoljnog sveta.

Da biste uvek bile zadovoljne izgledom svoje kose, ne zaboravite da je stalno negujete. Njen izgled najviše zavisi od vaše nege, njene jačine i teksture, ali i farbe koju joj nanosite. Birajte ono što najmanje šteti i lepota sa rezultatima neće izostati.

Foto Pexels Pexels Pexels
Komentara
Očitavanje..