NIJE IZLAZAK IZ KUĆE: Ako PERETE KOSU pred OVAJ ČIN, više to ni u ludilu nećete raditi, radi zdravlja

Sačuvajte svoj izgled i zdravlje.

Koliko ste samo puta oprali kosu i sa (polu)mokrom otišli na spavanje, a niste ni razmišljali koje su posledice. Koliko god vam roditelji i lekari “drobili” o tome, vi nastavljate po svom. Posle onoga što imamo da vam saopštimo u nastavku, gotovo smo sigurni da ovu lošu naviku više nećete ponavljati.

Prema istrađivanju britanskog Kosmopolitana, problem je u tome što se kosa oštećuje tokom sna. Preko noći se okrećemo i neprestano glavu trljate o jastuk, zbog čega nam se kosa petlja i zato je svako jutro moramo raščešljavati.

Glavni problem s odlaskom u krevet mokre kose je taj što je kutikula (površinski sloj) kose mnogo više uzdignuta kad je kosa mokra, zbog čega je mnogim ženama mnogo teže raščešljati kosu kad je mokra nego kad je suva – tvrdi Seli en Travers, stručnjak za zdravlje kose i temena iz The Catswold Trichology Centra i Theradome.


Ona dodaje da, ukoliko ipak morate kosu prati uveče, pre odlaska na spavanje, svakako je osušite ili ispletite u opuštenu pletenicu, kako bi sprečile petljanje i pucanje vlasi. Međutim, pletenica ipak baš i nije sto odsto sigurna ni zdrava metoda, a za to pak postoji jedan sasvim drugi razlog…

Naime, ako vam petljanje i pucanje kose nisu dovoljno zastrašujući, ono što će vas verovatno odgovoriti od pomisli da više nikad prespavate mokre kose jesu gljivice.

– Gljivicama su potrebni vlažni i topli uslovi kako bi se razvile, a konstantno spavanje sa mokrom kosom može izazvati preterani rast gljivica ili čak peruti na temenu – ispričala je Travers za Kosmopolitan.

– Takođe, na vašem se jastuku mogu se nastaniti i grinje, koje prouzrokuju probleme sa disanjem, nastanku ili pogoršanju alergija – dodaje Travers.

Stoga, ako želite lepu i zdravu kosu, izbacite ovu ružnu naviku.

Komentara
Očitavanje..