Mokri ste od glave do pete a to nema toliko veze s vrućinom? Neprijatno vam je, naročito zbog tragova znoja na odeći, ali kad vam je celo lice u znoju, to je tek pravi problem. Važno je znati da je znojenje prirodni proces kojim se telo rashlađuje po potrebi, s tim što je ono kod nekih ljudi više izraženo. Srećom, tu su prirodni preparati koji mogu ublažiti ovaj problem.

Sok od krastavca

Blagotvoran za kožu
BLAGOTVORAN ZA KOŽUFOTO: PROFIMEDIA

Poznato je koliko je krastavac blagotvoran za kožu lica, pa je tako odličan i za prekomerno znojenje. Dovoljno je da iscedite jedan svež krastavac, sokom natopite tupfer i pređete njime preko lica. To će vas spasti od znoja na nekoliko sati.

Tonik sa alojom

Znojenje lica ublažiće i tonik s visokim sadržajem aloje. Ima ga u većini apoteka, a možete i sami da ga napravite. Ako kod kuće imate biljku aloje, iscedite sok i njime jednom dnevno premažite lice. Aloja ima efekat hlađenja i brzo i jednostavno reguliše preterano znojenje lica.

Led

Natrljati kožu ledom
NATRLJATI KOŽU LEDOMFOTO: PROFIMEDIA

Led može biti vrlo delotvoran za znojavo lice. Potrebno je samo da ga stavite u finu tkaninu i time blago trljate kožu. Tako ćete rashladiti lice, što će smanjiti znojenje, pa ćete biti mirni bar neko vreme.

Bebi-puder

Mnogima sa ovom mukom pomaže da na oznojeno lice natapkaju bebi-puder, jer on upija višak tečnosti, a i smatra se da usporava rad znojnih žlezda. Ipak, s njim treba biti oprezan, da vam se pore ne bi zapušile, upozoravaju iz Kozmetičkog salona „Jasna“ i dodaju da je najvažnije da se, ukoliko patite od prekomernog znojenja, pre svega konsultujte sa svojim lekarom.

IZBEGAVAJTE:

– začinjenu hranu

– alkohol

– prevelik unos soli

Autor:Nevena Dimitrijević