Kako prepoznati i efikasno izlečiti urinarnu infekciju?

Kada vas zadesi urinarna infekcija, jedan običan dan postaje avantura puna neprijatnosti. Uzrok su uglavnom bakterije. Od čestih poseta toaletu, povremenog osećaja peckanja, do bolova u karlici i donjem stomaku, urinarne infekcije zaista znaju da učine svoje prisustvo nesnosnim.

Pridružite nam se na kratkom putovanju kroz simptome, uzroke i strategije lečenja ove često potcenjene zdravstvene brige.

Zašto nastaje urinarna infekcija?

Ako imate žensku anatomiju sasvim je sigurno da ste bar jednom u životu imali urinarnu infekciju. Žene imaju kraću uretru od muškaraca što bakterijama olakšava transver do bešike. Odrasle žene koje su sklone ovom problemu, u proseku imaju infekciju jednom godišnje.

Infekcija mokraćnog sistema napada različite delove putujući od uretre, preko bešike, prema bubrezima. Uzročnici su različite gram pozitivne i gram negativne bakterije, najčešće Ešerihija koli koja je prirodni stanovnik creva.

Ove bakterije iz creva dospevaju do uretre i brzo se razmnožavaju preteći da izazovu upalu mokraćnih kanala (uretritis). Cistitis nastaje ako stignu do bešike, dok u retkim slučajevima mogu ugroziti bubrege uzrokujući upalu bubrega (pijelonefritis).

Različiti faktori doprinose razvoju infekcija mokraćnog trakta, uključujući žensku anatomiju, seksualnu aktivnost, anatomsku predispoziciju, slab imuni sistem, upotrebu katetera, menopauzu, trudnoću, dijafragmu i spermicide, povećanu prostatu kod muškaraca, dijabetes, prisutnost kamenja u bubregu ili prekomernu upotrebu antibiotika.

Kako prepoznati simptome infekcije?

Ako vam je dijagnostikovana urinarna infekcija, simptomi su ponekad toliko neprijatni da vas mogu onesposobiti za svakodnevne aktivnosti. Prvo što ćete primetiti je nepogrešivo drugačiji, jak miris urina. Ostali simptomi mogu se smenjivati ili vas pogoditi istovremeno.

  • Intenzivan nagon za mokrenjem koji ne popušta
  • Osećaj peckanja tokom mokrenja
  • Često mokrenje sa malim količinama urina
  • Mutan urin
  • Krv u urinu
  • Jak miris mokraće
  • Bol u leđima i karlici

Ako imate neke od ovih simptoma i sumnjate u prisutnost bakterija u mokraćnim kanalima, uradite laboratorijske analize kako biste izbegli komplikacije i što pre rešili problem.

Trajanje urinarne infekcije

Koliko će urinarna infekcija trajati zavisi od slučaja do slučaja. Ukoliko je izolovana bakterija koja je izazvala problem i na osnovu antibiograma određen antibiotik, simptomi će prestati za dan ili dva.

Kod komplikovanijih slučajeva gde su se bakterije abnormalno namnožile ili su napadnuti i bubrezi, simptomi mogu trajati duže, nedelju dana i više. Potrebno je vreme da terapija odradi svoj posao.

Izuzetno je važno da, ukoliko simptomi brzo nestanu, ne prestanete sa uzimanjem antibiotika koje vam je prepisao lekar dok se ne završi ceo terapijski ciklus. U protivnom, postoji rizik da se urinarna infekcija brzo vrati jer bakterije koje su se negde zavukle i dalje perzistiraju.

Kako se izlečiti urinarnu infekciju?

Za lečenje se najčešće koriste antibiotici šireg spektra kako bi se eliminisale uzročne bakterije. Vaš lekar će na osnovu antibiograma iz laboratorijskih testova odrediti vrstu i dozu antibiotika. Uz antibiotik je obavezno da pijete i neki probiotik kako bi se očuvala crevna flora.

Uroantiseptici su, takođe deo terapije. Oni deluju lokalno u urinarnom traktu i pružaju antimikrobne efekte direktno na bakterije. Olakšaće vam simptome poput peckanja tokom mokrenja ili bolova u stomaku.

Kombinacija antibiotika i uroantiseptika, uz povećan unos tečnosti, često se primenjuje za efikasno rešavanje urinarnih infekcija. Terapija medikamentima nema potpuni efekat ukoliko ne unosite ogromne količine tečnosti koje će fizički ispirati bakterije iz vašeg mokraćnog sistema.

Prevencija urinarne infekcije

Prevencija urinarnih infekcija može se ostvariti ili barem olakšati jednostavnim životnim navikama i pažljivom higijenskom režimom.

Važno je održavati hidrataciju velikim količinama vode, čajeva i sokova. Čaj od rastavića se zbog svojih antimikrobnih i protivupalnih svojstava izdvaja kao broj jedan za problem mokraćnih puteva.

U domaćim apotekama se mogu pronaći i čajevi sa odličnim diuretičkim svojstvima poput čaja od brusnice, maslačka, kamilice kao i zeleni čaj.

Sok od brusnice, tradicionalni, prirodni lek protiv urinarne infekcije, postao je bezvremenska tradicija zahvaljujući svojim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Poznat je po sposobnosti sprečavanja bakterija da se lepe na zidove mokraćnih kanala.

Održavanje higijene je ključno. Nakon upotrebe toaleta preporučuje se brisanje od napred prema nazad kako bi se sprečilo prenošenje bakterija.

Redovno pražnjenje bešike, izbegavanje zadržavanja urina i tuširanje umesto kupanja, mogu smanjiti rizik od infekcija. Pamučni veš doprinosi održavanju suve genitalne regije, dok redovna konzumacija probiotika podržava zdravu ravnotežu bakterija u telu.

Fizička aktivnost je dobrodošla kako za opšte zdravlje, tako i za urinarni sistem. Preporučljivo je izbegavati kofein, alkohol, začinjenu hranu i nikotin tokom lečenja, jer oni mogu potencijalno da pogoršaju simptome.

Uz pravu kombinaciju hidriranja, higijenskih trikova i blagovremenog lečenja, oslobodićete se neželjenih simptoma i sačuvaćete blistavo zdravlje vašeg urinarnog sistema.

Komentara
Očitavanje..