Najbolji izbor monitora: Saveti za promišljeno biranje pre kupovine

Dokazano je da visoka cena nije uvek garancija najboljih performansi. Stoga je važno razmotriti različite brendove i modele monitora pre nego što donesete definitivnu odluku.

Kada razmatrate osnovne tehnologije, kvalitet izrade i potrebe korisnika, možete pronaći odličan monitor koji će zadovoljiti vaše zahteve, a da pritom ne opteretite svoj budžet. U tom smislu, monitori na akciji vam nude mogućnost da pronađete idealno rešenje za svoje potrebe, bez nepotrebnog trošenja novca.

Da bismo vam pomogli u donošenju odluke, u ovom članku ćemo istražiti osnovne tehnologije, njihove prednosti i nedostatke, kao i primene u različitim oblastima tehnologije i uređaja. Naposletku, odluka je samo na vama.

LED vs. LCD tehnologije

Današnji ekrani nude različite mogućnosti i tehnologije koje mogu zadovoljiti različite potrebe korisnika. LED i LCD su među najtraženijim tehnologijama, svaka sa svojim specifičnim prednostima.

LED (Light Emitting Diode) monitori koriste diode za osvetljenje pozadine. Zbog toga su energetski efikasni i pružaju svetle, živopisne boje, što je izvrsno za gledanje filmova i svakodnevnu upotrebu.

Gotovo 99% tržišta danas čine tri vrste LCD ekrana:

  1. TN (iskrivljeni nematički) paneli su ekonomičniji, ali imaju ograničen opseg boja i brzi odziv. Uglovi gledanja nisu impresivni, zbog čega se često koriste u monitorima za gejming.
  1. IPS (u ravni prebacivanja) predstavlja tip LCD ekrana sa izuzetno širokim uglovima gledanja i preciznim prikazom boja. Njihova doslednost u kvalitetu slike čini ih idealnim za profesionalnu upotrebu u dizajnu i uređivanju fotografija. Takođe, brzi odziv ih čini odličnim izborom za gejming.
  1. VA (vertikalno poravnanje) ekrani koriste tečne kristale za dublju crnu boju i veći kontrast. Ova tehnologija pruža visokokvalitetan prikaz slike i preciznost boja. Pored toga, omogućava široke uglove gledanja i brži odziv u poređenju s drugim tehnologijama – spoj najboljeg iz oba sveta.

G-Sync vs. FreeSync: Koji je bolja opcija?

G-Sync i FreeSync predstavljaju tehnologije koje usklađuju brzinu osvežavanja monitora sa izlazom grafičke kartice, efikasno eliminišući lag i cepanje prikaza slike. G-Sync sa NVIDIA tehnologijom opremljen je integrisanom skalom koja omogućava glatko prikazivanje nižih frekvencija kadrova bez gubitka kvaliteta slike.

S druge strane, FreeSync, stvoren od strane AMD-a, predstavlja otvorenu tehnologiju dostupnu velikom broju korisnika. Ipak, moguće je da postoji razlika u fluidnosti prikaza nižih frekvencija kadrova u poređenju sa G-Sync.

Prilikom donošenja odluke, cena igra važnu ulogu. G-Sync monitori često su skuplji zbog potrebnog dodatnog hardvera, dok FreeSync može da funkcioniše nezavisno od izbora grafičke kartice. Naprotiv, G-Sync pruža dodatne tehnološke prednosti.

Konačna odluka između ove dve tehnologije zavisiće od vaših ličnih afiniteta i finansijskih mogućnosti. Bez obzira na izbor, obe tehnologije pružaju vrhunske performanse i unapređeno iskustvo prikaza slike na ekranu.

Kako izabrati idealnu veličinu monitora?

Kada se koristi monitor za računar, važno je postaviti optimalnu poziciju ekrana tako da se sredina monitora nalazi u visini očiju. To znači da je važno odabrati odgovarajuću dijagonalu ekrana, jer prevelika dijagonala može zahtevati često okretanje glave kako bi se video svaki deo slike.

Danas se često preporučuje minimalna veličina od 24 inča za monitore, osim ako je prostor ograničen. Veličina ekrana može biti i do 50 inča, ali za praktičniju upotrebu, neretko se preporučuje izbor između 27 i 30 inča.

Odnos stranica monitora takođe može biti važan faktor. Monitori sa UltraWide odnosom stranica 21:9 i dijagonalom od 32-34 inča mogu pružiti širu sliku zbog čega su vrlo korisni za grafički dizajn, video montažu i rad sa više dokumenata istovremeno.

Koja je najbolja rezolucija ekrana?

Kada se opredeljujete za rezoluciju, bitno je da odaberete pravilan odnos stranica i dimenziju ekrana kako biste postigli izvanredan prikaz slike. Važno je uskladiti rezoluciju s dimenzijom ekrana, jer niska rezolucija na velikom ekranu može izgledati neprivlačno, posebno kada ste blizu monitora.

Prilikom biranja rezolucije, takođe je važno uzeti u obzir budžet i namenu monitora. Preporučuje se da se za monitore od 24 inča ne razmišlja o rezoluciji ispod Full HD.

Takođe, potreno je je razmotriti i konfiguraciju vašeg računara koji će biti povezan s monitorom. Ekrani pružaju najbolji prikaz slike kada rade na svojoj maksimalnoj rezoluciji. Iako podržavaju niže rezolucije, slika neće biti oštra jer neće biti prikazana piksel po piksel.

Dakle, ukoliko nabavite 4K monitor, a vaš računar jedva može da podrži Full HD sliku u igrama, to će predstavljati rasipanje novca, jer monitor neće biti iskorišćen u svom punom potencijalu.

Zašto su frekvencija osvežavanja i brzina odziva monitora bitne?

Monitori i televizori se razlikuju po frekvencijama osvežavanja. Dok televizori često koriste standardne frekvencije od 50/60 ili 100/120 Hz. Frekvencije monitora variraju od 60 Hz do 360 Hz, sa različitim vrednostima između.

Za osnovne aktivnosti poput surfovanja po internetu ili rada u kancelariji, niže frekvencije osvežavanja su sasvim adekvatne. Međutim, za gejming, situacija se menja. Gejmerima se preporučuju monitori s frekvencijama iznad 120 Hz, prilagođene njihovim finansijskim mogućnostima, kako bi se osiguralo fluidnije igranje.

Pored frekvencije osvežavanja, odziv monitora igra važnu ulogu, prevashodno za gejmere. Odziv označava brzinu kojom piksel može da promeni boju. U današnje vreme, standardni monitori obično imaju odziv od pet milisekundi, pa se preporučuje izbegavanje sporijih modela.

Gejmeri će težiti monitorima s odzivom od jedne milisekunde ili bržim, kako bi brzina promene slike bila što bliža njihovim reakcijama.

Odluka o izboru monitora: Virtuelno iskustvo ili vernost bojama?

Prilikom donošenja odluke o tome koji monitor nabaviti, preporučuje se pažljivo razmatranje njegove primarne namene.

Za ljubitelje igara, optimalan izbor je TN panel s povećanom frekvencijom osvežavanja i bržim odzivom, posebno ako je u pitanju zakrivjen ekran kako bi pružio intenzivnije imersivno iskustvo.

S druge strane, za profesionalni rad, poput grafičkog dizajna, preporučuje se IPS ekran koji nudi vernije boje iz svakog ugla, uz visoku rezoluciju za detalje i široki ekran radi olakšanog raspoređivanja alatki.

Monitore sa VA ekranima možete uzeti u obzir kao kompromisno rešenje koje pruža bolji prikaz u poređenju s TN panelima, dok se približava IPS performansama.

Na kraju krajeva, pravi izbor zavisiće od vaših prioriteta, kombinacije navedenih faktora i određenog budžeta koji ste spremni da izdvojite za nabavku monitora. Verujemo da će vam ove informacije pomoći pri kupovini monitora za računar.

Komentara
Očitavanje..