Mistični hramovi Indije: Sva čuda Lepakšija

Indija je zemlja hramova. Neki indijski hramovi su toliko impresivni da ćete dugo nakon njihovog obilaska biti pod utiskom, a jedan od najmističnijih je hram u Lepakši. Ovo je priča o Lepakši hramu i svim njegovim čudima koja možete videti ukoliko se odlučite da prevalite tako dalek put. Ali za svakog istinskog zaljubljenika u istraživanja neobičnih mesta, ovo je „must see“ odredište u Indiji.  

Lepakši je malo indijsko selo smešteno u okrugu Anantapur, u državi Andra Pradeš, na istoku Indije, oko 2.000 km od Nju Delhija. Čuveno je po svom hramu iz 16. veka posvećenom Virabhadri, neustrašivom mitskom ratniku koji je prema mitu stvoren od kose hinduističkog božanstva Šive. 

Hram u Lepakšiju podigla su braća Virana I Virupana, dvojica upravitelja u vidžajangarskom carstvu za vreme kralja Ačutaraja. Danas je to jedan je od najistaknutijih primera vidžajanagarske arhitekture, poznat pre svega po skulpturama koje se u njemu nalaze. 

Lepakši je poznat i po tome što se u njemu mogu naći najbolje očuvani primerci zidnog slikarstva na kojima su prikazani vladari vidžajanagarske imperije. Osim toga, na zidovima ovog hrama mogu se videti mnogi natpisi na starom južnoindijskom kanada jeziku. U neposrednoj blizini hrama nalazi se ogromana skulptura bika Nandi isklesana u monolitnoj steni, koja predstavlja glavnu turističku atrakaciju ovog mesta.

U starim indijskim mitovima Lepakši se često pominje, a čak mu se daje značajno mesto u Ramajani. Kaže se da je tu pala ptica Jatayu, ranjena nakon uzaludne bitke protiv Ravane koja je otela kraljicu Situ i odvela je na Šri Lanku. Kada je kralj Šri Rama, prvi avatar boga Višnua i Sitin muž, stigao do mesta ove epske borbe, ugledao je pticu Jatayu i rekao: „Le Pakši – ustani, o ptico“. Veruje se da je selo Lepakši upravo ovako dobilo ime.

Mistični hram Lepakši: od najvećeg Nandija do velikog stopala boginje Site

Ako volite da istražujete hramove i mistična mesta, Indija je zasigurno zemlja za vas. Putovanje u Indiju pružiće vam priliku da se divite mnogim hinduističkim, budističkim i džainističkim zdanjima podizanim u ovoj zemlji u raznim istorijskim epohama. Mi vam predstavljamo Lepakši, daleko indijsko selo u kome se nalazi jedan od najznamenitijih hramova Indije. 

Bik Nandi 

Kilometar pre glavnog hrama, naići ćete na veliku statuu bika Nandija, veliku atrakciju Lepakšija. To je kolosalno umetničko delo u kamenu, najveća Nandi statua u Indiji, preko 8 m duga i oko 4,5 m visoka. 

Veličina Lepakši Nandija i telo izrađeno u savršenim proporcijama čine ga veoma popularnim mestom za fotografisanje turista. Možete li da zamislite tako ogromnu skulpturu izrađenu od samo jedne stene?

Čitavo područje koje okružuje skulpturu pretvoreno je u velik park. Osim divljenja samoj skulpturi, možete prošetati parkom ili jednostavno zauzeti mesto na nakoj klupi i uživati u raskošnom prirodnom ambijentu. U sklopu parka nalazi se i malo jezero. 

Virabhadra hram, Lepakši

Čim kročite u predvorje hrama, bićete zadivljeni bogatim kulturnim nasleđem ovog građevinskog čuda. Čitav Lepakši hram izgrađen je od kamena i pokazuje kulturni identitet i tradiciju naroda koji ovde živi od pamtiveka. 

Na zidinama hrama isklesani su likovi mnogih božanstava. Posebnu pažnju privlači prizor na plafonu koji na najbolji način interpretira drevnu indijsku kulturu i tradiciju. Predvorje sa strane ukrašavaju stubovi koji su, poput zidova hrama, takođe raskošno ukrašeni skulpturama. A kada se nađete unutar hrama, očaraće vas njegova veličina. 

Izvor: Pixabay

Plutajući stub hrama Lepakši

Ako prošetate hramom i oko njega naići ćete na mnoga čudna mesta. Jedno od njih je svakako i viseći, lebdeći stub hrama Lepakši. U ovom misterioznom hramu nalazi se ukupno oko 70 stubova, ali je ovaj najpoznatiji i predstavlja počast graditeljima srednjevekovnih hramova u Indji

 Ako samo malo pažljivije pogledate ovaj stub, shvatićete da se razlikuje od svih ostalih stubova koje ste do tada imali prilike da vidite – ovaj ogroman kameni stub zapravo visi sa plafona ostavljajući posetioce hrama zbunjene i zadivljene u isto vreme. Ako uzmete papir ili tanak komad tkanine, moći ćete da ga provučete ispod stuba i da se uverite da stub zaista lebdi. 

Mit govori da je u vreme engleske vladavine ovim područjem jedan engleski inžinjer probao da pomeri stub i otkrije tajnu njegovog lebdenja. Međutim, kada je zajedno sa svojim pomoćnicima probao da ga pomeri, cela struktura hrama počela je da se ljulja. Inženjer se jako uplašio, pobegao iz hrama i nikada se više nije u njega vraćao. 

Šivalinga u Lepakši hramu

Kada istražite misteriju plutajućeg stuba Lepkašija, izađite u dvorište hrama i potražite obloženu kamenu skulpturu koja predstavlja obnaženog Šivu. U Indiji svuda možete videti kamene Šivalinge, a specifičnost šivalinga iz Lepakši hrama je u tome što je umotana u zmijsko telo i na njenom kraju su glave sedam zmija. Mnogi turisti priznali su da im je susret sa ovom skulpturom bio zastrašujući. 

Kaljana Mandapa – nedovršena svadbena dvorana

Naredno mesto za istraživanje jeste Kaljana Mandapa (dvorana za venčanje) koja deluje nedovršeno. Mitološka priča kaže da se ovde dogodio brak božanstva Šive I Ma Parvati, druge njegove pratilje.

Pretpostavlja se da je izgradnju ove dvorane započeo tadašnji kraljev knjigovođa, dok je kralj bio na putu. Kada se vratio, kralj je bio jako ljut na računovođu zato što je potrošio novac za izgradnju ove dvorane bez njegovog odobrenja. Odmah je naredio da se zaustave dalji radovi na izgradnji Kaljana Mandape, a ona je ostala nedovršena do danas. 

Izvor: Pixabay

Crveno oko na zidu

Nasuprot nedovršene Kaljana Mandape, na jednom od zidova hrama, može se videti još jedno misteriozno mesto – crveno obeležje koje veoma podseća na ljudsko oko. Ono se takođe vezuje za prethodni mit. 

Veruje se da je kralj bio toliko besan na računovođu koji je finansirao izgradnju Kaljana Mandape da je naredio da ovaj bude svirepo kažnjen. Kazna po meri je bila izvađeno oko. Na taj način se objašnjava krvavi trag u obliku oka na pomenutom zidu. 

Sitin džinovski otisak stopala

I ovde nije kraj. Kad se Kaljana Mandapa, nailazi se na još jedno mistično mesto – ogoman otisak stopala na podu hrama, za koji  se veruje da je otisak boginje Site. Zanimljivo je da u utisnutom stopalu uvek leži voda, iako još uvek nije poznato odakle ona dolazi i ispunjava otisak. Veruje se da voda navire u otisak stopala zbog poštovanja prema Siti. 

Prema hinduističkom predanju, Ravana je nakon otmice krenula da odvede Situ na Šri Lanku, a u Lepkašiju su se zaustavile da bi se odmorile, i tada je nastao Sitin otisak stopala. 

Sveštenici Lepakši hrama

Iako nije direktno povezano sa istorijom ili arhitekturom hrama, moramo napomenuti da su sveštenici Lepakši hrama čudo sami po sebi. Kad ulazite u hram dočekaće vas sveštenik sa iskrenim osmehom na licu. Prvo što će vas upitati je koji jezik znate da govorite. Koji god jezik budete rekli – hindu, engleski, telugu, kanada, malajlam – on će sa vama komunicirati na tom jeziku. 

Sveštenik vam sa oduševljenjem objašnjava čuda ovog hrama i priča mitove vezane za hram, a onda vas ostavlja da sami istražite ovo zadivljujuće mesto. Bez pritiska, bez uznemiravanja. Čak iako niste ovde došli da se pomolite, osetićete dobrodošlicu. 

Druge zanimljive stvari koje možete videti u Lepakši

Osim ovih čuda koje smo nabrojali, postoje i mnoge druge zanimljivosti koje možete videti u Lepakši hramu. Pomenućemo samo neke: verande sa beskonačnim nizom stubova, prostorije za meditaciju, mali hram Ganeša, drvo bez lišća za koje se veruje da ovde stoji vekovima i još mnogo toga.

Komentara
Očitavanje..