Najveće razlike u organizovanju venčanja nekada i sada

Usled brzog načina života, i sama proslava venčanja dobila je drugačije ruho od one kakvom se nekada znala. Mnogo se običaja izgubilo, od mogih se i dalje odustej, međutim, mladi, budući supružnici se i danas, pored velikih obaveza oko same organizacije venčanja, odlučuju na to da ipak ispoštuju neke od običaja prilikom ceremonije venčanja ali i tokom cele proslave.

Ukoliko i vi planirate svoju ceremoniju venčanja u ovim zimskim mesecima, odvojte malo vremena da se upoznate sa pričama o tome koji su to običaji krasili mladenačka slavlja pre nekoliko decenija (ili vekova) a koja se i danas mogu prepoznati u organizaciji venčanja.

U trku sa vremenom smanjili smo i dane svadbe

Svadbe su oduvek bile važan, kulturološki deo srpskog bića, a venčanje dvoje ljudi je oduvek predstavljalo poseban događaj, kako u svetovnom tako i u religijskom smislu. Današnje, moderno vreme, nosi sa sobom neke nove postupke, a ujedno nastoji i da sačuva tradicionalne vrednosti.

Svadba više ni ne traje onoliko dana kao ranije, kada se znala odužiti na čitavu sedmicu. Danas se usled potrebe za ostajanjem u toku sa vremenom, vreme za svadbu svodi na jedan dan, kada porodica i prijatelji slave ulazak dvoje u “novi život” ali se već sutra nastavlja sa svakodnevnim obvezama.

Svadbe pod šatorom su postale skoro nezamišljive

Kao mali se sećamo svadbi u dvorištima, pod šatorom, gde smo upoznavali rodbinu koju nikada pre nismo a verovatno ni kasnije ne bismo sreli. Naročito seoske svadbe bile su nezamislive bez razapetog šatora, drvenih klupa, a da organizacija venčanja bude savršena brinuo se bogat kulturnoumetnički program.

Od dekoracije, tu su bili baloni, šarene, ukrasne girlande – slične onima za novu godinu, gomila voća i povrća, obavezno stara tikva negde u ćošku, i najvažnije – salvete sa imenom ili inicijalima mlade i mladoženje. Te salvete predstavljale su novinu i nisu ih svi imali na svojim svadbama, tek poneko, ko je želeo da se razlkuje ili je imao “viška” novca.

Počinjalo se od skupa u mladoženjinom dvorištu. Popije se pokoja rakijica, da bi se imalo snage za ono što sledi. Putem svatovi obično trube, daju do znaja ljudima koje usput sretnu na šta su se namerili. Ovaj običaj se i danas veoma rado poštuje, a razlog tolikih truba zapravo leži u starom verovanju da zbog prevelike bude, zle sile neće prozreti i ometati namere svatova.

Običaji kojima se sve manje daju šanse na svadbama

Svečarska atmosfera nastavlja se kod mlade, kada je i zabeležen defile običaja – svaki važan za ponešto, ali danas sve više zanemareni. Domaćinstva na selu svoju predaju mlade još uvek vole da začine pokojim običajima, i to onima koji se i danas mogu ponegde videti.

Ljuljaška od drveta u dvorištu
Izvor: Pixabay

1. Gađanje jabuke i dokaz zrelosti

Gađanje jabuke pred mladinim vratima je bio široko rasprostranjen svadbeni običaj koji ima za cilj da uveri mladinu stranu da je mladoženja dovoljno stasao da rukuje oružjem, a ujedno i da je dovoljno sposoban da se sutra na pravi način brine i bude zaštitnik svoje porodice.

Mladoženja je nakada morao tu jabuku da “skine” sa bandere i visokog drveta, a uvek bi se našao neki vragolasti mladin rođak da u svrhe ometanja mladoženjinih namera i sposobnosti pronađe najviše moguće drvo.

2. Kupovina mlade i duhoviti otpor rođaka

Kada se mladoženja pokazao, pristupa se kupovini mlade. Cenkanje za vreme razmene je situacija koja je uvek na svoj način zanimljiva i sam pokušaj otimanja, nasilnog ulaska i spuštanja cene nosi sa sobom određeni deo humora i stvaranja vesele atmosfere.

3. Bacanje sita za uspešan brak i zdravo potomstvo

Bacanje sita preko krova kuće, okretanje nakončeta i ispijanje kojekakvih napitaka su davno zaboravljena praksa koja se danas retko gde sreće. Mlada je pred svim svatovima i svojom svekrvom morala (uspešno) da baci sito na krov kuće, a u sito se kao simbol plodnosti stavljala pšenica, malo kukuruza, poneka bombona i sl.

Retko gde ćete i na selima sada sresti običaj da mlada ljulja nakonče – najmlađe muško dete iz mladoženjine familije, ili da kum posipa vodom mladu na izvoru a ona razbije čašu.

Naši stari su znali ono što današnji mladenci ponekad umeju da propuste ili previde. Džaba elegancija, fantastična zakuska i besprekoran dekor – ako nema zabave. Vremena se jesu promenila i srećni smo što naše venčanje možemo da osmislimo kako želimo, ali hajde da ne zaboravimo ono najbitnije – ljubav dvoje mladih i dobru žurku za sve prisutne.

Komentara
Očitavanje..