„Najčešće se organizam dobro prilagođava letnjim vrućinama, ali ponekad mogu nastatii vrlo neprijatne i po život opasne komplikacije, posebno kada je reč o srcu. Toplota kao i povećana vlažnost podjednako nepovoljno deluju na rad srca, budući da kod zdravih osoba u takvim klimatskim uslovima srce mora da radi dvostruko, a nekad i trostruko većom snagom. Naročito ispašta srce gojaznih, jer svaki kilogram masnog tkiva ima 800 metara krvnih sudova te srce mora da radi višestruko većom snagom. Loša krvna slika i različiti oblici anemija kod ovih pacijenata jesu razlog zbog čega srce teže podnosi vrućine i toplotu, manje se u takvim uslovima snabdeva kiseonikom“, kaže dr Ognjen Gudelj, kardiolog.

Kada vrućina ne prija organizmu, on reaguje na sledeći način:

„Upozoravajući simptomi da srce teško podnosi vrućine su otežano disanje, bol u grudima, konfuznost, slabost, vrtoglavica“, objašnjava lekar.

Da bi se predupredile neprijatne pojave, nekoliko korisnih saveta mogu da budu od velike pomoći.

Voće kao spas
VOĆE KAO SPASFOTO: PROFIMEDIA

„Ishrana u ovom period treba da da bude bogata voćem i povrćem kako bi se odnos mineral i vitamina u organizmu izbalansirao, na prirodan i pravilan način, ovo posebno važi za regulisanje nivoa kalijuma u organizmu.

Važno je uzimati dosta tečnosti jer bolesnici sa suženjima na krvnim sudovima srca koji boluju od angine pektoris ili su nedavno doživeli infarkta, kao i osobe sa srčanim poput aortne stenoze mogu da u slučaju dehidratacije i naglog pada pritiska osete bol u grudima, koji znači pogoršanje angine pektoris, mogu da dožive infarkt ili da izgube svest.

Međutim, nije preporučljivo da se uzima mnogo hladna voda, već ona blago rashlađena, u manjim, a češćim pravilnim razmacima“.

Bitne su i preporuke koje se odnose na to šta nikako ne treba raditi kada je temperatura u visokom plusu.

„Treba izbegavati fizički napor na suncu, obilne obroke i veće količine alkohola. Posebno ne treba mešati ove tri stvari istovremeno jer ako ovo pravilo ne sledimo, može doći do do većeg pada krvnog pritiska koji zatim povećava rizik za infarkt ili šlog, za gubitak svesti kod bolesnika sa srčanim manama. Posebnu veliku grešku srčani bolesnici čine kada za vreme toplih dana konzumiraju obilnije obroke i alkoholna pića. Gubitak tečnosti i minerala, toplota i nepravilan rad srca mogu da izazovu i poremećaj ravnoteže elektrolita i kalijuma čime se i na taj način povećava rizik od infarkta u toplim danima“, objašnjava karidolog.

NAJOSETLJIVIJE GRUPE LJUDI

Visoke temperature retko kome prijaju, ali najviše smetaju sledećoj grupi ljudi.

„Vrućine posebno teško podnose hronični srčani bolesnici, kojima visoke temperature pogoršavaju simptome osnovnih bolesti. Najteže je osobama koje pate od kardiovaskularnih bolesti, angine pektoris, visokog krvnog pritiska, bubrežnim bolesnicima i pacijentima koji su preležali infarkt miokarda. Takođe, visoke temperature će pogoditi pre svega dijabetičare, gojazne osobe kao i fizički neaktivnije i osobe koje su izloženije fizičkom stresu“, dodaje lekar.

Ističe da za srčane bolesnike prelazak iz tople u hladnu sredinu, i obrnuto, ne sme da bude nagao.

„Temperaturna razlika u stanu i napolju ne sme da bude velika, ne veća od osam stepeni“.

  • Važno je napomenuti, kako nkaže lekar, da toplota širi krvne sudove i spušta pritisak, pa pacijentima koji se leče od hipertenzije u letnjim mesecima obično su potrebne manje doze ntihipertenzivnih lekova. Svakako pacijenti ne bi trebalo sami da koriguju terapiju već da konsultuju svog kardiologa.

J.M.