Naša doktorka otkriva: Ovo je najbolji način da očistite jetru. A u tome će vam pomoći i jedan SOK

Nadimanje, podrigivanje, glavobolja, pospanost, bezvoljnost i konstantan umor ukazuju da ste opteretili jetru i da je vreme da nešto preduzmete.

Lagana makrobiotička ishrana jedan je od najboljih i najbržih načina za čišćenje jetre koja pati.

 

Proleće je idealno vreme za čišćenje jetre

– Čišćenje i regeneracija jetre su od ključnog značaja za zdravlje. Prvo je važno iz jelovnika izostaviti sve namirnice koje utiču na probleme s jetrom: crvena mesa, velike količine prostih šećera i skroba koje se unose putem belog brašna, peciva, krompira, raznih industrijskih slatkiša, gaziranih pića i velikih količina masnoća životinjskog porekla – objašnjava dr Nina Bulajić, specijalista medicinske mikrobiologije i parazitologije i makrobiotičar.
Jedite mahunarke, ribu i rotkvu
Umesto toga, kaže naša sagovornica, idealan izbor su integralne žitarice i integralna peciva, mahunarke, riba i puno povrća.
– Od žitarica na funkciju jetre naročito povoljno dejstvo imaju ječam i pšenica. Čaj od pečenog ječma se u makrobiotici smatra lekom za jetru.
Makrobiotika preporučuje što više povrća u ishrani jer ono harmonizuje energiju jetre.
– Jedite što više kupusa, raštana, kelja, kineskog kupusa, brokolija, prokelja i praziluka. Svaku od ovih povrćki možete naći na pijacama.
Kod čišćenja jetre veoma je važna upotreba rotkve. Dobrodošle su sve vrste – dajkon ili japanska rotkva, koja se može kupiti i kod nas, zatim domaća crna i bela rotkva.
– Bitan sastojak jelovnika su i pečuke, dok je sočivo glavni predstavnik mahunarki koje podržavaju funkciju jetre. Veoma je važno i korišćenje kvalitetnih hladno ceđenih ulja, maslinovog, susamovog, ulja od semenki grožđa.

 

 

Kod čišćenja jetre veoma je važna upotreba rotkve. Dobrodošle su sve vrste – dajkon ili japanska rotkva, koja se može kupiti i kod nas, zatim domaća crna i bela rotkva

 

Jetra voli zeleni čaj
Na kraju, obavezno svakodnevno pijte zeleni čaj.
– Savremena makrobiotička preporuka je da se kod onih naroda koji su upotrebljavali velike količine crvenih mesa redovno koristi zeleni čaj – ističe dr Nina Bulajić.

 

SOK ZA DETOKSIKACIJU JETRE
Potrebno je
125 g svežeg kupusa
1 limun
25 g celera
1 kruška
1 koren đumbira od 150 g
500 ml vode
Priprema
Sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu i pijte svako jutro natašte bar tri nedelje. Ovaj napitak će pomoći jetri da lakše izbaci sve nakupljene toksine iz organizma.

Komentara
Očitavanje..