Momak po imenu Maniš Hans je na forumu “Quora” izneo svoj metod za odvikavanje i kaže da je izuzetno zadovoljan, a evo šta on kaže.

Pušio sam sedam godina a onda rešio da je vreme da prestanem. Ovkao je izgledao moj dan.

– Prva cigareta čim otvorim oči.

– Još jedna na putu do posla.

– Jedna cigareta čim stignem na posao.

– Još tri do pauze za ručak.

– Dve do tri do pauze za kafu.

– Još jedna pred kraj radnog vremena.

– Jedna na putu do kuće.

– Jedna uz kafu čim stignem kući.

– Jedna nakon večere.

– Dve do tri dok ne legnem da spavam.

Dakle, najmanje 15 cigareta dnevno. Mnogo puta sam probao da jednostavno prestanem bez ikakvih pomagala, ali sam uvek popustio. A sada sam rešio da promenim pristup i evo šta sam uradio:

Bez pomagala i postepeno - to je njegova formula za uspeh
BEZ POMAGALA I POSTEPENO – TO JE NJEGOVA FORMULA ZA USPEHFOTO: PROFIMEDIA

Jednog dana prosto sam rešio da neću donositi cigarete u kuću kni po koju cenu. Bilo je užasno, vrteo sam se danima u kući, išao u duge šetnje i ranije u krevet, ali nisam odustajao. Trebalo mi je par nedelja, ali konačno sam se odvikao od toga da pušim u kući. To sam proširio na to da nema pušenja posle osam uveče.

Onda sam rešio da ću da izbacim cigaru koju popušim na putu do posla i na putu sa posla. Promenio sam putanju kojom inače idem i izbegavao da idem u istu radnju, gde su već znali da dolazim po cigare. Posle par nedelja rešio sam se i te navike, pa sam sada pušio samo na poslu.

I tada sam shvatio da je bitno samo istrenirati um. Ako sam već uspeo da se naviknem da nema pušenja u kući niti na putu do i sa posla, zašto to ne bih proširio, kada mi je već krenulo? I tako sam ustalio sledeći raspored.

– Prestao sam da pušim posle šest uveče. Trebale su mi nedelje da se naviknem, ali nisam odustajao.

– Kada sam uspeo u tome, prestao sam da pušim posle pet.

– Posle toga, ukinuo sam cigare sebi posle četiri, pa posle tri sata.

Tako sam pomerao satnicu mesecima i jednog dana prosto više nisam pušio. Naravno, bilo je teško ali sam bio čvrsto rešen da uspem. Najteže mi je bilo u situacijama kada sve kolege odu na puš pauzu. Kako sam veliki protivnik bilo kakvih pomagala, izbegavao sam ih, ali u tim situacijama žvakao sam žvake sa nikotinom za odvikavanje i pomagale su mi.

(quora.com)

T.G.