Noću te budi ŽELUDAC KOJI „KRČI“ OD GLADI?

Doktor kaže da je rešenje NAMIRNICA KOJU SVI IMAMO KOD KUĆE

Svima je poznato da se medu pribrajaju mnoga lekovita svojstva, a danas kad su im poznati njegovi brojni benefiti za zdravlje, nutricionisti za med kažu i da je jedna od najiskoristivijih i najlakše probavljivih namirnica.

med

Foto: Profimedia
Budući da deluje antioksidativno i protivupalno, med zasluženo ima i reputaciju lekovitog sredstva, a mnogi medicinski stručnjaci kao i stručnjaci alternativne medicine preporučuju negovu svakodnevnu upotrebu. Prema kliničkom psihologu i specijalisti za spavanje dr. Majklu J. Breusu – koji je poznat i kao „doktor za san“ – samo jedna čajna kašičica meda 30-ak minuta pre spavanja može vas držati sitima celu noć, a dobro deluje i na opuštanje i san.
Med je, kaže dr. Breus, bogat ugljenim hidratima i jednostavnim šećerima glukozom i fruktozom, pa će i celu noć šećer u krvi držati donekle stabilnim.
– Kad po noći osećamo glad i „krči“ nam u želucu, obično je razlog nagli skok šećera u krvi, koji mozgu javlja da je vreme za oslobađanje kortizola i unošenje hrane u organizam – objasnio je dr. Breus koji kaže da zbog toga med konzumiraju i mnogi profesionalni sportaši čak i dok poste, jer ih kašičica, dve meda pre spavanja celu noć drži sitima. Kad je unos šećera ograničen, npr. kad smo na dijeti ili kod većeg fizičkog napora, kaže Breus, med može sprečiti stvaranje glukoze iz rezervi i pomoći da se u jetri uspostavi ravnoteža.

 

med

Foto: Profimedia/ilustracija
Foto Pixabay Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..