Mitovi o telu u koje slepo verujemo: I istine koje ih ruše!

Kolko ste puta čuli da će vam dlake brže rasti ako ih brijete ili da ljude koji mesečare ne smete da probudite da ne dožive infarkt? Verovatno mnogo puta. Da li je to tačno? Ne. Zapravo je to jako daleko od istine.

MIT: MOŽETE POJESTI HRANU SA PODA UZ PRAVILO „5 SEKUNDI“

ISTINA: Sigurno ste čuli, a možda ste i probali. Ali da li kzante da salmonela može preživeti i do četiri nedelje? Bakterije mogu na podu preživjeti i nedeljama, a gotovo odmah će se zalepiti za namirnicu kada dođu u kontakt sa njom. Upravo one su uzročnik zdravstvenih problema.

MIT: AKO SE BRIJETE, DLAKE ĆE VAM BITI JAČE I GUŠĆE

7360_depilacija_630x0

ISTINA: Kada ste odlučili da počnete da se depilirate, verovatno najveća dilema bila je na koji način da to uradite. Upozorili su vas da ne koristite brijač nikako, ali nema mesta za paniku ako ste ipak izabrali brijač kao najbezbolniji način da uklonite dlačice. Dlaka raste iz korena, a ne iz dela gde ste je presekli brijačem, pa je sasvim sigurno da neće postati gušće.

MIT: NE SMETE DA PROBUDITE MESEČARA DA NE BI DOBIO SRČANI UDAR

ISTINA: Ako probudite osobu koja mesečari sasvim sigurno ćete je uplašiti, ali neće doživeti moždani ili srčani udar kako se obično veruje. Ako žlite da pomognete, možda bi najbolje bilo da zatvorite prozore i vrata i osigurate da u se tim situacijama mesečar ne povredi, s obzirom da osobe koje hodaju u snu nisu svesne svojih radnji.

MIT: KORISTIMO SAMO 10 ODSTO MOGZA

75786_mozak-2_630x0

ISTINA: Medicina kaže sledeće: celi mozak radi stalno, a bilo koje oštećenje mozga itekako dolazi do izražaja. Dakle priča o 10 odsto mozga ne stoji.

 

Žena

Komentara
Očitavanje..