Problem oteklih nogu tokom leta podjednako pogađa stariju populaciju, kojima je lošija cirkulacija, kao i mlađu, koja zbog posla ili loših navika više sedi. Doduše, češće pogađa trudnice i žene u trenutku kada imaju menstrualni ciklus i uglavnom se može sprečiti ili neutralisati na nekoliko načina.

Postoje jednostavni načini kako možete sprečiti da vam noge otiču i olakšati sebi bar malo ovu neprijatnost koja muči mnoge, naročito leti
POSTOJE JEDNOSTAVNI NAČINI KAKO MOŽETE SPREČITI DA VAM NOGE OTIČU I OLAKŠATI SEBI BAR MALO OVU NEPRIJATNOST KOJA MUČI MNOGE, NAROČITO LETIFOTO: PROFIMEDIA

Kretanje i mršavljenje najbolja samopomoć

Ako vam noge otiču zbog toga što ste primorani da sedite duže vreme, bilo bi dobro da pravite kraće pauze, ustajete, prošetate se malo i tako ubrzate cirkulaciju. Kad ste kod kuće, bar pola sata dnevno lezite s nogama podignutim do visine srca. Ukoliko ste pušač, smanjite cigarete ili ih se potpuno odreknite. Probajte da regulišete telesnu težinu ako imate višak kilograma, jer noge mogu više da oteknu zbog pritiska kojem je izložen donji deo tela.

Ako jedete preslanu hranu, tkiva će prosto usisati tečnost kako bi se uspostavio balans elektrolita u telu, te bi unos soli trebalo da svedete na najmanju moguću meru. Najbolje bi bilo da u tom slučaju u ishranu uvrstite voće i sezonsko povrće, dobre diuretike, a uvek se možete konsultovati s lekarom oko diuretika na biljnoj bazi ili čak i lekova.

Zadržavanje vode u organizmu

Međutim, ukoliko primetite da vam noge otiču više nego što bi trebalo, a da pre toga niste bili ni na vrućini ili u vožnji, niti očekujete prinovu – trebalo bi da se konsultujete s lekarom. Koliko god oticanje nogu i zglobova delovalo bezazleno, u nekim situacijama može da ukazuje na infekciju ili neke ozbiljnije zdravstvene tegobe poput venske insuficijencije ili formiranih krvnih ugrušaka, koji mogu blokirati jednu ili više vena u nogama. Takođe, bolesti srca, jetre ili poremećaj u radu bubrega mogu uzrokovati otekla stopala, koja se često javljaju i nakon povreda, najčešće nakon uganuća članka.