Nega farbane kose: Kako održavati boju kose i sprečiti oštećenja

Trendi frizure su san svake žene, promena boje i dužine kose je često izbor kada želimo da menjamo izgled. Međutim, održavanje farbane kose može biti izazovno zbog raznih faktora koji je mogu izbledeti ili promeniti joj boju.

Osim boje, oštećenja kose su takođe česta pojava koja može biti rezultat hemikalija u farbi ili nepravilne nege. Da bi se sačuvala boja kose i sprečila oštećenja, važno je u svakodnevnoj rutini koristiti odgovarajuću negu koja je namenjena za tip kose koja se tretira.

Nega farbane kose

Farbanje kose je odličan način za promenu izgleda, ali zahteva i odgovarajuću negu kako bi boja ostala svetla i sjajna, a kosa zdrava i hidrirana. Bez pravilne nege, farbana kosa može izgubiti boju i postati suva, oštećena i beživotna.

Farbana kosa suočava se sa raznim izazovima, uključujući gubitak boje, suvoću, lomljenje i oštećenje dlake. Pigment boje koji se koristi pri farbanju kose postepeno se ispira i može izbledeti tokom vremena, posebno ako nije pravilno održavan. Hemijski sastojci koji se koriste u farbama za kosu mogu isušiti kosu, ostavljajući je krhkom i beživotnom. Izlaganje suncu, toplotnim tretmanima i oštrim hemijskim proizvodima takođe može dovesti do oštećenja farbane kose.

Prednosti adekvatne nege

Adekvatna nega farbane kose donosi mnoge prednosti. Pravilna nega pomaže očuvanju boje, čineći je svetlom i sjajnom tokom dužeg vremenskog perioda. Hidrirana kosa manje je sklona pucanju i lomljenju, što znači da će vaša farbana kosa izgledati zdravo, imaće punoću i biće glatka. Redovna nega takođe pomaže u održavanju ravnoteže kože glave, sprečavajući perut i suvoću.

Pravilna upotreba šampona ključna je za održavanje farbane kose. Postoje popularne linije proizvoda koje su specijalizovane da hrane i neguju farbanu kosu, preporučuje se kada perete kosu, da koristite blagi šampon koji je posebno formulisan za farbanu kosu. Izaberite proizvod bez sulfata ili drugih jakih hemijskih sastojaka koji mogu isušiti kosu i izbledeti boju. Uvek operite kosu mlakom vodom, izbegavajte vruću vodu koja može dodatno isušiti kosu.

Jedan od najboljih načina da se sačuva boja farbane kose i spreče oštećenja jeste izbegavanje agresivnih hemijskih tretmana. Ovi tretmani uključuju trajno ispravljanje, kao što je tretman keratinom, trajno kovrdžanje, kao što je minival i izbeljivanje ili ti blajhanje koji mogu dodatno oštetiti kosu. Ako želite da promenite izgled svoje kose, pre svega bi bilo najbolje da se konsultujete sa profesionalnim frizerima, kako ne bi dodatno ugrozili svoju kosu.

Korišćenje regeneratora i maski

Kako bi farbana kosa bila meka, hidrirana i laka za oblikovanje, potrebno je redovno koristiti regeneratore i maske za kosu. Regeneratori su važni jer pomažu zatvaranju vlage u kosu, čineći je mekom i glatkom, dok maska za kosu ima snažnije dejstvo, dubinski hidrira i obnavlja folikul dlake. Svi proizvodi za negu moraju da se koriste onako kako je naglašeno na uputstvu, kako bi dobili pun efekat, ako je potrebno pakovanje i maska mogu da se koriste više puta u toku nedelje, odnosno svaki put kad parete kosu.

Kolor šamponi i korektori

Neke žene peru kosu kolor šamponima i korektorima, pokazalo se da su odličan dodatak za održavanje boje farbane kose. Ovi proizvodi sadrže pigmente koji osvežavaju boju kose i čuvaju je od izbledelosti. Redovna upotreba kolor šampona i korektora takođe su odličan izbor za pokrivanje sedih, ne sadrže amonijak i produžavaju trajanje i intenzitet farbe, čineći vašu kosu svežom i blistavom.

Zaštita od toplote

Toplotni uređaji, poput pegle za kosu, uvijača ili fenova, mogu oštetiti kosu i izbledeti boju. Da bi se zaštitila kosa od toplote, pre upotrebe toplotnog uređaja, potrebno je uvek naneti neki vid zaštite, uljane kapi, serume koji mogu dodatno zaštiti kosu od sušenja. Termalna zaštita formira zaštitni sloj na kosi, čime se sprečava oštećenje toplotom. Takođe, bilo bi poželjno podesiti toplotu na uređaju na nižu temperaturu kako bi se sprečilo prekomerno izlaganje toplote kosi.

Hladno ispiranje kose

Nakon pranja kose, ispiranje hladnom vodom može imati velike prednosti za farbanu kosu. Hladna voda pomaže zatvaranje dlake, što čini kosu sjajnom i otpornom na oštećenje. Takođe, hladno ispiranje pomaže zadržavanju boje, sprečava njeno ispiranje i izbledelost. iako može biti neugodno, pokušajte da završite ispiranje kose hladnom vodom kako biste postigli optimalne rezultate.

Pravilno češljanje kose

Kad je u pitanju češljanje farbane kose, potrebno je da se bude pažljiv i da se koristi češalj sa širokim zupcima ili četka sa mekanim prirodnim dlakama. Nežno češljajte kosu, počevši od krajeva prema korenu, kako biste izbegli kidanje vlasi i oštećenje boje. Uvek budite pažljivi kada češljate mokru kosu, jer je tada najosetljivija i podložna lomljenju.

Redovno šišanje

Redovno šišanje je ključno za održavanje zdrave kose. Šišanjem kose uklanjaju se oštećenja i ispucali krajevi, čime se sprečava dalje cvetanje dlake. Preporučuje se odlazak kod frizera na svakih 6-8 nedelja kako bi se uklonili oštećeni krajevi i održala sveža i zdrava kosa.

Zaključak

Farbana kosa može izgledati prelepo i sjajno uz pravilnu negu. Redovna upotreba odgovarajućih proizvoda, pravilno pranje i zaštita od oštećenja ključni su kako biste očuvali boju i zdravlje svoje kose. Sledite ove savete i uživajte u dugotrajnoj, lepoj boji farbane kose.

Komentara
Očitavanje..