O dijeti 5:2 mnogi pričaju: Kad saznate njene cake, shvatićete zbog čega je to tako!

Ako želite da smršate a da se ne odreknete hrane koju najviše volite, isprobajte formulu mršavljenja 5:2. Ne zahteva velika odricanja, a daje rezultate.

Dijeta 5:2, za razliku od drugih restriktivnih režima ishrane, ne zahteva da se odričete bilo čega, da spremate komplikovana jela, niti da neprekidno brojite kalorije. Osim toga, ne izaziva žudnju jer vam ništa neće biti zabranjeno, pa nećete imati napade gladi i prejedanja.

Dnevni meni od 500 kalorija
Tokom posnih dana za doručak možete da pojedete šolju bezmasnog jogurta, jedno kuvano jaje, pola jabuke ili pomorandže i tanak komad crnog hleba. Za ručak uzmite tanjir supe iz kesice, 75 g grilovanog pilećeg belog mesa i jedan paradajz, a za večeru 80 g barenog pirinča, kocku fete i zelenu salatu.
Pravila
Sve se, naime, svodi na to da se pet dana u nedelji hranite uobičajeno, tj. da unosite do 2.000 kalorija (žene) ili 2.400 kalorija (muškarci), a da se u preostala dva dana unos smanji na 500, odnosno 600 kalorija.
Dijetu 5:2 osmislili su nutricionistkinja Mišel Harvi i onkolog dr Toni Hovel nakon obimnog istraživanja na Institutu za prevenciju raka dojke u Mančesteru. Njihova knjiga „Brza dijeta“ ubrzo je osvojila Veliku Britaniju, a zatim i ostatak sveta. Pa zašto da i vi ne isprobate ovaj režim ishrane?

Dijetom se za mesec dana skida između četiri i šest kilograma, što će zavisiti od vaše težine, godina, fizičke aktivnost, zdravstvenog stanja i posla kojim se bavite…
– Ovaj svojevrstan post podstiče telo da sagoreva masti i ubrzava metabolizam, a nije restriktivan – kažu tvorci dijete.

Za mesec dana izgubićete između četiri i šest kilograma, koji vam se neće vratiti jer nema jo-jo efekta

Kalorije
Iako je potpuno svejedno kojim ćete danima jesti normalno, a kojim ćete postiti, autori dijete predlažu da se smanjeni unos kalorija veže za ponedeljak i četvrtak.
– Ponedeljkom najmanje mislimo na hranu, a četvrtak je zgodan jer prethodi vikendu, kada većina nas najviše uživa u ukusnim obrocima s porodicom i prijateljima. Najvažnije je da ti dani ne budu spojeni, već da između njih bude razmak od najmanje 24 sata – savetuje nutricionistkinja Mišel Harvi.

91159_23_630x0
Namirnice koje unosite moraju da budu raznovrsne kako bi vaš organizam dobio sve neophodne nutritijente zadužene za njegovo pravilno funkcionisanje. Ishranu obogatite jelima koja su bogata lako svarljivim vlaknima i proteinima.

Obroci
Normalnim danima izbegavajte brzu hranu pošto je ona zaslužna za gomilanje kilograma, a uz to je i veoma štetna za krvne sudove. Dr Toni Hovel savetuje da se tokom restriktivnih dana 500 predviđenih kalorija rasporedi u nekoliko obroka jer će u suprotnom napadi gladi biti nepodnošljivi. Dijeta 5:2 najbolje rezultate daje upravo ukoliko ne preskačete obroke i time navikavate vaš organizam da pravilno probavlja svu hranu. Zdrave užine su, naravno, poželjne, a savetujemo vam da za njih odaberete neko voće ili šolju bezmasnog jogurta.

 

Žena

Komentara
Očitavanje..