Nijedna majka ne treba da izgovori ove 3 rečenice pred svojom ćerkom!

Deca oponašaju roditelje od prvog dana i poput sunđera „upijaju“ njihove rečenice kao jedine validne poruke.

 

„Još je mala, ne razume ona to“.  Rečenica koju roditelji izgovaraju misleći da su njihova deca još nezrela da bi shvatila neke stvari može i te kako da utiče na dečje samopouzdanje tokom odrastanja.

Istraživanja pokazuju da deca od svoje treće godine „upijaju“ poput sunđera svaki šablon ponašanja. Ukoliko ne vodite računa šta pričate pred decom, to može da ostavi ozbiljne posledice na njih, pogotovo u periodu kada se telesno i mentalno razvijaju.

Devojčice su osetljivije u periodu odrastanja, pa psiholozi podsećaju da bi na njih trebalo obratiti posebnu pažnju.

Oni izdvajaju 3 rečenice koje mame ne bi trebalo da izgovaraju pred svojim kćerkama, jer ih kasnije u životu mogu primeniti na pogrešan način.

1. „Izgledam grozno, moram da smršam“

Način na koji doživljavate svoje telo i pričate o njemu, utiče na vaše dete. Ukoliko ste trenutno nezadovoljni svojim izgledom, možete sa kćerkom pričati o tome na pozitivniji način. Na primer, objasnite joj da je bitno da se zdravo hrani i bude fizički aktivna kako bi se osećala dobro i bila zdrava.

Dijeta

2. „Ne mogu da izađem iz kuće bez šminke“

Šminku ne bi trebalo da im predstavite ni kao dobru ni kao lošu stvar.

– Kad pričate sa kćerkom, objasnite joj da šminka samo naglašava vašu lepotu, ali da svakako nije neophodna kako biste se osećali lepo i ženstveno. Tako će devojčica shvatiti da nanošenje šminke nije imperativ atraktivnog fizičkog izgleda – navode psiholozi.

3. „Nisam dovoljno pametna“

Svi roditelji su se kroz školovanje svoje dece susreli s tim da im određeni, najčešće matematički zadatak nije jasan. U tome, podsećaju psiholozi, nema ništa loše.

Oni savetuju da ne odustanete i kažete kako ste oduvek bili loši u matematici ili nedovoljno pametni.

– Pokušajte da sednete s detetom i da zajedničkim snagama dođete do rešenja. To će za vas biti izazov, a za vaše dete lekcija da ne odustaje kad naiđe na prvu prepreku, ali i da ne etiketira sebe kao nesposobnu osobu. Naime, najveći broj žrtava porodičnog nasilja su žene koje imaju manjak samopouzdanja, jer su kao devojčice u porodici usvojile pogrešan obrazac ponašanja da su nedovoljno pametne i sposobne da izađu na kraj sa problemima, te da bi trebalo da ćute i trpe – savetuju psiholozi.

Foto Pixabay
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..